Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

537: Τελούνται τα θυρανοίξια της Αγίας Σοφίας


Η Αγία Σοφία χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, με αρχιτέκτονες τον Ανθέμιο από τις Τράλλεις της Λυδίας και τον Ισίδωρο από την Μίλητο. Στις 23 Φεβρουαρίου του 532 θεμελιώθηκε ο ναός, σε θέση λαμπρή, που δέσποζε στην Κωνσταντινούπολη. Δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για την αγορά οικοπέδων, υλικών (μάρμαρα, χρυσός, άργυρος, ελεφαντόδοντο, πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι) και ένα πλήθος μαστόρων και εργατών για την ανέγερσή της.
Μέσα στην «Μεγάλη Εκκλησιά» όπως την είπε ο λαός, συγκεντρώθηκε ότι τελειότερο και πολυτιμότερο μπόρεσε να προσφέρει η βυζαντινή τέχνη και το απέραντο βασίλειο με τα πλούτη και τις δόξες του.
Μετά από πέντε χρόνια και δέκα μήνες η οικοδομή και μεγάλο μέρος της εσωτερικής διακόσμησης του ναού είχαν αποπερατωθεί. Τα «θυρανοίξια» του ναού πραγματοποιήθηκαν στις 27 Δεκεμβρίου του 537, από τον Πατριάρχη Μηνά και τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό με μεγάλη μεγαλοπρέπεια και πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων. Μαγεμένος ο Ιουστινιανός από την ομορφιά του ναού και περήφανος για το έργο του είπε, όπως αναφέρει η παράδοση: «Νενίκηκά σε Σολομών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου