Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι
1993: Πέθανε ο Τίμος Περλέγκας, ηθοποιός
Συμμετείχε σε σημαντικές θεατρικές παραστάσεις «Πέρσες», «Η κυρία  του Μαξίμ», «Όρνιθες», «Το γλυκό πουλί της νιότης» κ ά. Έπαιξε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες «Μαντώ Μαυρογένους», «Ο φονιάς», «Παράξενη συνάντηση», «Βίος και πολιτεία», ενώ τέλος συμμετείχε σε τηλεοπτικά σήριαλ «Άγνωστος πόλεμος», «Το μινόρε της αυγής», «Τμήμα ηθών» κ ά

1906: Πέθανε ο Πιέρ Κιουρί, Γάλλος φυσικός και νομπελίστας
Μαζί με τον αδελφό του Ζαν ανακάλυψαν τον πιεζοηλεκτρισμό. Οι έρευνές του πάνω στον μαγνητισμό, τον βοηθούν να παρουσιάσει  τον νόμο Κιουρί που τον κάνουν ευρύτερα γνωστό.  Αργότερα με την σύζυγό του Μαρία Κιουρί ασχολήθηκαν με την ραδιενέργεια και απομόνωσαν το στοιχείο ράδιο. Το 1903 τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ της φυσικής.

1882: Πέθανε ο Κάρολος Δαρβίνος, Άγγλος φυσιοδίφης
Θεωρείται  ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών, ο «Δαρβινισμός» όπως ονομάζεται η θεωρία του, κατά την οποία, τα σημερινά γένη σχηματίστηκαν σιγά-σιγά μέσω φυσικής επιλογής. Έργα του: “The Origin of Species”, “The Descent of Man”, “The Expression of Emotion in man and Animals”.

1824: Πέθανε ο Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, γνωστός ως Λόρδος Βύρων
Ήταν Άγγλος ποιητής εκπρόσωπος της ρομαντικής σχολής με έργα: «Η Παριζιάνα», «Ο κουρσάρος», «Η νύφη της Αβύδου», «Νησιά της Ελλάδος» κ ά   Υπήρξε μεγάλος φιλέλληνας, αγωνιζόμενος για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό, έζησε στην Ελλάδα, όπου και πέθανε. Ο Δ. Σολωμός έγραψε το ποίημα «Λευθεριά για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί, τώρα σίμωσε και κλάψε εις του Μπάιρον το κορμί…»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου