Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

1901: Πέθανε ο Γάλλος ζωγράφος Τουλούζ Λοτρέκ.


Ο μποέμ ζωγράφος γεννήθηκε στο προάστιο του Παρισιού Albi, στις 24 Νοεμβρίου του 1864, γόνος εύπορης και αριστοκρατικής οικογένειας, που είχε ξεπέσει λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ήταν κοντός σχεδόν νάνος, λόγω γενετικών ανωμαλιών που προέρχονταν από την συγγένεια που είχαν οι γονείς του και από ένα ατύχημα που έπαθε μικρός και σταμάτησε η ανάπτυξή του. Η ζωγραφική του αναπαράστησε την τριφηλή νυχτερινή ζωή, στην Μονμάρτη, στην πλατεία Πιγκάλ, στο Μπουλβάρ Ρεσεσουάρ, της λεγόμενης Μπελ Επόκ (belle epoque), όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια του, ανάμεσα στις χορεύτριες του «Μουλέν Ρουζ», στα καμπαρέ και τα κακόφημα σπίτια. Ανήκει στην σχολή του μετά-ιμπρεσιονισμού και στο έργο του συνυπάρχουν αρμονικά, διαφημιστικές αφίσες και έντυπα νυχτερινών κέντρων και πορτρέτα γνωστών ηθοποιών και τραγουδιστών της εποχής του. Αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα αλκοολισμού και πέθανε μόλις στα 37 του χρόνια, στις 9 Σεπτεμβρίου 1901, έχοντας προσβληθεί και από σύφιλη.

413 π Χ: Πελοποννησιακός πόλεμος
Μετά την αποτροπή του περσικού κινδύνου στην Ελλάδα, η δημοκρατική Αθήνα επικεφαλής μιας ομάδας ναυτικών πόλεων-κρατών και η ολιγαρχική Σπάρτη που δέσποζε των πόλεων –κρατών της Πελοποννήσου διεκδίκησαν την υπεροχή στον ελλαδικό χώρο. Έτσι η Ελλάδα χωρίστηκε σε δυο στρατόπεδα κι ο αγώνας για την εξουσία διήρκησε από το 431 έως το 404 π Χ. Το 413 ο Αθηναίος Αλκιβιάδης οδήγησε μια εκστρατεία στην Σικελία για να κτυπήσει τις σπαρτιατικές αποικίες, αλλά η επιχείρηση απέτυχε.

1941: Ιδρύεται ο Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος (ΕΔΕΣ)
Η αντιστασιακή οργάνωση ιδρύθηκε στην Αθήνα από τον απότακτο του κινήματος του 1935 Ναπολέοντα Ζέρβα. Ο ΕΔΕΣ συγκρότησε αντιστασιακές ομάδες κυρίως στην Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία.

1947: Εμφανίζεται ο πρώτος ιός ηλεκτρονικού υπολογιστή
Ήταν στην Αμερική στον υπολογιστή Μαρκ 2 του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ

1951: Ο Ελληνικός Συναγερμός του στρατάρχου Παπάγου, κατακτά την σχετική πλειοψηφία στις εθνικές εκλογές με 36,53% αλλά τελικά κυβέρνηση σχηματίζει ο Πλαστήρας με τον ΕΠΕΚ και την υποστήριξη των Φιλελεύθερων.

1976: Πέθανε ο Κινέζος πολιτικός Μάο Τσε Τούνγκ, ο «Μεγάλος Τιμονιέρης» όπως επονομαζόταν.

1984: Ενοποιούνται τα σώματα ασφαλείας, της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας.
Η αστυνομία στην Ελλάδα διακρινόταν σε Χωροφυλακή και σε Αστυνομία Πόλεων. Η πρώτη ιδρύθηκε το 1833 και διαιρέθηκε σε διάφορες υπηρεσίες (δίωξη εγκληματιών, αγορανομία, υπηρεσία αλλοδαπών κλπ). Η Αστυνομία Πόλεων ιδρύθηκε το 1920, για την Αθήνα, τον Πειραιά, την Πάτρα και την Κέρκυρα, με ανάλογες υπηρεσίες. Τα δυο σώματα ενοποιήθηκαν σε ένα σώμα με την ονομασία Ελληνική Αστυνομία, (ΕΛ.ΑΣ) στις 9 Σεπτεμβρίου του 1984.

1993: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την αποχώρηση τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, «πέφτει» και προκηρύσσονται εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου