Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι
1960: Πέθανε ο Ρώσος συγγραφέας και ποιητής Μ. Λ. Πάστερνακ, που το 1958 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Από τα σημαντικότερα έργα του ο «Δόκτωρ Ζιβάγκο». Ακόμα: «Στα πρωινά τρένα», «Η αδελφή μου η ζωή», «Θέματα και παραλλαγές» κ ά

1826: Πέθανε ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός
Ο Γεώργιος Κόζης όπως ήταν το κοσμικό όνομά του, ήταν μητροπολίτης Παλαιών Πατρών, από τους σημαντικότερους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Στις 25 Μαρτίου 1821 ευλόγησε τους επαναστάτες και ύψωσε την σημαία του αγώνα στην μονή της Αγίας Λαύρας, ημέρα που από τότε θεωρείται επίσημη επέτειος της ενάρξεως του Αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.

1778: Πέθανε ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ, Γάλλος συγγραφέας, ιστορικός και φιλόσοφος που έγινε ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο Βολταίρος. Έργα του: «Φιλοσοφικό λεξικό», «Ο Αγαθούλης», «Παγκόσμια ιστορία», «Μικρομέγας», «Πριγκίπισσα της Βαβυλώνος», «Ο αδαής φιλόσοφος» κ ά.

1640: Πέθανε ο Πέτερ Πάουελ Ρούμπενς, Φλαμανδός ζωγράφος του μπαρόκ. Έργα του: «Οι τρεις Χάριτες», «Η μάχη στο Ανγκιάρι», «Προσκύνημα των Μάγων» «Χωριάτικος χορός», «Ο κήπος του έρωτα», «Ο μυστικός Δείπνος» 

1431: Πέθανε στην πυρά η εθνική ηρωίδα της Γαλλίας Ζαν Ντ’ Αρκ, μετά την καταδίκη της από το εκκλησιαστικό δικαστήριο ως μάγισσα και αιρετική. Η Ιωάννα της Λωραίνης ήταν η αγωνίστρια επικεφαλής των Γαλλικών στρατευμάτων στον εκατονταετή πόλεμο των Άγγλων κατά της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου