Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

1944: Εκτελείται από τους Γερμανούς η αγωνίστρια της εθνικής αντίστασης Λέλα Καραγιάννη


Η Λέλα Καραγιάννη γεννήθηκε το 1899 στην Λίμνη της Εύβοιας, γόνος της ηρωϊκής σπετσιώτικης οικογένειας των Μπούμπουλη. Ήταν παντρεμένη με τον φαρμακοβιομήχανο Ν. Καραγιάννη και μητέρα επτά παιδιών. Στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής συγκρότησε την αντιστασιακή κατασκοπευτική οργάνωση «Μπουμπουλίνα», που αποτελούσε ένα οργανωμένο δίκτυο κατασκοπίας και μετάδοσης πληροφοριών προς αντάρτικες ομάδες που δρούσαν στα βουνά, αλλά και προς το αρχηγείο της Μέσης Ανατολής.Το Σεπτέμβριο του ΄41, όταν η αντιστασιακή της δράση γίνεται αντιληπτή, συλλαμβάνεται για ένα επτάμηνο, αλλά λόγω αμφιβολιών απελευθερώνεται. Μετά την στενή παρακολούθηση από τους Γερμανούς καθώς συνεχίζει την αντιστασιακή της δράση, ξανασυλλαμβάνεται και βασανίζεται φρικτά στα κρατητήρια των Ες-Ες στην οδό Μέρλιν, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα χαράματα της 8ης Σεπτεμβρίου, μαζί με άλλους πατριώτες οδηγείται στο Χαϊδάρι για εκτέλεση. Γενναία μέχρι το τέλος, θα δίνει κουράγιο στους άλλους και θα πεθάνει ηρωικά, ψάλλοντας τον εθνικό μας ύμνο.

20 π Χ: Πιθανή ημερομηνία γέννησης της Θεοτόκου Μαρίας
(Διαβάστε κατηγορία Αφιερώματα)

1636: Ιδρύεται από πουριτανούς της Μασαχουσέτης, το Κολέγιο του Χάρβαρντ, μετέπειτα Πανεπιστήμιο. Είναι το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα, που ιδρύεται στην Αμερική

1822: Η ναυμαχία των Σπετσών
Σπετσιώτες και Υδραίοι πλοίαρχοι και πυρπολητές μεταξύ των οποίων οι Δ. Λάμπρου, Ι Τσούρπας, Δ. Κριεζής, Ι. Κούτσης, Κ. Μπαρμπάτσης, καταναυμαχούν τον Οθωμανικό στόλο και εμποδίζεται έτσι ο ανεφοδιασμός του Ναυπλίου, που πολιορκούσαν οι Έλληνες επαναστάτες.

1907: Αρχίζουν οι εργασίες της ασφαλτόστρωσης στην οδό Πανεπιστημίου

1925: Γεννήθηκε ο Βρετανός κωμικός ηθοποιός Πήτερ Σέλερς
Διακρίθηκε στον ρόλο του επιθεωρητή Κλουζώ, στις ταινίες του Μπλέϊκ Έντουαρντς «Ροζ πάνθηρας».

1946: Γεννήθηκε ο Ευγένιος Τριβιζάς, καθηγητής εγκληματολογίας και συγγραφέας παιδικών βιβλίων

1949: Πέθανε ο Γερμανός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Ρίχαρντ Στράους.
Έργα του: «Δον Ζουάν», «Τάδε έφη Σαρατούστρα», «Δον Κιχώτης» κ ά

1960: Ο διάδοχος Κωνσταντίνος, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης

1966: Κάνει πρεμιέρα η τηλεοπτική σειρά Star Trek (Ταξίδι στ’ αστέρια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου