Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Το πότισμα το καλοκαίρι


Συμβουλές για σωστό πότισμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για να μην πουν τα φυτά το νερό «νεράκι»

Αποφεύγουμε το πότισμα κατά τις μεσημεριανές ώρες, επειδή το έδαφος είναι ζεστό και το νερό εξατμίζεται εύκολα και δεν μπορεί να φτάσει μέχρι τις ρίζες των φυτών. Αλλά ακόμα και την νύχτα, γιατί δημιουργείται υπερβολική υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων, σαλιγκαριών κ ά.

Η ιδανικότερη ώρα για το πότισμα είναι νωρίς το πρωί, ενώ είναι προτιμότερο το νερό να το ρίχνουμε απ’ ευθείας στην ρίζα και όχι στο στέλεχος, στα φύλλα ή στα λουλούδια του φυτού, για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητοειδών ασθενειών.

Κατά την διάρκεια των διακοπών και εφ’ όσον δεν έχουμε αναθέσει το πότισμα σε φίλους ή συγγενείς, ιδανική λύση είναι το αυτόματο πότισμα. Διαλέξτε το σύστημα αυτόματου ποτίσματος κάποιας επώνυμης φίρμας και προσαρμόστε το στις δικές σας ανάγκες, ανάλογα με την ποικιλία των φυτών, αλλά και την ποσότητα των γλαστρών. Να θυμάστε πάντα ότι το υπερβολικό πότισμα δεν βοηθάει τα φυτά.

Οικονομικοί τρόποι ποτίσματος
Επειδή το νερό είναι πολύτιμο και δεν πρέπει να το σπαταλάμε, φροντίζουμε να αποθηκεύουμε νερό που θα χρησιμοποιήσουμε για πότισμα.

Καλό είναι να υπάρχει στο μπαλκόνι ή στον κήπο κάποιο δοχείο όπου μπορούμε να μαζεύουμε το νερό της βροχής και να το χρησιμοποιούμε όταν πλένουμε μπαλκόνια ή ποτίζουμε.

Ακόμα μπορούμε να ποτίζουμε τα λουλούδια με το νερό που πλένουμε χόρτα, λαχανικά ή φρούτα. Πλύνετε τα σε μια μεγάλη λεκάνη και μαζέψτε μετά το νερό.

Μια πολύ οικονομική και εύκολη λύση κατά κάποιον τρόπο αυτόματου ποτίσματος είναι η ακόλουθη. Γεμίζετε μεγάλα μπουκάλια νερού ή αναψυκτικού με νερό. Κάνετε μια μικρή τρύπα στο πώμα τους και τα βυθίζετε με το πώμα στο χώμα της γλάστρας.

Προσέχετε να μην κάνουν μεγάλες φυσαλίδες που σημαίνει ότι χάνουν απότομα το νερό τους. Αν τοποθετηθούν σωστά μπορούν να ποτίζουν τα φυτά για 7-10 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου