Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

1873: Ο Ερρίκος Σλήμαν ανακαλύπτει τους αμύθητους θησαυρούς της Τροίας


Ο αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν μελέτησε ιδιαίτερα τον Όμηρο, που του κέντρισε την φαντασία, εμπνέοντας τον να ανασκάψει τους τόπους που ο μεγάλος ποιητής περιγράφει στα έπη του. Άρχισε το 1868 και με δικά του έξοδα κάνει ανασκαφές στην Ιθάκη, την πατρίδα του πολυμήχανου Οδυσσέα. Μερικά χρόνια αργότερα συνοδευμένος και από την Ελληνίδα σύζυγό του, Σοφία Καστριώτη (Εγκαστρωμένου), πήγε στην Μικρά Ασία και άρχισε ανασκαφές στον λόφο του Ισαρλίκ (θέση της Τροίας), όπου ανακαλύπτει τα ερείπια 9 πόλεων, σε 9 γεωλογικά στρώματα. Η έκτη αναγνωρίστηκε από τα ευρήματά της και τα ίχνη της πυρκαγιάς πως ήταν η Τροία του Όμηρου, αν και σ’ αυτό δεν συμφωνούν πολλοί αρχαιολόγοι.
Στις ανασκαφές αυτές εκτός των αρχαιολογικών ευρημάτων, ανακάλυψε και αμύθητους θησαυρούς σε χρυσό, κοσμήματα, πολύτιμους λίθους.

1863: Γεννήθηκε ο Γερμανός γιατρός Αλοίσιος Αλτσαχάϊμερ, που μελέτησε την νόσο που φέρει το όνομά του (Νόσος Αλτσχάϊμερ)
(Διαβάστε κατηγορία Αφιερώματα)

1917: Γεννήθηκε ο Μιχάλης Γενίτσαρης, ρεμπέτης
(Διαβάστε κατηγορία Αφιερώματα)

1920: Πέθανε ο Μαξιμίλιαν (Μαξ) Βέμπερ, Γερμανός κοινωνιολόγος και οικονομολόγος

1928: Γεννήθηκε ο Τσε Γκεβάρα, γιατρός και επαναστάτης
Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, γνωστότερος ως Τσε Γκεβάρα, γεννήθηκε στο Ροζάριο της Αργεντινής.

1982: Τελειώνει ο πόλεμος στα νησιά Φώκλαντ
Η Αργεντινή διεκδικεί τα νησιά Φώκλαντ από την Μεγάλη Βρετανία περίπου 150 χρόνια. Μετά από εχθροπραξίες 74 ημερών, οι Αργεντινές δυνάμεις στο Πορτ Στάνλεϋ παραδίδονται άνευ όρων στους Βρετανούς.

1994: Πέθανε ο Αμερικανός συνθέτης Χένρι Μανσίνι
Γεννήθηκε το 1939 στο Κλήβελαντ του Οχάιο και η δεκαετία του ’60 σφραγίστηκε, τουλάχιστον τηλεοπτικά και κινηματογραφικά, με την μουσική του. Η πρώτη ταινία που επένδυσε μουσικά ήταν το 1958 «Το άγγιγμα του κακού». Το 1959 ξεκινά η συνεργασία του με τον Μπλέϊκ Έντουαρντς στην αρχή τηλεοπτικά με το “The music of Peter Gunn”– που κερδίσει και το πρώτο Γκράμμι- στην συνέχεια ως μόνιμος συνεργάτης του, ντύνει μουσικά όλες τις ταινίες του. «Πρόγευμα στο Τίφαννυς», με Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού και μουσικής επένδυσης το 1961, επένδυσε μουσικά όλη την σειρά ταινιών του «Ροζ πάνθηρα», «Το πάρτι» κ ά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου