Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Στράτος Διονυσίου


«Ο Σαλονικιός» «Ο ταξιτζής» που «Το τελευταίο βράδυ του» «Τα πήρε όλα κι έφυγε» στις 11 Μαΐου του 1990 αφήνοντας « Να βρέχει φωτιά στην στράτα του».

Ο μεγάλος ερμηνευτής του λαϊκού μας τραγουδιού Στράτος Διονυσίου, γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1935 στην Νιγρίτα Σερρών, από μικρασιάτες γονείς. Το 1948 χάνοντας τον πατέρα του, αναγκάζεται να βγει στην βιοπάλη.

Εγκατεστημένος στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης θα κάνει διάφορα επαγγέλματα, μικροπωλητής, εργάτης ράφτης, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’50 όταν θα ηχογραφήσει στην Οντεόν τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Παράγκες και παλάτια», χωρίς όμως επιτυχία Το μέταλλο της φωνής του με την χαρακτηριστική βραχνάδα, αρχίζει να τον κάνει γνωστό και η επιτυχία θα έρθει με το δεύτερο δίσκο του «Δεν είμαι ένοχος» του Χρήστου Νικολόπουλου.

Εγκαθίσταται μονίμως στην Αθήνα, υπογράφει συμβόλαιο με την Columbia και αρχίζει να συνεργάζεται με καταξιωμένους καλλιτέχνες, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Μητσάκη, Καίτη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, Περπινιάδη, Ρίτα Σακελλαρίου κά.

Εμφανίζεται στα κέντρα της εποχής «Ροσινιόλ»,«Κεφάλας», «Φαληρικόν, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Όμως και στην δισκογραφία η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη. «Γιατί καλέ γειτόνισσα», «Στο Σταθμό του Μονάχου» του Άκη Πάνου το ’68, το ’70 από την ταινία «Ορατότης μηδέν» το τραγούδι των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου «Βρέχει φωτιά στην στράτα μου», το ’71 τα σουξέ «Παλιατζής» και « Αγάπη μου επικίνδυνη», το ’76 «Πικρά και ανθρώπινα».

Και ερχόμαστε στην απόλυτη καθιέρωσή του, στην δεκαετία του ’80, όπου αλλάζει δισκογραφική εταιρεία και μπαίνει στην Minos. «Υποκρίνεσαι» με τραγούδια του Τάκη Σούκα και Θανάση Πολυκανδριώτη. Το ’85 «Ο Σαλονικιός» του Χρήστου Νικολόπουλου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, το ’86 «Ο ταξιτζής», το ’88 «Εγώ, ο ξένος» και το κύκνειο άσμα του το 1990 «Ποιος άλλος», όλα του Τάκη Μουσαφίρη

Παντρεμένος από το 1955 στην Θεσσαλονίκη, με την Γεωργία, απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια και ένα κορίτσι. Και οι τρεις γιοί του, ο Άγγελος, ο Στέλιος και ο Διαμαντής είναι καταξιωμένοι λαϊκοί τραγουδιστές.

Πηγή: Kleiditousol.blogspot.com Συντάκτης: Χάρης Κόντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου