Συνολικές προβολές σελίδας
Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010
2005: Πέθανε ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Γρηγορίου
Γεννήθηκε το 1919 στην Αθήνα. Θέλοντας να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του που ήταν δικηγόρος, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, νομικές και πολιτικές επιστήμες, χωρίς όμως ποτέ να ασχοληθεί επαγγελματικά. Μετά τον πόλεμο όπου έλαβε μέρος μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ, ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο. Το 1948 έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε την ταινία «Κόκκινος βράχος». Ακολούθησε το 1951 η περίφημη ταινία «Πικρό ψωμί» που τάραξε τα κινηματογραφικά νερά της εποχής. Μέχρι το 1971 που σταμάτησε την κινηματογραφική του δραστηριότητα σκηνοθέτησε περισσότερες από 30 ταινίες: «Η αρπαγή της Περσεφόνης «Διωγμός» που τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1964, «201 καναρίνια», «Αδελφός Άννα», «Υιέ μου, υιέ μου», «Όχι, κύριε Τζόνσον» που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Σκηνοθεσίας το 1966, «Ο Μμίκος και η Μαίρη», «Η λίμνη των στεναγμών» κ ά. Ακόμα σκηνοθέτησε πολλά θεατρικά έργα στην ραδιοφωνική εκπομπή «Το θέατρο της Δευτέρας». Τέλος σημαντική επιτυχία γνώρισαν οι τηλεοπτικές παραγωγές που σκηνοθέτησε «Αθάνατες ιστορίες αγάπης», «Λωξάνδρα», «Να, η ευκαιρία» και μια σειρά θεατρικών έργων στην ΕΡΤ. Διετέλεσε ακόμα καθηγητής σε δραματική σχολή, ήταν συνιδρυτής της Κινηματογραφικής Σχολής Σταυράκου, ενώ τέλος υπήρξε πρόεδρος της Εταιρείας Σκηνοθετών. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
1682: Ο Βρετανός αστρονόμος Έντουντ Χάλεϋ παρατηρεί για πρώτη φορά τον κομήτη, στον οποίο δόθηκε το όνομά του (Κομήτης του Χάλεϋ)
1768: Γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας και πολιτικός Φρανσουά-Ρενέ Βικόντ ντε Σατομπριάν (Σατωβριάνδος)
1833: Προσλαμβάνεται ο πρώτος εφημεριδοπώλης, ένα δεκάχρονο αγόρι, για την διακίνηση της εφημερίδας της Νέας Υόρκης «New York Sun»
1888: Ο Τζόρτζ Ίστμαν πατεντάρει το πρώτο φωτογραφικό φιλμ και το κατοχυρώνει με το όνομα KODAK
1928: Ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη
1978: Ο Γεώργιος Ράλλης είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός (Εξωτερικών) που γίνεται επίσημα δεκτός στην Σοβιετική Ένωση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου