Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Γαύρος

Ο γαύρος το μικρό ψαράκι με τα μεγάλα προσόντα, καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου, επειδή τρώγεται ολόκληρος, με τα κόκαλά του. Θεωρείται από τα λιπαρά ψάρια, μην τρομάζετε, απλώς περιέχει ω3 λιπαρά οξέα, που είναι ευεργετικά για την καρδιά. Ακόμα είναι καλή πηγή βιταμινών Α και Ε, ιωδίου, ψευδαργύρου και φωσφόρου. Νόστιμος και οικονομικός, βρίσκεται στην καλύτερή του εποχή. Ενδείκνυται ιδιαιτέρως για όσους έχουν υπέρταση καθώς οι καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες είναι μεγάλες. Ακόμα οι χαμηλές του θερμίδες είναι δέλεαρ για υπέρβαρους ή όσους κάνουν δίαιτα.
Αγορά και συντήρηση
Όταν αγοράζετε γαύρο επειδή δεν μπορείτε να διαλέξετε ένα- ένα ψαράκι, προσέξτε την όψη τους που όταν είναι φρέσκα είναι γυαλιστερή, έχουν χρώματα και μάτια λαμπερά, είναι σκληρά στην αφή, μυρίζουν ευχάριστα και τέλος όταν τα καθαρίζετε, τα βράγχια τους είναι υγρά, κόκκινα ή ροζ και τα εντόσθια βγαίνουν ολόκληρα χωρίς να κομματιάζονται. Όσο για την συντήρησή τους, επειδή μπαγιατεύουν γρήγορα είναι καλύτερα να μαγειρεύονται αυθημερόν ή την επομένη της αγοράς τους. Συντηρούνται για μεγάλο διάστημα μόνο παστά.  
Καθάρισμα και φιλετάρισμα
Ο γαύρος έχει ελάχιστα λέπια που συνήθως φεύγουν με το πλύσιμο. Το κεφάλι του όμως πρέπει να φύγει, καθώς πικρίζει όταν μαγειρεύεται. Κρατάτε με το ένα χέρι το γαύρο και με το άλλο πιέζετε και τραβάτε το κεφάλι κατά μήκος της κοιλιάς και μαζί  αφαιρείτε και τα εντόσθια. Καθαρίζετε με το δάκτυλό σας την κοιλιά του από τα υπολείμματα και ανοίγοντας μέχρι την ουρά του βγάζετε το κεντρικό του κόκαλο και τον φιλετάρετε.
Μαγείρεμα
Δεν χρειάζεται γενικώς πολύ ώρα μαγείρεμα (10-15 λεπτά), ενώ τρώγεται τηγανητός, μαρινάτος σε λεμόνι ή ξύδι, ψητός στον φούρνο ή στην σχάρα με σκορδάκι, γιαχνί με ντομάτα, σε πιο γκουρμέ γεύσεις τυλιγμένος με κληματόφυλλα, σαγανάκι, αλλά και με κάπαρη ή μουστάρδα. Μοναδική γεύση έχει όμως και παστός  (αντζούγια). Είναι ωραίος μεζές για ουζάκι ή τσίπουρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου