Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Σαν Σήμερα

1919: Γεννήθηκε η Βρετανίδα συγγραφέας Ντόρις Λέσινγκ
1906: Πέθανε ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Πολ Σεζάν.
1811: Γεννήθηκε ο Ούγγρος πιανίστας και συνθέτης Φρανς Λίστ

1919: Γεννήθηκε η Βρετανίδα συγγραφέας Ντόρις Λέσινγκ
Η Ντόρις Μέϊ Τάϋλερ γεννήθηκε στο Κερμανσάχ της Περσίας, από Βρετανούς γονείς Μαχητική φεμινίστρια, αρχίζει να γίνεται γνωστή μέσω των αγώνων της και των βιβλίων της στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Επιλεκτικά τα έργα της:“The grass is singin”, η σειρά “Children   of Violence” (Παιδιά της βίας), επί μέρους έργα “Martha Quest”, “A proper marriage”, “The golden notebook”, από τα παραμύθια της γάτας “Particulary cats”, “The summer before the dark”, από την σειρά Canopus in Argos “Shikasta”, “Stories”.

1906: Πέθανε ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Πολ Σεζάν. Γεννήθηκε 1839 στο Αιξ-αν-Προβάνς της Γαλλίας. Στο Παρίσι γνωρίστηκε με τους μεγαλύτερους ζωγράφους της εποχής του, τον Μονέ κι όλους τους άλλους που αποτελούσαν την εξπρεσιονιστική σχολή στην ζωγραφική. Η δυσμενής κριτική που δέχθηκε, τον αναγκάζει να επιστρέψει και να εργαστεί στην γενέτειρα του, αναδεικνυόμενος σε μεγάλο ζωγράφο, πατέρα της μοντέρνας τέχνης. Γνωστά έργα του: «Οι χαρτοπαίχτες», «Οι Λήδα και ο Κύκνος», «Οι λουόμενοι» 

1811: Γεννήθηκε ο Ούγγρος πιανίστας και συνθέτης Φρανς Λίστ
Γεννήθηκε στο Ράιντινγκ της Ουγγαρίας και είχε γερμανική καταγωγή. Από μικρή ηλικία έδειξε την μουσική του ιδιοφυία. Αργότερα όταν σπούδαζε στο Παρίσι και την Βιέννη, φάνηκαν ακόμα η δημιουργικότητα και η πρωτοτυπία του. Ανήκει στην σχολή των ρομαντικών μουσικοσυνθετών και συνέθεσε συμφωνίες, ορατόρια, ραψωδίες, ενώ επέβαλλε νέους τρόπους εκτέλεσης στη συμφωνική ορχήστρα. Έργα του: «Χορός των νεκρών», «Ο θρύλος της αγίας Ελισάβετ», «Χριστός» κ ά.               


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου