Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Ημέρα Οστεοπόρωσης

Γερές …ως το κόκαλο
Η οστεοπόρωση είναι μια «σιωπηλή» πάθηση γιατί δεν εμφανίζει συμπτώματα, χαρακτηρίζεται δε από την βαθμιαία ελάττωση της περιεκτικότητας των οστών σε ασβέστιο, με αποτέλεσμα να χάνεται οστική μάζα, τα οστά να γίνονται εύθραυστα και ως εκ τούτου επιρρεπή στα κατάγματα.  Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 8 άνδρες θα υποστούν κάποιο κάταγμα, στον καρπό στη σπονδυλική στήλη ή στο ισχίο, που αποτελούν και την κύρια αιτία εμφάνισης της νόσου, μετά την ηλικία των 50 ετών.

Παράγοντες κινδύνου που βοηθούν στην εμφάνιση της νόσου
-  Η κληρονομική προδιάθεση (50-70 %)
-  Η ηλικία, καθώς η συχνότητά της αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας.
-  Η ανεπαρκής πρόληψη ασβεστίου και βιταμίνης D.
- Οι χρόνιες ορμονικές διαταραχές και κάποιες ενδοκρινολογικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης και οι παθήσεις του θυρεοειδούς.
-  Η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως η κορτιζόνη.
- Η καθιστική ζωή, η κατάχρηση οινοπνεύματος και το κάπνισμα.
- Η πρόωρη εμμηνόπαυση.
Διάγνωση της οστεοπόρωσης
Η διάγνωση της νόσου γίνεται με μια απλή, ακίνδυνη, όσο και ανώδυνη εξέταση, σε ειδικά μηχανήματα που μετρούν την οστική πυκνότητα. Το αποτέλεσμα της μέτρησης εκφράζεται με τρεις τρόπους: φυσιολογικό, οστεοπενία και οστεοπόρωση. Η πρώτη μέτρηση της οστικής μάζας, πρέπει να γίνεται κατά την ηλικία των 45-50 ετών, ενώ η επανάληψή της καθορίζεται από το πρώτο αποτέλεσμα, την ηλικία αρχής της εμμηνόπαυσης και τέλος τις ενδείξεις για εμφάνιση της νόσου.
Πρόληψη της οστεοπόρωσης
- Αυξήστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς αποτελούν την καλύτερη πηγή ασβεστίου. Πίνετε γάλα για πρωινό, τρώτε γιαούρτι και τυρί με τα γεύματα σας. Άλλες πηγές ασβεστίου είναι τα ψάρια, (ο σολομός, οι σαρδέλες), τα καρύδια, τα μπιζέλια, τα φασόλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι) και τέλος η σόγια.
- Η βιταμίνη D είναι αναγκαία για την απορρόφηση του ασβεστίου. Η ηλιοφάνεια συμβάλλει στην σύνθεση της βιταμίνης D από τον οργανισμό, ενώ καλές πηγές της είναι τα αυγά, το μέλι, το συκώτι, το μουρουνέλαιο και τα γαλακτοκομικά.
- Σημαντική είναι η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, καφεΐνης και αλατιού, καθώς αυτά εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά.
- Στην πρόληψη της οστεοπόρωσης συμβάλλει και η άσκηση, καθώς βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, επιβραδύνει το ρυθμό απώλειάς της, διορθώνει την στάση του σώματος, αυξάνει την ευκαμψία, βελτιώνει την κίνηση και την ισορροπία, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσης και τέλος αυξάνει την μυϊκή μάζα και δύναμη.
Οι πλέον αποτελεσματικές ασκήσεις για την ενίσχυση του σκελετικού συστήματος είναι οι ασκήσεις με βάρη, το περπάτημα, ο χορός, το αερόμπικ και οι pilates.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου