Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

1981: Η «Γκουέρνικα» του Πικάσο επιστρέφει για πρώτη φορά στην Ισπανία


Ο Πικάσο συγκλονισμένος από τον βομβαρδισμό και την καταστροφή της μικρής ισπανικής πόλης Γκουέρνικα, από τους Γερμανούς κατά τον Ισπανικό εμφύλιο και θέλοντας να εκφράσει την διαμαρτυρία του, ζωγραφίζει μια μεγάλη τοιχογραφία διαστάσεων 3,5 μ επί 7,8 μ με τον τίτλο «Γκερνίκα» ή Γκουέρνικα.
Ο πίνακας απεικονίζει όλη την φρίκη και την βαρβαρότητα του πολέμου, τον τρόμο, την λύπη, την οδύνη και τον πόνο των ανθρώπων από τον πόλεμο, συμβολικά μέσα από τα παραμορφωμένα, κομματιασμένα και άσχημα πρόσωπα, χωρίς να δείχνει κάποια πολεμική σκηνή. Ο οργισμένος ταύρος εκφράζει την βαρβαρότητα, το αφηνιασμένο άλογο τον τρόμο, η γυναίκα με το νεκρό παιδί στην αγκαλιά της την οδύνη και τον πόνο, ο σκοτωμένος άνδρας με διαμελισμένο το κορμί του την φρίκη, η γυναίκα που ζητάει βοήθεια την απελπισία και η άλλη που τρέχει να σωθεί την απόγνωση. Μ’ αυτό το έργο ο Πικάσο εκπροσώπησε την Ισπανία στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937. Ο πίνακας για πολλά χρόνια ήταν ανηρτημένος στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, εκφράζοντας την θέληση του καλλιτέχνη να επιστρέψει στην Ισπανία μετά την πλήρη αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα. Γυρίζει στις 10 Σεπτεμβρίου του 1981 και εκτίθεται αρχικά στο Casόn del Bren Retito και έπειτα στο Μουσείου του Πράδο. Από το 1992 βρίσκεται στην Μαδρίτη, στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης «Βασίλισσα Σοφία»

1224: Ιδρύεται από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης το Τάγμα των Φραγκισκανών μοναχών

1611: Καταστέλλεται με αιματηρό τρόπο η επανάσταση κατά των τούρκων στην Θεσσαλία και την Ήπειρο. Η ηγετική μορφή αυτής της ενέργειας ήταν ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τρίκκης Διονύσιος (Σκυλόσοφος), ο οποίος θανατώνεται από τους κατακτητές

1898: Πέθανε (δολοφονήθηκε) η Ελισάβετ
Η Ελισάβετ- Αμαλία- Ευγενία, γνωστότερη ως Σίσσυ, γεννήθηκε το 1837, και υπήρξε σύζυγος του αυτοκράτορα της Αυστροουγγαρίας. Ήταν πολύ καλλιεργημένη και εξαιρετικά όμορφη. Αγαπούσε τη Ελλάδα και έκτισε στην Κέρκυρα το γραφικό ανάκτορο «Αχίλλειον», όπου πήγαινε συχνά κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Δολοφονήθηκε στην Γενεύη, από έναν Ιταλό αναρχικό.

1907: Ξεκινά στην Νέα Υόρκη η πρώτη εκστρατεία κατά του καπνίσματος

1915: Με την σύμφωνη γνώμη του βασιλιά Κωνσταντίνου η κυβέρνηση Βενιζέλου κηρύσσει γενική επανάσταση.

1925: Υπογράφεται και δημοσιεύεται το πρώτο σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας (αβασιλεύτου), που τίθεται αμέσως σε ισχύ.

1956: Γεννήθηκε ο Γιάννης Μπέζος, ηθοποιός

1971: Κυκλοφορεί το “Imagine”
Είναι το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ του Τζον Λένον, μετά την διάλυση του συγκροτήματος των Beatles. Κυκλοφόρησε από την Apple, περιείχε 10 τραγούδια μεταξύ των οποίων και το ομώνυμο τραγούδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου