Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

1981: Πέθανε ο Τάκης Σινόπουλος, λογοτέχνης και κριτικός
Η γραφή του και ιδίως η ποίησή του παρότι προβάλει έξοχες εικόνες είναι απαισιόδοξη, με μηνύματα δυσκολονόητα. Έργα του: «Μεταίχμιο», «Γνωριμία με το Μαξ», «Το άσμα της Ιωάννας και του Κωνσταντίνου», «Το γκρίζο φως», «Το χρονολόγιο», «Νυχτολόγια», «Το χρονικό», «Η νύχτα και η αντίστιξη» κ ά
«Απ’ το πρωί ο άνεμος ξεκάρφωνε τον ουρανό.
Απ’ το πρωί ο ήλιος κάπνιζε
ανάμεσα στα ερείπια.
Αν το πρόσωπό σου, το πρόσωπο ασπίδα…»

1953: Δημοσιεύεται εργασία για την χημική δομή του DNA
Οι επιστήμονες Φράνσις Κρικ, Ρόζαλιντ Φράνκλιν, Μόρις Γουίλκινς και Τζέϊμς Γουάτσον πρωτοδημοσιεύουν την πρωτότυπη εργασία τους από τα πειράματά τους για την χημική δομή του DNA. Η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA, αποτελεί την μεγαλύτερη ίσως ανακάλυψη του 20ου αιώνα στην γενετική και τιμάται ως παγκόσμια ημέρα. 

1744: Πέθανε ο Άντερς Κέλσιος, Σουηδός αστρονόμος και φυσικός
Μελέτησε το βόρειο σέλας και εργάστηκε για την εισαγωγή του Γρηγοριανού ημερολογίου. Έκανε εισήγηση να μετριέται η θερμοκρασία με κλίμακα 100 βαθμών και κατασκεύασε το εκατοντάβαθμο θερμόμετρο που φέρει το όνομά του.

1595: Πέθανε ο Τορκουάτο Τάσσο, Ιταλός ποιητής
Κυριότερο έργο του η «Ελευθερωθείσα Ιερουσαλήμ», έπος  που αποτελείται από 24 ωδές με πηγή έμπνευσης τις Σταυροφορίες. Άλλα έργα του: «Αμύντας», «Διάλογοι», «Επιστολές», «Στίχοι» κ ά Η ανήσυχη ζωή του τον οδήγησε στην τρέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου