Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Φρέσκα σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας


Από τα αρχαία ακόμη χρόνια τα ζυμαρικά υπήρχαν στο ελληνικό τραπέζι, με διάφορες παραλλαγές και τοπικές σπεσιαλιτέ.

Τα πολύ απλά υλικά τους, συνάμα και φτηνά, αλεύρι και νερό, τα καθιστούσαν το πιο δημοφιλές φαγητό και την παρασκευή τους οικογενειακή γιορτή, καθώς εκεί προς το τέλος του καλοκαιριού, όλη η οικογένεια, ζύμωνε, έπλαθε, έκοβε και στέγνωνε ζυμαρικά.

Αν και οι εποχές άλλαξαν και βρίσκουμε πολύ εύκολα βιομηχανοποιημένα ζυμαρικά, η παλιά σπιτική γεύση των χειροποίητων παραμένει πάντα αξεπέραστη.

Για την ζύμη των σπαγγέτι:
2 κούπες αλεύρι μαλακό, 2 αυγά
Για την σάλτσα: ½ κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα ντομάτα τριμμένη, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 κ γ ζάχαρη, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, κεφαλοτύρι τριμμένο

Φτιάχνετε τα μακαρόνια: Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι και κάνετε μια τρύπα στην μέση, προσθέτετε τ’ αυγά και σπάτε τους κρόκους μ’ ένα πιρούνι. .

Ζυμώνετε και όταν αποκτήσει ελαστικότητα και δεν κολλάει στα χέρια, την τυλίγετε σε μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για να ξεκουραστεί.

Χωρίζετε την ζύμη σε μπαλάκια. Στον πάγκο της κουζίνας ρίχνετε αλεύρι και πλάθετε καθένα μπαλάκι σε φύλλο. Αν έχετε μηχανή την περνάτε και φτιάχνετε σπαγγέτι ή ταλιατέλες, αν όχι πλάθετε με το χέρι σε μακρόστενα σπαγγέτι. Τα αφήνετε να στεγνώσουν σ’ ένα ξύλινο πλάστη για λίγο.

Σοτάρετε στο λάδι το σκόρδο, προσθέτετε την ντομάτα, την ζάχαρη, την ρίγανη, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να βράσει η σάλτσα.

Βράζετε τα μακαρόνια για 2-3 λεπτά, τα σουρώνετε και τα βάζετε σε πιατέλα. Περιχύνετε με την σάλτσα και πασπαλίζετε με το τυρί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου