Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Τον ήλιο… και τα μάτια σας


Μέτρα και προφυλάξεις για να αντικρύσουμε τον ήλιο κατάματα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ήλιος αποτελεί πηγή ζωής, καθώς βοηθάει στην καλή σωματική και ψυχική αναζωογόνηση και ευεξία. Τα τελευταία χρόνια όμως με την συνεχή αλλαγή των περιβαλλοντολογικών και κλιματικών αλλαγών, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία των ειδικών ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, για τις επιπτώσεις στην όραση από την υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η υπεριώδης ακτινοβολία αποτελεί ένα τμήμα του φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας και δεν είναι ορατή με το μάτι. Με την μείωση του όζοντος επηρεάζεται η ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και UVB που φτάνει τελικά στην επιφάνεια της γης.

Η υπεριώδης ακτινοβολία UVA μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη, ενώ μελέτες την έχουν συσχετίσει με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μετά από παρατεταμένη παραμονή στην ύπαιθρο, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η υπεριώδης ακτινοβολία UVB φαίνεται ότι συμβάλει στην εμφάνιση οφθαλμολογικών παθήσεων, δημιουργώντας από απλούς ερεθισμούς μέχρι μακροχρόνιες βλάβες στο κερατοειδή και τον επιπεφυκότα.

Κατά τις μεσημεριανές ώρες, η αντανάκλαση του ήλιου σε λευκές επιφάνειες, όπως η άμμος στις παραλίες, αλλά και το χιόνι, φτάνεις τα υψηλότερα επίπεδα. Οπότε καλό είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11πμ και 3 μμ. Η προστασία των ματιών είναι απαραίτητη και συνιστάται στην χρήση καπέλου με φαρδύ γείσο για την σκίαση των ματιών, αλλά και στην χρήση απορροφητικών και οπτικά κατεργασμένων γυαλιών ηλίου.

Τα γυαλιά ηλίου δεν θα πρέπει να μας προστατεύουν μόνο από την μεγάλη φωτεινότητα του ήλιου, που μπορεί αν ενοχλεί, αλλά πρέπει να μας προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία απορροφώντας την κατά 100%.

Τα πολύ σκούρα γυαλιά διαστέλλουν την κόρη του ματιού, διευκολύνοντας την είσοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας στο εσωτερικό του ματιού. Συνιστάται από τους ειδικούς η χρήση πράσινων ή καφεπράσινων φακών και ειδικότερα οι άνθρωποι με μυωπία θα πρέπει να διαλέγουν γυαλιά ηλίου με καφέ φίλτρα, ενώ εκείνοι με υπερμετρωπία, με πράσινα ή πρασινογκρί φίλτρα.

Κριτήριο επιλογής των γυαλιών, δεν θα πρέπει να αποτελούν οι επιταγές της μόδας ή η τιμή τους, αλλά οι γραπτές εγγυήσεις του καταστήματος οπτικών ότι προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία και είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές (να φέρουν την επισήμανση CE).

Μια ιδιαίτερη ευπαθή ομάδα του πληθυσμού αποτελούν τα παιδιά, καθώς οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας είναι αθροιστικές γι αυτά. Είναι απαραίτητο να φορούν καπέλο με φαρδύ γείσο, αντηλιακό και γυαλιά ηλίου. Οι γονείς πρέπει να επιλέγουν για τα παιδιά γυαλιά με ανθεκτικό σκελετό, ενώ οι φακοί πρέπει να είναι πλαστικοί, ούτως ώστε σε περίπτωση σπασίματος να μειώνεται η πιθανότητα τραυματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου