Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Σαν Σήμερα

1824: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραδίδεται στην κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

1909: Ξεκινά η εφαρμογή του νόμου για την αργία της Κυριακής

1922: Συγκροτείται η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (Ε.Σ.Σ.Δ.)
Μετά την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917 και την κατάληψη της εξουσίας από τους μπολσεβίκους, εγκαθιδρύεται το πρώτο σοσιαλιστικό σύστημα.
Κατόπιν προτροπής του Βλαντιμίρ Λένιν, δημιουργείται η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, που αποτελείται από 16 σοβιετικές σοσιαλιστικές δημοκρατίες: της Ρωσίας, της Φιννοκαρελίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Λευκορωσίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν, της Κιρκασίας και του Τουρκμενιστάν.

1934: Ανακοινώνεται η απόφαση και μονογραφείται η σύμβαση από την κυβέρνηση, για την ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα

1961: Επιστολή διαμαρτυρίας για τον Μ. Θεοδωράκη
Μια ομάδα 83 νέων, φίλοι της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη αποστέλλουν στον τύπο επιστολή διαμαρτυρίας «δια την άδικον και αντιπνευματικήν στάσιν των ραδιοφωνικών μας Σταθμών, έναντι των τραγουδιών του, δια του αποκλεισμού από τας εκπομπάς των».

1944: Πέθανε ο Ρομαίν Ρολάν, Γάλλος συγγραφέας. Έργα του: «Ζαν Κριστόφ», «Η μαγεμένη ψυχή», «Pierre et luce» κ ά. Τιμήθηκε με Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1915

1966: Εκδίδεται η απόφαση για την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη
Καταδικάζονται για θανατηφόρα σωματική κάκωση και συνέργεια ο Σπύρος Γκοτζαμάνης σε 11 χρόνια φυλάκιση, ο Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης σε 8,5 χρόνια και άλλα 8 άτομα με ποινές κάτω του έτους, για διατάραξη οικιακής Ειρήνης.

1975: Λήγει η δίκη του Πολυτεχνείου με την έκδοση καταδικαστικής απόφασης για το σύνολο σχεδόν των κατηγορουμένων

2009: Πέθανε ο δημοσιογράφος και εκδότης Νίκος Κακαουνάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου