Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Σαν Σήμερα

1999: Πέθανε η Μέμα Σταθοπούλου, ηθοποιός
1992: Πέθανε ο Ορέστης Λάσκος, σεναριογράφος και σκηνοθέτης 
1864: Γεννήθηκε ο Διονύσης Λαυράγκας, μουσουργός
1849: Πέθανε ο Φρειδερίκος Σοπέν, γαλλοπολωνός συνθέτης & πιανίστας


1999: Πέθανε η Μέμα Σταθοπούλου, ηθοποιός
Η Δήμητρα Σταθοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1942. Έπαιξε σε θεατρικές παραστάσεις, ενώ συμμετείχε σε περίπου 30 ταινίες σε ρόλο ενζενί, στις περισσότερες από τις οποίες συμπρωταγωνιστούσε  με τον Θάνο Λειβαδίτη, «Φουκαράδες  και λεφτάδες», «Ένας άφραγκος Ωνάσης», «Ένας μάγκας στα σαλόνια», «Το φτωχόπαιδο», «Άπονη ζωή», «Οι καταφρονεμένοι», «Ο τρελός της πλατείας Αγάμων», «Κάθε ναυάγιο και μια κόλαση», «Με ιδρώτα και δάκρυα» κ ά. Από το 1975 αποσύρθηκε από την ηθοποιία.

1992: Πέθανε ο Ορέστης Λάσκος, σεναριογράφος και σκηνοθέτης 
Γεννήθηκε το 1907 στην Ελευσίνα. Αρχικά ακολούθησε στρατιωτική καριέρα  την οποία όμως εγκατέλειψε και ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο που τότε ουσιαστικά ξεκινούσε στην Ελλάδα, σκηνοθετώντας, γράφοντας σενάρια ή ακόμα και συμμετέχοντας ως ηθοποιός σε ταινίες όπως «Δάφνης και Χλόη», «Για ποιόν χτυπάει η κουδούνα», «Της ζήλιας τα καμώματα», «Ο γεροντοκόρος», «Η άγνωστος», «Αστέρω», «Νυμφίος ανύμφευτος», «Ο μόδιστρος», «Το στραβόξυλο», «Ο τσαχπίνης», «Το κορίτσι της οργής», «Φτωχαδάκια και λεφτάδες», «Ομορφόπαιδα».

1864: Γεννήθηκε ο Διονύσης Λαυράγκας, μουσουργός
Γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Σπούδασε μουσική στην Ιταλία και στην Γαλλία. Θεωρείται ο ιδρυτής του ελληνικού μελοδράματος. Έργα του: «Καράβι ανοίγει τα φτερά», «Δυο αδέλφια», «Μάγισσα», «Διπλή πεταλούδα», «Διδώ», Μικρή φωτιά», «Λυτρωτής», «Άσπρη τρίχα» κ ά. Έγραψε ακόμα και θεωρητικά  βιβλία «Εγχειρίδιο αρμονίας» και «Θεωρεία της μουσικής», όπου φαίνεται η εξαιρετική μουσική  κατάρτιση του. Πέθανε το 1941.
 
1849: Πέθανε ο Φρειδερίκος Σοπέν, γαλλοπολωνός συνθέτης & πιανίστας
Γεννήθηκε στην Πολωνία  το 1810. Από τα 21 του εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου και συνδέθηκε με την Γαλλίδα ποιήτρια Γεωργία Σάνδη. Προσβλήθηκε από φυματίωση και πέθανε στα 39 του μόλις χρόνια. Το πλούσιο μουσικό έργο του ξεχωρίζει για την ευαισθησία, την αρμονία, την έκφραση και τον ρομαντισμό. Έργα του: 19 νυχτερινά, 24 πρελούδια, 13 πολωνέζες, 4 μπαλάντες κ ά.      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου