Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα


Τα αμπελόφυλλα βρίσκονται στην καλύτερή τους εποχή. Τα μαζεύετε, τα ξεπλένετε καλά, τα ζεματάτε ελαφρά, τα στραγγίζετε, τα αποθηκεύετε σε σακουλάκια και τα βάζετε στην κατάψυξη, για να έχετε όλο τον χρόνο.

• 300 γρ αμπελόφυλλα, 1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 κούπα ρύζι, 1 κούπα ελαιόλαδο, ½ ματσάκι άνηθο και μάραθο ψιλοκομμένα, χυμό ενός λεμονιού, αλάτι, πιπέρι.

Ξεπλένετε τα φύλλα και τα ζεματάτε σε νερό που βράζει για 2-3 λεπτά.
Σε μια λεκάνη ρίχνετε το ρύζι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, τον μάραθο, τα ¾ του λαδιού, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.

Παίρνετε ένα-ένα φύλλο με την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω και βάζετε μια κουταλιά γέμιση. Κλείνετε τις δυο πλευρές και τυλίγετε κυλινδρικά. Συνεχίζετε ώσπου να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.

Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα λίγο λάδι, στρώνετε μερικά φύλλα και τοποθετείτε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Σκεπάζετε πάλι με φύλλα, ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι, 2 ποτήρια ζεστό νερό, αλατοπιπερώνετε και τα σκεπάζετε μ’ ένα πιάτο για να μην διαλυθούν.

Σιγοβράζετε για 45-50 λεπτά. Ρίξτε κι άλλο νερό αν χρειάζεται. Λίγο πριν το τέλος βγάζετε το πιάτο και περιχύνετε με το λεμόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου