Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικα έθιμα


Η παράδοσή μας είναι γεμάτη από χριστουγεννιάτικα έθιμα, που ομορφαίνουν την πιο χαρούμενη γιορτή του έτους.

Το Χριστόψωμο
Την παραμονή των Χριστουγέννων, ζυμώνουν με ευλάβεια και με τελετουργία που προσομοιάζει με τον μυστικισμό της διαδικασίας της θείας κοινωνίας το χριστόψωμο, που αποτελεί και το βασικό ψωμί των Χριστουγέννων. Ψωμί ευλογημένο, το χριστόψωμο, με το σταυρό στην επιφάνειά του, είναι ένα έθιμο καθαρά χριστιανικό, που συμβολίζει την εκκλησία και την ένωσή της με το Χριστό, όπως ενώνονται οι κόκκοι του σιταριού στο χριστόψωμο. Κατά τόπους έχει και διαφορετικό όνομα, όπως «Σταυροί», «Ψωμό του Χριστού», «Βλάχες» κ ά.

Η γαλοπούλα
Είναι ένα ξενόφερτο έθιμο, που τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει παραδοσιακό. Στην Ευρώπη υπήρχε η συνήθεια να μαγειρεύουν στο γιορτινό γεύμα μεγάλα πουλιά, φασιανούς, χήνες και άλλα. Η γαλοπούλα έφτασε στην Ευρώπη από το Μεξικό γύρω στα 1824 και από τότε άρχισαν να την προτιμούν. Οι Έλληνες είχαμε σαν κύριο πιάτο των Χριστουγέννων την κοτόσουπα ή το χοιρινό, που αυτή την εποχή αφθονούσε.

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες
Οι ξυλογλύπτες τον Μεσαίωνα κατασκεύαζαν αντικείμενα με θρησκευτικά θέματα, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σαν πρόδρομοι των χριστουγεννιάτικων καρτών.
Με την σημερινή τους μορφή, πιστεύεται ότι ξεκίνησαν το 1843 στην Αγγλία, όταν σε μια κάρτα αποτυπώθηκε ένα οικογενειακό πάρτι σε εξέλιξη, που ανέγραφε τις ευχές: «Χαρούμενα Χριστούγεννα και ευτυχές το νέον έτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου