Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

1885: Πέθανε ο Βίκτωρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας  και ποιητής της ρομαντικής σχολής 
Έργα του: «Οι Άθλιοι» με τους υπέροχους ήρωες, τον Γιάννη Αγιάννη, τον Μάριο, τον Ιαβέρη, την Τιτίκα, «Εργάτες της θάλασσας», «Ο Άνθρωπος που γελά», «Η Παναγία των Παρισίων» με τον δύσμορφο Κουασιμόδο, «Κρόμβελ», «Ερνάνης» κ ά. Η μελωδικότητα και η χάρη διακρίνουν τα ποιητικά του έργα «Ανατολικά», «Ωδές», «Ακτίνες και σκιές», «Τιμωρίες», «Ενατενίσεις», «Φθινοπωρινά φύλλα», ενώ τέλος με πολύ ωραίους στίχους τραγούδησε την Ελλάδα, στο γνωστό ποίημά του «Το ελληνόπουλο».

1825: Πέθανε (σκοτώθηκε) η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
Η Λασκαρίνα Πινότση, όπως ήταν το όνομά της ήταν ηρωϊδα της επανάστασης του ’21. Δόθηκε μ’ όλη της την ψυχή στον ιερό αγώνα της ελευθερίας των Ελλήνων, ναυπηγώντας πλοία, έπαιρνε μέρος στις ναυτικές επιχειρήσεις, ενώ πολέμησε και σε πολλές μάχες. Το τέλος της τραγικό καθώς σε μια οικογενειακή διαμάχη στις Σπέτσες στο σπίτι της, μια σφαίρα την βρίσκει στο μέτωπο και την αφήνει νεκρή.

334 πΧ: Η μάχη του Γρανικού ποταμού
Ήταν η πρώτη σύγκρουση του εκστρατευτικού σώματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τις πολλαπλάσιες στρατιωτικές δυνάμεις των Περσών υπό τους στρατηγούς του Δαρείου. Η μάχη ήταν σκληρή για τους Έλληνες και λόγω υπέρτερων δυνάμεων, αλλά και λόγω πλεονεκτικότερης θέσης των Περσών. Μάχονται ηρωικά με τον Αλέξανδρο στην πρώτη θέση. Η έκβαση της μάχης και η νίκη των Ελλήνων ήταν αποφασιστικής σημασίας, για την προέλαση τους στην Ασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου