Συνολικές προβολές σελίδας
Σάββατο 5 Ιουνίου 2010
1070: Παρασκευάζεται για πρώτη φορά, στις φυσικές σπηλιές Καμπαλού, στην περιοχή Ροκφόρ, το ομώνυμο τυρί με την μούχλα
Το ροκφόρ είναι το υποκίτρινο τυρί με την βουτυράτη γεύση και την χαρακτηριστική πράσινη μούχλα.Το αυθεντικό ροκφόρ, είναι τύπος γαλλικού τυριού, που παράγεται από γάλα προβάτου, με ειδική ζύμωση. Η ονομασία του προέρχεται από την ομώνυμη κωμόπολη Roquefort στην Νοτιοδυτική Γαλλία, όπου πρωτοπαρασκευάστηκε.
Η ιστορία του είναι πολύ παλιά. Σύμφωνα μ’ ένα μύθο, ένα βοσκόπουλο ερωτευμένο με μια βοσκοπούλα, παράτησε σε μια σπηλιά το κολατσιό του, ψωμί με κατσικίσιο τυρί και πήγε να βρει το αντικείμενο του πόθου του. Όταν γύρισε μετά από μέρες στο τυρί είχαν πέσει σπόρια από το ψωμί και είχε μουχλιάσει. Δεν ξέρουμε αν ανακάλυψε την βοσκοπούλα του, ανακάλυψε όμως ένα εξαιρετικό έδεσμα. Παρόμοιου τύπου τυριά είναι το Blue cheese και η ιταλική γκοργκοντζόλα.
1752: Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος πειραματιζόμενος με το κλειδί σ’ έναν χαρταετό, αποδεικνύει την ηλεκτροστατικότητα της αστραπής.
1783: Οι αδελφοί Ζοζέγ και Ζακ Μογκολφιέ, κατασκευάζουν το αερόστατο και πραγματοποιούν την πρώτη πτήση. Χρησιμοποιούσε θερμό αέρα, ανυψώθηκε με δυο ανθρώπους στο καλάθι, πέταξε δε σε ύψος 1000 μέτρων για 25 λεπτά.
1898: Γεννήθηκε στην Ανδαλουσία, ο Ισπανός λογοτέχνης Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Έργα του: «Ο ματωμένος γάμος», «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα».
1925: Στην Ελληνική Βουλή ψηφίζεται ο ιδρυτικός νόμος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
1972: Θεσπίζεται από την Γενική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου