Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Πρώτη φορά στο σχολείο


Πρώτο κουδούνι την Δευτέρα για την νέα σχολική χρονιά με τον καθιερωμένο αγιασμό σ’ όλα τα σχολεία της χώρας. Συμβουλές για την ομαλή προσαρμογή των μαθητών.

Έχετε προϊδεάσει από πριν το παιδί για το σχολείο, με τα ευχάριστα πράγματα που θα ζήσει, τα καινούρια πράγματα που θα μάθει, τα άλλα παιδιά που θα γνωρίσει, τα παιχνίδια που θα παίζει. Μην το τρομοκρατείται λέγοντας ότι αν δεν είναι ήσυχο ή καλός μαθητής, ο δάσκαλος θα του βάζει κακό βαθμό. Φροντίστε να φανεί το σχολείο στα μάτια του παιδιού σαν μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία και όχι σαν καταναγκαστικά έργα.

Το περισσότερο άγχος το μεταφέρουμε εμείς οι ίδιοι οι γονείς στα παιδιά μας με τις ανασφάλειές μας. Διηγηθείτε του ευχάριστες ή κωμικές στιγμές (που είναι σίγουρα περισσότερες από τις δυσάρεστες) από τα δικά σας μαθητικά χρόνια, δημιουργώντας ευχάριστη ατμόσφαιρα για το σχολείο.

Πολλά παιδιά τις πρώτες ημέρες δε θέλουν να πάνε σχολείο και αντιμετωπίζουν με κλάματα τον αποχωρισμό από εσάς. Διαβεβαιώστε λοιπόν το παιδί ότι το αγαπάτε, χωρίς κηρύγματα και μαλώματα. Τέλος πείτε του ότι είστε βέβαιη ότι θα περάσει πολύ ωραία στο σχολείο και εμπιστευτείτε το στις δασκάλες που ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν.

Συνηθίστε το σιγά-σιγά να κοιμάται πιο νωρίς, για να μπορεί το πρωί να ξυπνά πιο εύκολα για το σχολείο. Η μετάβαση από τους ρυθμούς των διακοπών πρέπει να γίνει σταδιακά. Επίσης βρείτε από το βράδυ τα ρούχα που θα φορέσει και βάλτε το να ετοιμάσει την τσάντα του (μόνο του), για να μην χάνετε χρόνο το πρωί.

Μάθετε στο παιδί να τρώει ένα καλό πρωινό (γάλα, χυμό, δημητριακά ή ψωμί με βούτυρο και μέλι, τυρί, φρούτα) που θα του δώσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται όλη την ημέρα. Είναι προτιμότερο για δεκατιανό, να πάρει από το σπίτι ένα σάντουιτς ή φρούτα, παρά συσκευασμένα γλυκά ή σνακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου