Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Κυβέλη Ανδριανού


Στις 26 Μαΐου 1978 πέθανε η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου μας, που έμεινε γνωστή με το μικρό της όνομα

Καρπός παράνομου έρωτα, γεννήθηκε το 1887 πιθανόν στην Αθήνα, με καταγωγή από την Σμύρνη. Υιοθετήθηκε στα 2,5 της χρόνια από τον Αναστάση και την Μαρία Αδριανού, ενώ οικονομικά συνέβαλε οικογένεια γνωστού δικηγόρου. Παρακολούθησε εγκύκλια μαθήματα στο παρθεναγωγείο Χιλ και μαθήματα απαγγελίας. Από τα δώδεκά της χρόνια έδειξε το ταλέντο της.

Το 1901 υπό την καθοδήγηση του Κ. Χριστομάνου πρωτοεμφανίζεται στην Νέα Σκηνή, στον ρόλο της Ιουλιέτας στην τραγωδία του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Μέχρι το 1906 γίνεται η μόνιμη πρωταγωνίστρια της Νέας Σκηνής, «Άλκηστη», «Αντιγόνη» κ ά

Αργότερα έκανε δικό της θίασο, που με διακοπή ενός μικρού διαστήματος όταν έφυγε με τον σύζυγό της Γεώργιο Παπανδρέου στην Μέση Ανατολή, διακρίθηκε σε πολλά νεοκλασικά έργα, «Νόρα», Ανιούσκα στο «Κράτος του Ζόφου», «Λοκαντιέρα», «Ο ματωμένος γάμος», «Το μυστικό της κοντέσας Βαλαίρενας», «Το νησί της Αφροδίτης» κ ά.

Συνεργάστηκε με τον Γρ. Ξενόπουλο, που της διασκεύασε σε θεατρικά έργα διηγήματά του ή της έγραψε άλλα, «Κόκκινος βράχος», «Ραχήλ», «Πειρασμός», «Ψυχοσάββατο», «Χερουβείμ». Ακόμα συνεργάστηκε με τον Σπύρο Μελά «Κόκκινο πουκάμισο», «Χαλασμένο σπίτι», «Το άσπρο και τον μαύρο» κ ά.

Μαζί με την Μαρίκα Κοτοπούλη κράτησαν τα σκήπτρα της ελληνικής σκηνής και η συνεργασία τους έδωσε παραστάσεις όπως, «Ο γυρισμός», «Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν», «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» κ ά. Συμμετείχε σε 2 κινηματογραφικές ταινίες «Ο κακός ο δρόμος» και «Η άγνωστος».

Απέκτησε 4 παιδιά από τους 3 γάμους της με τον Μήτσο Μυράτ, τον Κ. Θεοδωρίδη και τον Γ. Παπανδρέου. Πέθανε στις 26 Μαΐου 1978.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου