Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Είναι βλίτο…

Η ονομασία του ως κουτόχορτο,
ταυτισμένη με την έννοια του ανόητου,
αργόστροφου ανθρώπου, που βγήκε όταν
ένας απατημένος σύζυγος πείστηκε ότι επειδή
είχε φάει  βλίτα νόμιζε ότι τον απάτησε η γυναίκα του.

Το βλίτο ή γλίντρο ή βλιταράκι,  είναι ελαφρώς παχύφυλλο φυτό της οικογένειας των αμαραντιδών, με την επιστημονική Amaranthus blitum (Αμάραντος το βλήτον), αποτελεί το χορταρικό του καλοκαιριού με την χαρακτηριστική γήινη, δροσερή γεύση. Υπάρχουν δυο τρόποι συλλογής του, ή κομμένο με τα κοτσάνια ή τσιμπητό, κομμένα δηλαδή μόνο τα βλαστάρια.
Θρεπτικά συστατικά
Με ελάχιστες θερμίδες με μεγάλη όμως διατροφική αξία, καθώς περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες Α, Β6, Ε, C και Κ, ακόμα ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες. 
Μαγειρική
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος κατανάλωσης του είναι βραστό με κολοκυθάκια, πατάτες, στρίφνο ή άλλα λαχανικά. Είναι όμως γευστικότατο και γιαχνιστό με ντομάτα, αλλά και σε πίτα. Ταιριάζει πάρα πολύ με το σκόρδο. Αποφεύγετε να ξαναζεσταίνετε τα βλίτα καθώς τα νιτρικά άλατα. του μετατρέπονται σε νιτρώδη, που είναι επιβλαβή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου