Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι
2010: Πέθανε η ηθοποιός Γκιζέλα Ντάλι
Το πραγματικό της όνομα ήταν Αδαμαντία Μαυροειδή και διακρίθηκε σε ρόλους μοιραίας γυναίκας συμμετέχοντας σε ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά. «Του Κουτρούλη ο γάμος», «Ραντεβού στη Βενετία», «Το γέλιο βγήκε απ' τον παράδεισο», «Σκάνδαλα στο νησί του έρωτα», «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης», «Οι αετονύχηδες», «Φτωχός εκατομμυριούχος», «Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές»

1901: Πέθανε ο Γάλλος ζωγράφος Τουλούζ Λοτρέκ.
Ήταν κοντός σχεδόν νάνος, λόγω γενετικών ανωμαλιών και ενός ατυχήματος ατύχημα που έπαθε μικρός και σταμάτησε η ανάπτυξή του. Η ζωγραφική του αναπαράστησε την τριφηλή νυχτερινή ζωή, στην Μονμάρτη, στην πλατεία Πιγκάλ, στο Μπουλβάρ Ρεσεσουάρ, της λεγόμενης Μπελ Επόκ (belle epoque), όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια του, ανάμεσα στις χορεύτριες του «Μουλέν Ρουζ», στα καμπαρέ και τα κακόφημα σπίτια. Ανήκει στην σχολή του μετά-ιμπρεσιονισμού και  στο έργο του συνυπάρχουν αρμονικά, διαφημιστικές αφίσες και έντυπα νυχτερινών κέντρων και πορτρέτα γνωστών ηθοποιών και τραγουδιστών της εποχής του.

1898: Πέθανε (δολοφονήθηκε) η Ελισάβετ
Η Ελισάβετ- Αμαλία- Ευγενία, γνωστότερη ως Σίσσυ,  ήταν σύζυγος του αυτοκράτορα της Αυστροουγγαρίας. Έζησε και στην Ελλάδα στην Κέρκυρα στο γραφικό ανάκτορο «Αχίλλειον» που είχε κτίσει. Δολοφονήθηκε στην Γενεύη, από έναν Ιταλό αναρχικό. Η ζωή της αποτέλεσε  θέμα για κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου