Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

«Ένα ουζάκι με μεζέ…»


Καλοκαιράκι, η παρεούλα συγκεντρώνεται, σκέφτεστε τίποτα καλύτερο από ένα ουζάκι με μεζέ;

Το ούζο είναι ένα δυνατό οινοπνευματώδες ποτό που προέρχεται από την απόσταξη στεμφύλων, με την προσθήκη νερού και μυρωδικών, προεξάρχοντος του γλυκάνισου, από το οποίο παίρνει και το χαρακτηριστικό του άρωμα. Η περιεκτικότητα του σε οινόπνευμα κυμαίνεται από 40% έως 50%.

Για την ονομασία του υπάρχουν δυο εκδοχές. Η μια ότι προέρχεται από την τούρκικη λέξη ϋzum που σημαίνει ρόφημα σταφίδας ή σταφυλιού. Μέχρι το 1920 ονομαζόταν ρακί. Όταν όμως άρχισε η εξαγωγή του στην Ευρώπη, οι φιάλες ανέγραφαν “As uso da tavola”,που στα ιταλικά σημαίνει για επιτραπέζια χρήση. Η ονομασία αυτή κατοχυρώθηκε μερικά χρόνια αργότερα, το 1989 και επίσημα, δίνοντας το δικαίωμα στην Ελλάδα να το παράγει και να το εμπορεύεται, μ’ αυτήν την ονομασία.

Η Μυτιλήνη είναι η πιο σημαντική παραγωγός περιοχή. Άλλες περιοχές παραγωγής ούζου, ο Τύρναβος, η Χίος, η Λήμνος, η Καλαμάτα, η Σέρρες
Σαν ποτό συνοδεύεται πάντοτε από μεζέ, ενώ πίνεται και αραιωμένο με νερό, όπου παίρνει το χαρακτηριστικό γαλακτώδες χρώμα. Και στην μαγειρική όμως βρίσκει χρήση, κυρίως για μαρινάρισμα, σάλτσες, αλλά και σαλάτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου