Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Δημήτρης Γληνός


Στις 23 Δεκεμβρίου 1943 πέθανε στην Αθήνα ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και πολιτικός

Ο Δημήτρης Γληνός γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1882. Αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας το 1905 και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας και της Ιένα. Εργάστηκε σαν εκπαιδευτικός σε σχολεία της Μικράς Ασίας, στο Αρσάκειο Λύκειο Αθηνών, ακόμα διετέλεσε σύμβουλος και αργότερα Γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας.

Από το 1911 ήταν ηγέτης της αριστερής πτέρυγας του Εκπαιδευτικού Ομίλου, σε αντίθεση με τον Αλέξανδρο Δελμούζο που εκπροσωπούσε την συντηρητική μερίδα.
Υπήρξε από τους θεμελιωτές του εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αγωνίστηκε για την επικράτηση της δημοτικής γλώσσας και την αλλαγή των εκπαιδευτικών συστημάτων.

Ίδρυσε την «Ανωτέρα Γυναικεία Σχολή» και αργότερα ανέλαβε διευθυντής της νεοϊδρυθείσας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Ήταν ένας από τους βασικούς συνεργάτες στην σύνταξη της Εγκυκλοπαίδειας Ελευθερουδάκη και του Μεγάλου Λεξικού Δημητράκου.

Από το 1930 άρχισε να ασχολείται με την πολιτική, το 1935 εκλέχτηκε βουλευτής του Παλλαϊκού Μετώπου και το 1936 εξορίστηκε στην Ακροναυπλία για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Κατά την διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά συλλαμβάνεται και εξορίζεται στον Άη-Στράτη και την Ανάφη.

Ανάμεσα στα πολυάριθμα έργα του εξέχουσα θέση κατέχουν: «Δημιουργικός ιστορισμός», «Ένας άταφος νεκρός», «Τριλογία του πολέμου», μεταφράσεις αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων (Πλάτωνα), ξένων ποιητών (Μπωντλαίρ) και τέλος η έκδοση περιοδικών (Αναγέννηση, Νέος Δρόμος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου