Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

1913: Αρχίσει ο Β΄ Βαλκανικός πόλεμος


Είχε σαν αιτία την αδικαιολόγητη αξίωση της Βουλγαρίας να της παραχωρηθεί ολόκληρη η Μακεδονία και η Θράκη, καθώς στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο έπαθε τις μεγαλύτερες ζημιές. Η Ελλάδα και η Σερβία δεν το δέχτηκαν και συγκρότησαν αμυντική συμμαχία. Οι Βούλγαροι επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στις 16 Ιουνίου του 1913, εναντίον των σερβικών θέσεων στην Γευγελή και εναντίον των ελληνικών στις Ελευθερές. Η Ελλάδα με αρχιστράτηγο τον βασιλιά Κωνσταντίνο, παρέταξε 100.000 στρατό, (72 τάγματα πεζικού και 1 ταξιαρχία ιππικού), 180 κανόνια Οι μάχες των Ελλήνων εναντίον των Βουλγάρων στο Κιλκίς και στον Λαχανά επέφεραν την βουλγαρική συντριβή. Όμως και από τα δυτικά οι Σέρβοι νίκησαν τους βουλγάρους, αλλά και τα ρουμανικά στρατεύματα πλησίασαν την Σόφια. Οι Βούλγαροι αναγκάστηκαν να υπογράψουν συνθήκη. Η Ελλάδα απελευθέρωσε με τους βαλκανικούς πολέμους, τις υπόδουλες ελληνικές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.

1723: Γεννήθηκε ο Άνταμ Σμιθ, Σκώτος φιλόσοφος, εισηγητής της πολιτικής οικονομίας και του φιλελευθερισμού.

1903: Ιδρύεται η Pepsico (Pepsi-Cola), το αντίπαλο δέος της Coca-Cola

1920: Ιδρύεται το Διεθνές Δικαστήριο στην Χάγη
Ιδρύθηκε με βάση το άρθρο 92 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και εδρεύει στην Χάγη. Στην δικαιοδοσία του επαφίενται η ερμηνεία διεθνών συνθηκών, αλλά και η ρύθμιση διαφόρων θεμάτων που υπάγονται στο Διεθνές Δίκαιο.

1925: Θεσπίζεται με νομοσχέδιο στην Ελλάδα η οριζόντια ιδιοκτησία

1942: Γεννήθηκε ο βρετανός τραγουδιστής, συνθέτης και μέλος των Μπιτλς, Πολ Μακ Κάρθεϊ

1945: Πέθανε (αυτοκτόνησε)ο Άρης Βελουχιώτης, ηγετική φυσιογνωμία της Εθνικής Αντίστασης.
Ο Θανάσης Κλάρας, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στην Λαμία το 1905. Με την κατάληψη της Ελλάδας από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, ως μέλος του Επαναστατικού Κόμματος της Ελλάδος (ΣΕΚΕ), μετέπειτα ΚΚΕ, συγκροτεί την πρώτη ανταρτική ομάδα στα χωριά του Τυφρηστού (Βελουχιού).
Από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου και καθ’ όλη την διάρκεια την αντίστασης ήταν καπετάνιος του ΕΛΑΣ. Μετά την συμφωνία της Βάρκιζας φυγαδεύτηκε, χτυπήθηκε όμως και αυτοκτόνησε, κοντά στις όχθες του Αχελώου.

1961: Ο Ρώσος χορευτής Ρούντολφ Νουρέγιεφ ζητά πολιτικό άσυλο στην Γαλλία
Ο Νουρέγιεφ βρισκόταν για παραστάσεις με τα μπαλέτα Κίρωφ στην Γαλλία. Όταν επρόκειτο να επιστρέψουν πίσω στην Ρωσία και ενώ βρίσκονταν στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ του Παρισιού, ζήτησε πολιτικό άσυλο από τις γαλλικές αρχές και παρέμεινε στην Δύση.

1977: Ο Λεονίντ Μπρένζιεφ γίνεται ηγέτης της ΕΣΣΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου