Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Σαν Σήμερα

427 π Χ: Πιθανή ημερομηνία γέννησης του φιλόσοφου Πλάτωνα
Γεννήθηκε στην Αθήνα (πιθανόν στην Αίγινα) και καταγόταν από πλούσιο και αριστοκρατικό γένος, που οι ρίζες του έφταναν μέχρι τον Κόδρο. Το πραγματικό του όνομα ήταν Αριστοκλής και το Πλάτωνας το παρατσούκλι του, καθώς είχε πλατιούς ώμους. Θεωρείται ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της αρχαίας Ελλάδος με έργα όπως «Απολογία», «Κρίτων», «Σοφιστής», «Πολιτικοί», «Πολιτεία», «Κριτίας», «Νόμοι» «Συμπόσιον», «Ηθικός», «Ιππίας», κ ά. Πέθανε το 348 πΧ σε ηλικία 81 ετών.

1825: Πέθανε η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της Επανάστασης του ’21 Η Λασκαρίνα Πινότση γεννήθηκε το 1771. Μετά την μύησή της στην Φιλική Εταιρεία, δόθηκε μ’ όλη της την ψυχή στον ιερό αγώνα της ελευθερίας. Όταν κηρύχθηκε η επανάσταση εκείνη έγινε καπετάνισσα στον «Αγαμέμνονα», πλοίο που είχε ναυπηγήσει μαζί με άλλα τρία και πήρε μέρος στις ναυτικές επιχειρήσεις, ενώ πολέμησε και σε πολλές μάχες.

1885: Πέθανε ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ
Έργα του: «Ωδές», «Ναν ο Ισλανδός», «Η τελευταία ημέρα ενός κατάδικου», «Παναγία των Παρισίων», «Οι Άθλιοι» με τους υπέροχους ήρωες, τον Γιάννη Αγιάννη, τον Μάριο, τον Ιαβέρη, την Τιτίκα, ακόμα «Εργάτες της θάλασσας», «Ο Άνθρωπος που γελά», αλλά και τα ποιητικά «Ενατενίσεις», «Τιμωρίες» κ ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου