Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

326: Η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου ανακαλύπτει στην Ιερουσαλήμ, τον Σταυρό του Μαρτυρίου


Η Αγία Ελένη στην αναζήτηση του Σταυρού του Μαρτυρίου του Ιησού, έφτασε στα Ιεροσόλυμα. Γνωρίζοντας την παράδοση ότι ο αυτοκράτορας Αδριανός είχε οικοδομήσει επί του τάφου του Ιησού ειδωλολατρικό ναό αφιερωμένο στην Αφροδίτη, το 135, μετά την δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ και ότι τον σταυρό οι Ρωμαίοι τον είχαν πετάξει σε παρακείμενη χωματερή, αρχίζει τις ανασκαφές. Οδηγημένη από το άρωμα ενός φυτού που ήταν εκεί, ο γνωστός μας βασιλικός, σκάβει και πράγματι βρίσκει τρεις σταυρούς. Του Ιησού και των δυο ληστών. Για να διαπιστωθεί ποιος ήταν ο Σταυρός του Μαρτυρίου του Κυρίου, ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι, ακούμπησαν το σώμα μιας νεκρής θεοσεβούμενης γυναίκας διαδοχικά και στους τρεις σταυρούς. Όταν ακούμπησαν το νεκρό σώμα της γυναίκας στο σταυρό του Ιησού, η γυναίκα αναστήθηκε. Στις 14 Σεπτεμβρίου του 335, έγινε η Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού εντός του ναού της Αναστάσεως, που είχε αναγείρει η Αγία Ελένη και σώζεται μέχρι σήμερα, από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, για να τον δει όλος ο κόσμος, επειδή ήταν πολύ δύσκολο να τον ασπαστούν.
Τρεις αιώνες μετά το 626, ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, ανακτά τον Τίμιο Σταυρό από τους Πέρσες, που τον κατέχουν για περισσότερο από 14 χρόνια και τον υψώνει για δεύτερη φορά στην Ιερουσαλήμ στον ναό της Αναστάσεως.
Κάθε 14 Σεπτεμβρίου, που εορτάζουμε την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού οι εκκλησιές μας πλημμυρίζουν από την ευωδιά του βασιλικού, που συνηθίζουν να πηγαίνουν οι πιστοί, ενώ ψάλλεται το απολυτίκιο:
«Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις ευσεβέσι κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων, δια του Σταυρού Σου, πολίτευμα».

1814: Ιδρύεται η Φιλική Εταιρεία
Η μυστική εταιρεία που συνένωσε όλες τις φιλελεύθερες δυνάμεις του σκλαβωμένου ελληνικού έθνους και προετοίμασε την ένοπλη εξέγερση και απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ζυγό της δουλέιας, ιδρύθηκε στην Οδησσό από τους Νικόλαο Σκουφά, Εμμανουήλ Ξάνθο και Αθανάσιο Τσακάλωφ.

1831: Με βάση του πρωτοκόλλου που υπογράφεται στο Λονδίνο από τις μεγάλες δυνάμεις, τα ελληνικά σύνορα καθορίζονται στην γραμμή Βόλου-Άρτας

1935: Ανακοινώνεται από την ελληνική κυβέρνηση, η επέκταση του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου μέχρι την Κηφισιά

1960 Πέθανε ο λογοτέχνης Μιχάλης Καραγάτσης.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτρης Ροδόπουλος και γεννήθηκε στην Αθήνα το 1908. Σπούδασε νομικά και οικονομικά και ασχολήθηκε με την λογοτεχνία. Γνωστά έργα του «Γιούγκερμαν», «Συνταγματάρχης Λιάπκιν» «Το συναξάρι των αμαρτωλών», «Ο κίτρινος φάκελος», «Το νερό της βροχής», «Πυρετός» κ ά

1960: Ιδρύεται ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ)

1999: Η τραγωδία με το «Φάλκον» όπου 4 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, χάνουν την ζωή τους.

2000: Ο βουλευτής Γεώργιος Καρατζαφέρης ιδρύει το κόμμα ΛΑΟΣ

2001: Πέθανε ο λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης Στέλιος Καζαντζίδης
(Διαβάστε κατηγορία Βιογραφίες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου