Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Δωμάτιο, δωματιάκι μου

Τα σχολεία σε λίγο ανοίγουν. Τσάντες, βιβλία, τετράδια, μολύβια και όλος ο σχολικός εξοπλισμός σε θέσεις μάχης. Τώρα όμως είναι και η κατάλληλη στιγμή να διαμορφώσουμε και να εξοπλίσουμε το παιδικό δωμάτιο, δημιουργώντας της κατάλληλες συνθήκες για διάβασμα, παιχνίδι, αλλά και την ξεκούραση του μαθητή.

Όλα εν τάξει…
- Στον χώρο του δωματίου, πρέπει να υπάρχει μια ντουλάπα, με ευρύχωρα συρτάρια και αποθηκευτικούς χώρους, όπου το παιδί θα μπορεί να τοποθετεί τα ρούχα του, ενώ ακόμα χρειάζονται και κάποια κουτιά για τα παιχνίδια του. Φροντίζουμε να μην είναι βαριά, αιχμηρά και να μην κλείνουν ερμητικά, παγιδεύοντας τα παιδιά. Μια πρακτική λύση, είναι η δημιουργία συρταριών κάτω από το κρεβάτι.

Γραφή και ανάγνωση…
- Η γωνιά της μελέτης, όπου θα υπάρχει το γραφείο και η ανατομική καρέκλα του και ίσως κάποια βιβλιοθήκη ή ράφια όπου θα μπορεί να τοποθετεί τα βιβλία του. Εδώ θα ήθελα να τονίσουμε, την επιλογή της σωστής καρέκλας, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τις ιδιαιτερότητές του. Η σωστή στάση του σώματος, κατά την διάρκεια της μελέτης, πρέπει να γίνει συνείδηση για τους μικρούς μαθητές.

Όλα τα φώτα πάνω τους…
- Ο φωτισμός στο δωμάτιο, πρέπει να είναι αρκετά καλός για να μην κουράζει τα μάτια του. Τοποθετούμε μια λάμπα γραφείου πολλών βατ στο χώρο της μελέτης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον τρόπο που γράφει το παιδί. Αν είναι δεξιόχειρας η πηγή φωτός πρέπει να προέρχεται από αριστερά του και το αντίστροφο αν είναι αριστερόχειρας. Δίπλα στο κρεβάτι του, στο κομοδίνο, χρειάζεται ένα επιτραπέζιο φωτιστικό ή ένα σποτάκι στο προσκέφαλο, χαμηλών βατ σε περίπτωση που θέλει να διαβάσει ξαπλωμένο. Τέλος τοποθετείστε ένα μικρό λαμπάκι νυκτός στο δωμάτιο, για να μην φοβάται.

Στο δωμάτιο δυο-δυο…
- Αν το ίδιο δωμάτιο, μοιράζονται περισσότερα παιδιά, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε κάθε παιδί να έχει το δικό του ανεξάρτητο χώρο. Οι κουκέτες παρέχουν πρακτική λύση, αρκεί να πληρούν τους όρους ασφαλείας στην κατασκευή τους. Τέλος συνηθίστε από μικρό το παιδί να τακτοποιεί και να κρατά καθαρό το δωμάτιό του, σας γλιτώνει από περιττό κόπο και το παιδί γίνεται υπεύθυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου