Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Και τώρα τι θα πιούμε;


Κρασί και σαμπάνια, οι γιορτινοί συνδυασμοί

Τα λευκά κρασιά είναι παντός καιρού συνοδεύουν ωραία τον σολομό, το χαβιάρι, τα θαλασσινά στην αρχή του γεύματος, αλλά και τα αλμυρά τυριά, όπως η κοπανιστή, ή φέτα ή τυριά με γεύση μούχλας ή μπαχαρικών, όπως το ροκφόρ, η γκοργκοτζόλα, αλλά και σαλάτες και αυγά.

Τα οστρακόδερμα, γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, τα πικάντικα τυριά, παρμεζάνα, San Michali, δένουν αρμονικά με ροζέ κρασιά.
Με το αρνάκι, το κατσικάκι, τα πουλερικά ιδίως τα γλασαρισμένα με χυμούς φρούτων, οι πίτες, οι τάρτες, τα κίτρινα ώριμα τυριά, οι καρυδόπιτες ή αμυγδαλόπιτες συνδυάζονται ωραία από ένα ερυθρό ξηρό κρασί.

Συνοδέψτε τέλος τα κόκκινα κρέατα ψητά ή μαγειρευτά με δυνατό κόκκινο κρασί στους 16-18 βαθμούς Κελσίου, σερβιρισμένο σε ένα κρυστάλλινο κολονάτο ποτήρι, κλειστό προς τα επάνω, που θα συγκεντρώσει και θα προβάλλει εύκολα, τα ιδιαίτερα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του.

Όμως η γιορτινή ατμόσφαιρα θέλει και σαμπάνια. Οι παιχνιδιάρικες φυσαλίδες είναι σήμα κατατεθέν κάθε εορταστικής μέρας, από την καθέλκυση ενός πλοίου, μέχρι την γαμήλια τούρτα, αλλά και το καλωσόρισμα του καινούργιου χρόνου.

Πολλοί sommelier προτείνουν την σαμπάνια, για όλο το γιορτινό γεύμα, επιλέγοντας ανάμεσα στους τύπους της. Brut (ξηρή), Extra Brut (πολύ ξηρή), Ultra Brut (πάρα πολύ ξηρή), Demi-sec (ημίξηρη), Doux (γλυκή) λευκή ή ροζέ, Blanc de Blanc (από 100% Chardonnay), Premier Cru (υψηλής ποιότητας αμπελώνες), και Grant Cru (υψίστης ποιότητας αμπελώνες).

Με την παραδοσιακή γαλοπούλα, προτιμήστε μια Brut σαμπάνια, διατηρημένη στο ψυγείο στους 6-8 C. Κλείστε το δείπνο σας, με μια ημίξηρη σαμπάνια, ιδανική συνοδεία foie gras, επιδορπίων και φρούτων ιδίως της φράουλας. Και μια υπενθύμιση πιείτε την όσο είναι ακόμα φρέσκια και δροσερή. Ο σωστός τρόπος για να διατηρηθεί κρύα όταν την ανοίξετε είναι να την βάλετε σε μια σαμπανιέρα με παγάκια και νερό.

Όσο για το άνοιγμά της, εάν θέλετε να απολαύσετε την γεύση και τα αρωματικά της, φροντίστε να μην χαθεί ο πολύτιμος αφρός της. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και στην συνέχεια το σύρμα που συγκρατεί τον φελλό. Γέρνετε την φιάλη με κλίση 450 μοιρών και κατόπιν βγάζετε τον φελό με περιστροφικές κινήσεις. Σερβίρετε σε ψηλόλιγνο σε σχήμα τουλίπας. Αν όμως απλώς θέλετε να δημιουργήσετε ένα γιορταστικό θέαμα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τις αφρισμένες φυσαλίδες της σαμπάνιας. Χρόνια σας πολλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου