Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

1904:Πέθανε ο ζωγράφος Νικηφόρος Λύτρας


Γεννήθηκε το 1832 στο χωριό Πύργος της Τήνου. Ο πατέρας του ήταν μαρμαρογλύπτης και από αυτόν φαίνεται ότι κληρονόμησε την αγάπη του για την τέχνη. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου ο διευθυντής του Θείρσιος τον ξεχώρισε. Μαζί διακόσμησαν την Ρωσική εκκλησία στην οδό Φιλελλήνων. Στην συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές του με υποτροφία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Έπειτα ταξίδεψε σε διάφορες χώρες της Ανατολής, όπου δέχθηκε την επίδραση διαφορετικών σχολών από την γερμανική. Μετά τον γυρισμό του στην Αθήνα το 1866, διορίστηκε καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου δίδαξε για 37 περίπου χρόνια. Οι πίνακές του που άλλοι βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη και άλλοι σε ιδιωτικές συλλογές, διακρίνονται για την απαλότητα και την αρμονία των χρωμάτων τους, αλλά και την ηρεμία των μορφών. Τα θέματά του είναι παρμένα από την μυθολογία «Αντιγόνη», «Πηνελόπη, από την ελληνική ιστορία «Πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας», «Ο απαγχονισμός του πατριάρχου», από την κοινωνική ζωή «Ο μάγκας», «Το ψαριανό μοιρολόι», «Τα κάλαντα», από την θρησκευτική ζωή «Τα άνθη του Επιταφίου», «Το λιβάνισμα», «Το αυγό το υ Πάσχα», αλλά ακόμα προσωπογραφίες ή πίνακες με παιδιά «Η ορφανή», «Ο κακός εγγονός» κ ά.



1821: Νίκη των Ελλήνων στην μάχη του Λάλα
Το χωριό Λάλα βρίσκεται στον νομό Ηλείας και πριν την επανάσταση του 1821 κατοικούσαν αποκλειστικά Τουρκαλβανοί, οι Λαλαίοι που μισούσαν τους Έλληνες και λεηλατούσαν τα χωριά τους. Τον Μάιο του 1821 οι Έλληνες αποφάσισαν να καταλάβουν το Λάλα. Συγκρότησαν ένα σώμα με 2500 άνδρες, οι περισσότεροι Επτανήσιοι, 2 κανόνια και κυριότερο αρχηγό τον Ανδρέα Μεταξά. Οι Λαλαίοι διέθεταν 1000 άνδρες που κατόπιν ενισχύθηκαν με άλλους 500 Τούρκους.
Στις 13 Ιουνίου έγινε η κυριότερη μάχη. Πρώτοι επιτέθηκαν οι Λαλαίοι, που τελικά νικήθηκαν κι έφυγαν την νύχτα με τα γυναικόπαιδα για την Πάτρα.

1930: Ιδρύεται στις ΗΠΑ η πρώτη αποικία γυμνιστών

1968: Θεμελιώνεται ο Πύργος των Αθηνών
Είναι ο πρώτος ουρανοξύστης στην πόλη της Αθήνας και βρίσκεται στην γωνία της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου