Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

1929: Πέθανε ο εθνικός ευεργέτης Εμμανουήλ Μπενάκης


Γεννήθηκε το 1843 στην Σύρο, όπου οι γονείς του είχαν καταφύγει κατά την ελληνική επανάσταση από την Πελοπόννησο. Σπούδασε στην Αγγλία και κατόπιν εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο,ασχολήθηκε με το εμπόριο, δημιουργώντας μεγάλη περιουσία. Για 10 χρόνια ήταν πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Αλεξάνδρειας και δρώντας εθνικά και φιλανθρωπικά συνετέλεσε τα μέγιστα στην πρόοδο του Ελληνισμού της Αιγύπτου. Το 1910 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Διετέλεσε βουλευτής και υπουργός της Εθνικής Οικονομίας, ενώ το 1914 αναδείχθηκε δήμαρχος Αθηναίων. Δαπάνησε ολόκληρη σχεδόν την τεράστια περιουσία του για αγαθοεργούς, φιλανθρωπικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.
Στην Ελλάδα δαπάνησε μεγάλα ποσά για τους πρόσφυγες του 1922, για το προσφυγικό Νοσοκομείο, για το νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, την αεροπορική άμυνα, την Εθνική Πινακοθήκη, το Πατριωτικό Ίδρυμα, την Βιβλιοθήκη της Βουλής, το Κολέγιο Αθηνών, το Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, για την ίδρυση του νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού και πολλά άλλα. Στο σπίτι του ιδρύθηκε το περίφημο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο ανέπτυξε και εμπλούτισε ο γιος του Αντώνης.

1824: Η καταστροφή των Ψαρών
(Διαβάστε κατηγορία Αφιερώματα)

1837: Η στέψη της βασίλισσας Βικτώριας
Η πριγκίπισσα Αλεξανδρίνα στέφεται βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, με το όνομα Βικτώρια. Βασίλευσε μέχρι το 1901, σηματοδοτώντας την εποχή της, που ονομάστηκε βικτωριανή.

1949:Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Βασίλης Παπακωνσταντίνου

1975: Ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Τσάτσος εκλέγεται 2ος πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας συγκεντρώνοντας 210 ψήφους σε σύνολο 295 παρόντων στο Κοινοβούλιο.

1978: Καταστροφικός σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Θεσσαλονίκη, με τραγικό απολογισμό 35 νεκρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου