Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

1901: Πέθανε ο Ανδρέας Λασκαράτος, ποιητής, σατυρικός συγγραφέας


Γεννήθηκε το 1811 στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς και σπούδασε μαθηματικά στην Τοσκάνη και το Παρίσι και νομικά στην Πίζα της Ιταλίας, που όμως άσκησε ελάχιστα, ως δικαστής, μετά ασχολήθηκε με την ποίηση και την συγγραφή. Στα πρώτα του βήματα στην ποίηση είχε δάσκαλους τον Διονύσιο Σολωμό και τον Ανδρέα Κάλβο. Πνεύμα ανήσυχο και δύσκολος σαν χαρακτήρας, κάτι που πέρασε και στα έργα του, όπου σατίριζε και καυτηρίαζε ότι τον ενοχλούσε, όπως την κοινωνία ή τους ιερείς ισχυριζόμενος ότι καπηλεύονταν την θρησκεία. Το βιβλίο του «Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς» όπου σατίριζε χωρίς οίκτο τα πάντα στάθηκε και η αιτία να αφοριστεί από την εκκλησία, να αποκτήσει πολλούς εχθρούς, και να αναγκαστεί να φύγει το 1856 από την πατρίδα του, αρχικά για την Ζάκυνθο και αργότερα για το Λονδίνο. Ξαναγύρισε όμως το 1862 στην Κεφαλονιά εξακολουθώντας να γράφει όπως και πριν. Άλλα έργα του: «Η απόκριση στον αφορισμό», «Η αυτοβιογραφία» του, «Ήθη και δοξασίες της Κεφαλονιάς», «Γιατί τα τάλαρα τα λένε τάλαρα», «Η δίκη μου με την Σύνοδο», «Στοχασμοί» κ ά.

1454: Ο Γουτεμβέργιος εφευρίσκει την τυπογραφική αναπαραγωγή των κειμένων και γίνεται ο πατέρας της τυπογραφίας και η Βίβλος είναι το πρώτο βιβλίο που τυπώνει.

1894: Ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής
Ο Γάλλος βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ήταν μανιώδης φίλος του κλασσικού αθλητισμού και υπήρξε θερμός υποστηρικτής της ιδέας για την αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων. Έτσι ιδρύει στις 23 Ιουνίου του 1894 στο Παρίσι, την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, της οποίας υπήρξε και πρώτος πρόεδρος, με γενικό γραμματέα τον ποιητή και πεζογράφο Δημήτρη Βικέλα.

1908: Γεννήθηκε ο Μιχάλης Καραγάτσης.
Φιλολογικό ψευδώνυμο του λογοτέχνη Δημήτρη Ροδόπουλου, που γεννήθηκε στην Αθήνα.

1989: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους ο Μπάτμαν
Ο άνθρωπος-νυχτερίδα είχε πρωτοεμφανιστεί σαν κόμικ την 1 Μαΐου του 1939 στο περιοδικό Detective comic. Ήταν έμπνευση του σκιτσογράφου Μπομπ Κέιν και τους διαλόγους έγραφε ο συγγραφέας Μπιλ Φίνγκερ.

1996: Πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, πολιτικός και πρωθυπουργός
Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στην Χίο, όπου ήταν Νομάρχης ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου, μετέπειτα πρωθυπουργός. Μητέρα του ήταν η Σοφία Μινέϊκο. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, αλλά μετά την σύλληψή του το 1941 από το καθεστώς Μεταξά, συνέχισε στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Διετέλεσε καθηγητής της Οικονομίας σε πολλά ξένα πανεπιστήμια (Χάρβαρντ, Μινεσότα, Στοκχόλμη, Υόρκ κ ά)
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ίδρυσε το ΠΑΚ και αργότερα το ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας, τα διαστήματα 1981-89 και 1993-96. Τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε καρδιολογικά προβλήματα και πέθανε από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο. Κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους.

2005: Πέθανε ο Μανώλης Αναγνωστάκης
Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου