Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Σαν Σήμερα

1821: Έναρξη της ελληνικής επανάστασης για την ανεξαρτησία από την οθωμανική Αυτοκρατορία. Παραδοσιακά θεωρούμε την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, όταν ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και της ελληνικής εθνεγερσίας, στην μονή της Μεγίστης Λαύρας στα Καλάβρυτα.


1838: Α΄ επίσημος εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821
Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, ως εθνικής εορτής καθιερώθηκε με το διάταγμα 980 στις 15 Μαρτίου του 1838. Την ίδια χρονιά έγινε και ο πρώτος επίσημος εορτασμός, με την τέλεση δοξολογίας στον ναό της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου. Στον εορτασμό συμμετείχε πλήθος κόσμου και ανάμεσά τους κι αγωνιστές της επανάστασης του 1821.

1881: Θεμελιώνεται το θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός»
Τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του νοσοκομείου έβαλε ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄. Τρία χρόνια αργότερα έγιναν τα εγκαίνια και άρχισε η λειτουργία του.

1896: Άρχισαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα
Η τελετή έναρξης έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο και οι αγώνες διήρκεσαν 10 ημέρες, έγιναν δε τα αγωνίσματα του στίβου, η γυμναστική, η άρση βαρών, η πάλη και ο τερματισμός του μαραθώνιου δρόμου, όπου θριάμβευσε  ο Σπύρος Λούης. Με το σημερινό ημερολόγιο η έναρξη των Α΄ Ολυμπιακών αγώνων είναι η 6η Απριλίου.

1918: Πέθανε ο Κλώντ Ντεμπυσύ, Γάλλος μουσουργός
Γεννήθηκε το 1862 στο Παρίσι. Θεωρείτε από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες των νεότερων χρόνων. Εισήγαγε τον συμβολισμό στην μουσική και δημιούργησε νέα τεχνοτροπία. Από τα έργα του ξεχωρίζουν: «Πελλέας και Μελισσάνθη», «Ο άσωτος υιός», «Τριστάνος», «Ραψωδίες», «Η θάλασσα», «Οι εικόνες», «Τα νυχτερινά»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου