Συνολικές προβολές σελίδας
Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010
Η μάχη στο Δραγατσάνι
Το Δραγατσάνι είναι πόλη της Ρουμανίας στην Μικρή Βλαχία και έγινε γνωστό από την ομώνυμη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, στις 7 Ιουνίου του 1821
Η Φιλική Εταιρία πρότεινε στον Αλέξανδρο Υψηλάντη, Έλληνα στρατηγό του ρωσικού στρατού και υπασπιστή του τσάρου, την αρχηγία της Επαναστάσεως.
Εκείνος δέχθηκε και στις 22 Φεβρουαρίου του 1821 ύψωσε την σημαία της επαναστάσεως στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας.
Οι δυσκολίες του αγώνα δεν άργησαν να φανούν, καθώς η ξένη υποστήριξη δεν ερχόταν, αν και την είχαν υποσχεθεί, με την «Ιερά Συμμαχία» Ο πατριάρχης φοβούμενος αντίποινα από τους τούρκους εναντίον των Ελλήνων αφόρισε τον Υψηλάντη. Αντίστοιχα και οι Ρώσοι τον διέγραψαν από τις τάξεις του ρωσικού στρατού.
Πολλοί Έλληνες όμως με την προσμονή της απελευθέρωσης, κατατάχθηκαν να πολεμήσουν εκεί, με αρχηγούς το Γιωργάκη Ολύμπιο, τον Αθανάσιο Καρπενισιώτη και τον Ιωάννη Φαρμάκη. Στον στρατό αυτό κατατάχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό και 500 νέοι, οι περισσότεροι φοιτητές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, σχηματίζοντας τον Ιερό Λόχο.
Με τις λιγοστές αυτές δυνάμεις και χωρίς καλή οργάνωση, αντιμετώπισαν με ηρωισμό τους υπέρτερους τούρκους σε πολλές μάχες, η σημαντικότερη των οποίων δόθηκε στο Δραγατσάνι, στις 7 Ιουνίου του 1821.
Ο Υψηλάντης οχυρώθηκε στο Δραγατσάνι και από κει όρμισε κατά των Τούρκων, με την ιαχή «Εύκολα, οι Έλληνες δεν παραδίδονται». Παρόλα που πολέμησαν γενναία, από κακή συνεννόηση η μάχη χάθηκε, καθώς οι Ιεροχίτες κυκλώθηκαν από μεγάλες τουρκικές δυνάμεις και αποδεκατίστηκαν. Οι ελάχιστοι που σώθηκαν κατέφυγαν να κρυφτούν στα κοντινά δάση και στο μοναστήρι της Κόζιας.
Ο Ανδρέας Κάλβος εξυμνεί το κατόρθωμά τους με το ποίημά του «Εις τον ιερό Λόχο» από την συλλογή του «Ωδαί»
Ω! γνήσια της Ελλάδος
Τέκνα, ψυχαί που επέσατε
Εις τον αγώνα ανδρείως,
Τάγμα εκλεκτών Ηρώων,
καύχημα νέον.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου