Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

1988: Πέθανε η λογοτέχνης, δημοσιογράφος και παιδαγωγός Έλλη Αλεξίου
Το έργο της μεγάλο και πολυποίκιλο Έγραψε: ποιήματα: «Άνθρωποι», Μυθιστορήματα: «Γ΄ Χριστιανικό Παρθεναγωγείο», «Με την λύρα», «Βοηθός νηπιαγωγού», «Παραπόταμοι», «Και ούτω καθ’ εξής», Διηγήματα: «Σπονδή», «Αναχωρήσεις και μεταλλαγές», «Μυστήρια», «Υπέρ των ζώντων», «Προσοχή! συνάνθρωποι» Παιδικά βιβλία: «Χονδρούλης και Πηδηχτή», «Ήθελε να την λένε κυρία», «Τραγουδώ και χορεύω», «Παίζω κουκλοθέατρο», Εγκυκλοπαίδεια: «Ρωτώ και μαθαίνω», Βιογραφία: «Ήθελε να γίνει μεγάλος», που αναφέρεται στον Καζαντζάκη, συλλογή ανέκδοτων λογοτεχνών και καλλιτεχνών «Υπό εχεμύθεια» κ ά.

1902: Πέθανε ο Εμίλ Ζολά, Γάλλος λογοτέχνης
Τα θέματα των έργων του είναι βασισμένα στην αντίθεση ανάμεσα στην ζωή των φτωχών και των πλουσίων, ενώ διακρίνονται για την ζωντάνια των χαρακτήρων, αλλά και  από τον έντονο ανθρωπισμό του συγγραφέα, όπως στην περίπτωση Ντρέιφους. Έργα του: «Νανά», «Ταβέρνα», «Χρήμα» κ ά.

1895: Πέθανε ο Λουί Παστέρ, Γάλλος χημικός και μικροβιολόγος
Με τα πειράματά του ανακάλυψε ότι οι μολυσματικές ασθένειες γίνονται από επίδραση ειδικών μικροοργανισμών, που ονομάστηκαν βακτηρίδια ή μικρόβια. Ανακάλυψε τα εμβόλια για πολλές ασθένειες ανθρώπων και ζώων (χολέρα, άνθρακα, διφθερίτιδα, λύσσα κ ά).  Επίσης ανακάλυψε μέθοδο που πήρε το όνομά του παστερίωση, με την οποία καταστρέφονται τα μικρόβια στα υγρά (γάλα, κρασί, μπύρα κ ά), όταν ζυμώνονται και αποστειρώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου