Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι
1929: Πέθανε ο Ιωάννης Ψυχάρης δημοτικιστής, φιλόλογος και συγγραφέας
Θεωρείται ένας εκ των κύριων πρωταγωνιστών, για την επικράτηση του δημοτικισμού στην ελληνική γλώσσα. Παράλληλα ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, έγραψε ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια πάνω στο γλωσσικό ζήτημα κ ά. Έργα του: «Τα ταξίδι», «Το όνειρο του Γιαννίρη», «Τα ρόδα και τα μήλα», «Δοκίμιο της ιστορικής νεοελληνικής γραμματικής», «Στον ίσκιο του πλάτανου» κ ά

1955: Πέθανε (σκοτώθηκε) ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέιμς Ντιν
 Σκοτώθηκε σε ηλικία 24 ετών, όταν συγκρούεται το αυτοκίνητό του. Παρότι πέθανε σε μικρή ηλικία, η παρουσία του στον χώρο του κινηματογράφου ήταν σημαντική. Γύρισε τρεις ταινίες, που έμειναν κλασσικές. «Ανατολικά της Εδέμ». «Επαναστάτης χωρίς αιτία» και «Γίγας» που προβλήθηκε το 1956 μετά τον θάνατό του.

1985: Πέθανε ο Τσαρλς Ρίχτερ, Αμερικανός σεισμολόγος και φυσικός
Επινόησε την λογαριθμική κλίμακα που μετρώνται οι σεισμοί. Η σεισμομετρική Κλίμακα Ρίχτερ περιλαμβάνει 10 βαθμούς (1-10) όπου η ισχύς καθενός βαθμού είναι δεκαπλάσια της προηγούμενης. Μέχρι σήμερα παγκόσμια δεν έχει παρατηρηθεί σεισμός ισχυρότερος των 9 βαθμών.

1985: Πέθανε η Γαλλίδα ηθοποιός Σιμόν Σινιορέ
Ήταν η πρώτη Γαλλίδα ηθοποιός που κέρδισε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου ρόλου με την ταινία του 1959 «Ανεμοστρόβιλος του πάθους». Άλλες ταινίες της: «Η μεγάλη στρατιά των αφανών ηρώων», «Η ομολογία», «Το Παρίσι φλέγεται», «Οι μάγισσες του Σάλεμ», «Χρυσούν κράνος», «Μαντάμ Ρόζα», «Οι διαβολογυναίκες» κ ά.

1983: Πέθανε ο Περικλής Χριστοφορίδης, κωμικός ηθοποιός
Συμμετείχε σε πολλές ταινίες, συνήθως σε δεύτερους ρόλους. «Το κλοτσοσκούφι», «Ταπεινός και καταφρονεμένος», «Η κυρά μας η μαμή», «Το δόλωμα», «Άλλος για το εκατομμύριο», «Η ζηλιάρα», «Ξύπνα Βασίλη», «Για ποιον χτυπά η κουδούνα», «Δόκτωρ Ζιβέγγος», «Η ομορφιά της αμαρτίας», «Ο ανακατωσούρας» κ ά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου