Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Έφυγε η Δούκισσα


Φτωχότερο το λαϊκό μας τραγούδι, σήμερα τα ξημερώματα σε νοσοκομείο της Αθήνας έχασε την πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο σε ηλικία 69 ετών η μεγάλη κυρία, Δούκισσα Φωταρά.

Γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1941 στο Πασαλιμάνι του Πειραιά και ξεκίνησε από μικρή ηλικία, στο χορό, στο τραγούδι και στο χώρο των ηχογραφήσεων. Ερμήνευσε τραγούδια καταξιωμένων δημιουργών, όπως "Θέλω τα όπα μου", "Το μωρό", «Παίζεις με την φλόγα». «Ατάκα κι επιτόπου» «Φιλάκια ...στα χειλάκια», «Θέλεις να πεθάνω», «Φωτιά στα σαββατόβραδα» «Παντρεμένοι κι οι δυο» τα οποία έγιναν μεγάλες διαχρονικές επιτυχίες. Υπηρέτησε αδιάκοπα τον καλλιτεχνικό χώρο του τόπου μας και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό. Η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Από πού κατάγεστε;
Εγώ είμαι γέννημα θρέμμα Πειραιώτισσα, αλλά η καταγωγή μου είναι από τα Δωδεκάνησα, γι αυτό και τ’ όνομά μου είναι Δούκισσα, εκεί το έχουν σαν προόνομα και έτσι είμαι βαφτισμένη

Πότε πρωτοασχοληθήκατε με το τραγούδι;
Ξεκίνησα μικρή 12 χρονών σαν ταλέντο στην γειτονιά μου, πήρα το πρώτο βραβείο και με κράτησαν το καλοκαίρι. Βγήκα σαν χορεύτρια, στην συνέχεια είπα μερικά τραγουδάκια, άρεσε η φωνή μου, έκοψα το χορό κι άρχισα να τραγουδώ.

Σας βοήθησε κάποιος μεγάλος;
Όχι, δεν με βοήθησε κανένας, μόνη μου προσπαθούσα με συνοδεία την γιαγιά μου κάθε βράδυ, μπήκα σε δισκογραφική εταιρεία, έκανα κάποια τραγούδια χωρίς μεγάλη επιτυχία τότε…

Υπήρχαν δυσκολίες στο επάγγελμα τότε;
Έβρισκα δουλίτσες, γιατί το έκανα και για βιοποριστικούς λόγους το επάγγελμα και σιγά-σιγά προσπαθούσα κι ανέβαινα τα σκαλιά και στην πορεία άρχισαν τα μεγάλα σουξέ.

Ποιος ήταν ο πρώτος σας δίσκος;
Όταν ήμουν 13 χρονών, έκανα ένα πρώτο δίσκο στην Κολούμπια, με τον συχωρεμένο τον Στέλιο Χρυσίνη τον συνθέτη, «Με την κοπέλα π’ αγαπώ» και με συνόδευε το Τρίο Γκρέκο. Δεν είχε επιτυχία γιατί στην άλλη πλευρά ήταν ο «Δεσμοφύλακας» του Στέλιου Καζαντζίδη κα μ’ έφαγε. Αλλά η συνεργασία μου που έκανα μετά τα μεγάλα σουξέ ήταν με την Φίλιπς.

Έχετε παίξει σε ταινίες;
Έχω πρωταγωνιστήσει σε 8 ταινίες μελό που ήταν τότε της μόδας, ενώ έχω λάβει μέρος σαν τραγουδίστρια σε καμιά σαρανταριά.

Ποια ταινία σας καθιέρωσε;
Εμένα στην πορεία μου, πιο πολύ με καθιέρωσαν τα τραγούδια μου, δεν καθιερώθηκα
σαν ηθοποιός.

Ποια τραγούδια σας καθιέρωσαν;
Τα τραγούδια που με καθιέρωσαν είναι πάρα πολλά, ξεκινάμε «Αναμνήσεις», «Άνθρωποι ήμαστε», «Που πας χωρίς αγάπη». Μετά ήρθε η συνεργασία μου με τον Τάκη Μουσαφίρη, που έβγαλα πολύ μεγάλες κι ατέλειωτες επιτυχίες, όπως «Ατάκα κι επιτόπου», «Το μωρό», «Είσαι τρελός», «Το καφενείο», «Σου μιλάω για μεγάλη τρέλα», δεν τα θυμάμαι κι όλα…

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;
Όλα τα τραγούδια μου είναι σαν παιδιά μου, δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω, γιατί τ’ αγαπάω όλα. Αυτά που ανέφερα και με καθιέρωσαν δεν πάει να πει ότι είναι και τ’ αγαπημένα μου

Σε ποια κέντρα έχετε εμφανιστεί;
Σε όλα τα μαγαζιά της εποχής της δικής μου, «Νεράιδα», «Δειλινά», «Διογένης», τα σημερινά μαγαζιά είναι τελείως διαφορετικά.

Τι προσφέρατε στο τραγούδι;
Αυτό θα μου το πει ο κόσμος, εγώ τι να πω; Το υπηρέτησα, το αγάπησα και τ’ αγαπώ ακόμη. Πιστεύω με τις θυσίες που έχω κάνει από την οικογενειακή μου ζωή για το τραγούδι, ένα λιθαράκι έβαλα κι εγώ…

Πως βλέπετε το τραγούδι σήμερα;
Πολύ καλά πάει, απλώς έχουν αλλάξει τα γούστα. Ο κόσμος έχει γυρίσει λιγάκι προς το ποπ, ροκ κι έχουν παραγνωρίσει λίγο το λαϊκό. Σ’ όποιο κέντρο και να είσαι, μόλις πάει 1 η ώρα, αν δεν πούνε λαϊκό, δεν γίνεται κέφι καθόλου.

Έχετε παράπονα;
Κι εγώ μπορεί να μη φέρθηκα καλά, δεν θα κατηγορήσω κανέναν, τους αγαπώ όλους και πιστεύω ότι μ’ αγαπάνε κι αυτοί.

Ασχολείστε με κάτι άλλο;
Σαν χόμπι έχω το σταυρόλεξο, το πλέξιμο και το κέντημα. Μ’ αρέσουν αυτά πάρα πολύ κι ασχολούμαι…

Ποίο στοίχημα έχετε βάλει με τον εαυτό σας;
Σαν καλλιτέχνης πιστεύω, ότι το υπηρετώ ακόμα το τραγούδι, βέβαια όχι εντατικά, απλώς τώρα κάνω πια το δικό μου κέφι. Σαν άνθρωπος στην ιδιωτική μου ζωή, περιμένω να κάνω εγγόνια και να είμαι αρκετά νέα να τα μεγαλώσω.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που δεχθήκατε να μου δώσετε συνέντευξη.
Κι εγώ σ’ ευχαριστώ που με προτίμησες.
Πηγή: hariskontos.blogspot.com

30/9/2010

Ανατολή ηλίου 7:20
Δύση ηλίου 19:10
Πανσέληνος: Σε 22 ημέρες

Διεθνής ημέρα μετάφρασης

Σήμερα στο κέντρο της Αθήνας κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο

Καιρός


Ηλιοφάνεια με νεφώσεις
Άνεμοι ασθενείς βόρειοι βορειοδυτικοί, εντάσεως 3-4 μποφόρ
Θερμοκρασία σε πτώση που θα κυμανθεί από 20-25 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Παρασκευή 1/10
Συννεφιά με βροχές, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

Ιωάννης Ψυχάρης


Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1922 πέθανε στο Παρίσι από μακροχρόνια αρρώστια, ο δημοτικιστής, φιλόλογος και συγγραφέας Ιωάννης Ψυχάρης.


Γεννήθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας στις 15 Μάιου του 1854 και ήταν γιος του Νικόλαου Ψυχάρη από την Χίο. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στην Κωνσταντινούπολη και σε ηλικία 15 χρονών πήγε στην Μασσαλία, όπου έμεινε σε συγγενικά του σπίτια και σπούδασε φιλολογία.

Ακολούθως πήγε στην Γερμανία, αλλά ξαναγύρισε στην Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι, όπου ειδικεύτηκε στην γλωσσολογία και στα μεσαιωνικά και νέα ελληνικά και το 1884 έγινε υφηγητής και αργότερα καθηγητής της νεοελληνικής φιλολογίας και γλώσσας, στην σχολή των Ανώτερων Σπουδών στο Παρίσι και ακολούθως το 1904 έγινε καθηγητής της νεοελληνικής φιλολογίας και γλώσσας στην σχολή των ομιλουμένων ανατολικών χωρών.

Θεωρείται ένας εκ των κύριων πρωταγωνιστών, για την επικράτηση του δημοτικισμού στην ελληνική γλώσσα. Με την δράση του γέμισε μισό αιώνα της ελληνικής πνευματικής ζωής. Οι αγώνες του για την επικράτηση της δημοτικής γλώσσας ήταν πολύ ζωηροί και ορμητικοί. Με τις αντιλήψεις του τάχθηκαν σιγά-σιγά διακεκριμένοι λόγιοι και λογοτέχνες. Ο δημοτικισμός παρότι είχε εχθρούς παντοδύναμους, προχώρησε αδιάκοπα και στο τέλος επεβλήθη.

Παράλληλα ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, έγραψε ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια πάνω στο γλωσσικό ζήτημα κ ά.
Έργα του: «Τα ταξίδι» το πρώτο ελληνικό πεζογράφημα που γράφθηκε με όλους τους κανόνες της νεοελληνικής γραμματικής, και περιλαμβάνει τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις του συγγραφέα στην ελεύθερη, αλλά και υπόδουλη στους Τούρκους, Ελλάδα. «Το όνειρο του Γιαννίρη», «Τα ρόδα και τα μήλα», «Δοκίμιο της νεοελληνικής ιστορικής γραμματικής», «Για το ρωμαίικο θέατρο» κ ά.

Είχε παντρευτεί δυο φορές, με την πρώτη του γυναίκα παντρεύτηκε το 1880 και ήταν η κόρη του μεγάλου γάλλου επιστήμονα Ρενάν. Το 1912 παντρεύτηκε την γαλλίδα Ειρήνη Μπομ. Πέθανε και ετάφη στο Παρίσι. Η σορός του διακομίσθηκε το 1932 στην Χίο και τάφηκε έξω από το χωριό Βροντάδο.

1452: Τυπώνεται το πρώτο βιβλίο, η Βίβλος του Γουτεμβέργιου


Τα βιβλία μέχρι τότε ήταν σπάνια, γιατί γράφονταν με το χέρι και στοίχιζαν πολύ ακριβά. Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος βρήκε τον τρόπο να κατασκευάσει κινητά στοιχεία, γράμματα από ξύλο ή μέταλλο χυμένα σε καλούπια και βάζοντάς τα στην σειρά να σχηματίζει λέξεις, φράσεις, σελίδες, βιβλία ολόκληρα. Τα άλειφε ύστερα με τυπογραφικό μελάνι και τα τύπωνε στο χαρτί, μ’ ένα πιεστήριο που ο ίδιος εφεύρει.
Τα στοιχεία (γράμματα) είχαν την δυνατότητα να διαλυθούν και να χρησιμοποιηθούν σε άλλους συνδυασμούς, για μια άλλη έκδοση. Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε ήταν η Βίβλος στα λατινικά, η «Βίβλος του Γουτεμβέργιου», όπως ονομάστηκε.
Η Βίβλος περιλήφθηκε σε 42 γραμμές και τυπώθηκε σε 180 αντίτυπα, τα περισσότερα σε κοινό χαρτί και μερικά σε χαρτί εξαιρετικής ποιότητας.

1864: Ο δρ Μόρτον, στο Τσάρλεστον της Μασαχουσέτης, χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τον αιθέρα ως αναισθητικό για την εξαγωγή δοντιού

1876: Δίνεται η έγκριση από την κυβέρνηση του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, για την σύσταση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών

1877: Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

1922: Πέθανε από μακροχρόνια αρρώστια, ο φιλόλογος και συγγραφέας Ιωάννης Ψυχάρης. (Διαβάστε κατηγορία Βιογραφίες)

1955: Πέθανε (σκοτώθηκε) ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέιμς Ντιν
Σκοτώθηκε σε ηλικία 24 ετών, στο Χαλάμ της Καλιφόρνια, όταν συγκρούεται το αυτοκίνητό του. Παρότι πέθανε σε μικρή ηλικία, η παρουσία του στον χώρο του κινηματογράφου ήταν σημαντική. Γύρισε τρεις ταινίες, που έμειναν κλασσικές. «Ανατολικά της Εδέμ» (1955), «Επαναστάτης χωρίς αιτία» (1955) και «Γίγας» που προβλήθηκε το 1956 μετά τον θάνατό του.

1960: Οι Φλίνστοουν κάνουν το τηλεοπτικό τους ντεμπούτο στις ΗΠΑ

1969: Η Αθήνα αρχίζει να υδροδοτείται από τον Μόρνο, μέσω σήραγγας

1988: Ο Α. Παπανδρέου υποβάλλεται σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς στο Χέλφιλντ του Λονδίνου

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου


Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου, με κεντρικό σύνθημα «Η Ψυχή στο Δρόμο», πραγματοποιείται στο Καλλιμάρμαρο, στο Ζάππειο, την Ερμού, την Καπνικαρέα, στο Μοναστηράκι, στο Θησείο και την Αποστόλου Παύλου από τις 30/9 έως τις 4/10

Συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Αθηναίων και τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και με την συνεργασία της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει την Πέμπτη 30/9 στην είσοδο του Παναθηναϊκού Σταδίου (Καλλιμάρμαρο) στις 21.00, θα συνεχίσει με θεάματα γύρω από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και θα τελειώσει πανηγυρικά στο Παναθηναϊκό Στάδιο την Δευτέρα 4/9 όπου θα δοθούν και τα τιμητικά βραβεία.

Σαράντα ομάδες από την Ελλάδα και 7 ομάδες από το Εξωτερικό (Ισπανία, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Ιταλία, Ιράν, Γερμανία) παρουσιάζουν περισσότερες από 200 παραστάσεις δρόμου, κουκλοθέατρου, θεάτρου σκιών και happenings και περισσότεροι από 170 καλλιτέχνες δηλώνουν δυναμικά το παρόν τους, από πολύ νωρίς μέχρι πολύ αργά το βράδυ, για τις ημερομηνίες 1, 2 & 3 Οκτωβρίου.

Φέτος το Φεστιβάλ περιλαμβάνει και μία ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου στην αίθουσα του Π.Ο.Δ.Α. (Ακαδημίας 50, Αθήνα) Αντώνης Τρίτσης από τις 11.00 έως και τις 18.00 της ίδιας ημέρας με κεντρικό άξονα «Θέατρο Δρόμου», αλλά και ένα θεατρικό αναλόγιο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Cafe Aiolis (Αιόλου 23, Αθήνα).

"Νέα ημερομηνία για την τελετή μετονομασίας του Θεάτρου Κολωνού


Την Πέμπτη 30/9 στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη η τελετή ονοματοδοσίας του Ανοιχτού Θεάτρου Κολωνού (Ιωαννίνων & Καπανέως), που αναβλήθηκε το Σάββατο 25-09-2010 λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση "Ο φίλος μου ο Λευτεράκης" σε σκηνοθεσία & διασκευή Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου, με τους Γιάννη Τσιμιτσέλη, Βασιλική Ανδρίτσου, Βάσω Λασκαράκη, Σοφία Βογιατζάκη κ.α.

«Ο μισοκοκοράκος»


Την Πέμπτη 30/9 στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη 2010 στην Παλλήνη η παράσταση κουκλοθέατρου «Ο μισοκοκοράκος» από το εργαστήρι Μαιρηβή, στο Πάρκο Κάντζας, ώρα 19.30.

Η ιστορία «Ο μισοκοκοράκος» ανήκει στην κατηγορία των λαϊκών αμοραλιστικών παραμυθιών. Το θέμα σ’ αυτά τα παραμύθια είναι να δώσουν στο παιδί την ελπίδα και τη διαβεβαίωση, ότι ακόμα και ο πιο ασήμαντος και ταπεινός, μπορεί να πετύχει στη ζωή του.

Διάρκεια παράστασης: 60'

Συντελεστές:
Κουκλοπαίκτες: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου, Θέμης Βλάχος
Σκηνοθεσία, σκηνογραφία: Μαιρηβή Γεωργιάδου
Φωτισμοί, Τεχνική επιμέλεια: Ρικάρντο Ντι Λάουρο
Μουσική: Γιώργος Παυλάκος
Φωτογραφίες: Τόλης Μαστρόκαλος

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

29/9/2010

Ανατολή ηλίου 7:19
Δύση ηλίου 17:12
Πανσέληνος: Σε 23 ημέρες

Γιορτάζει: Κυριάκος

Ναυτική Ημέρα

Στο κέντρο της Αθήνας σήμερα κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο

Καιρός


Νεφώσεις, με πιθανότητα βροχών και καταιγίδων
Άνεμοι ασθενείς νοτιανατολικοί εντάσεως 3-4 μποφόρ
Θερμοκρασία σε άνοδο που θα κυμανθεί από 22-29 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Πέμπτη 30/9
Συννεφιά και βροχές, άνεμοι ασθενείς και θερμοκρασία σε πτώση

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας


Στις 28-29 Σεπτεμβρίου του 480 π Χ, πιθανή ημερομηνία που αντιστοιχεί στις 21-22 του Βοηδρομιώνος, διεξήχθη η ενδοξότερη ναυμαχία της αρχαιότητας

Οι Πέρσες μετά την νίκη τους στις Θερμοπύλες, κατέβηκαν στην Αθήνα. Οι Αθηναίοι ακολουθώντας τον χρησμό ότι θα τους σώσουν τα «ξύλινα τείχη», αφού μετέφεραν τα γυναικόπαιδα στην Αίγινα για περισσότερη ασφάλεια, μπήκαν στα καράβια τους. Στο συμβούλιο των στρατηγών, μετά την αντιδικία του Θεμιστοκλή με τον ναύαρχο των Σπαρτιατών Ευρυβιάδη, για το που θα έπρεπε να συγκρουστούν με τους Πέρσες, όπου επικράτησε η άποψη του Θεμιστοκλή, με την φράση του «Πάταξον μεν, άκουσον δε», οδήγησαν τα καράβια στην Σαλαμίνα.

Τα πράγματα ήταν πολύ κρίσιμα και ο Θεμιστοκλής είχε την πεποίθηση πως μόνο στην Σαλαμίνα θα νικούσαν τους Πέρσες, ώστε μεταχειρίστηκε το εξής τέχνασμα:
Έστειλε κρυφά στους Πέρσες τον παιδαγωγό του Σίκινο για να τους πει δήθεν ότι οι Έλληνες ετοιμάζονται να φύγουν από την Σαλαμίνα και αν θέλουν να τους νικήσουν να τρέξουν να τους προλάβουν. Ο Ξέρξης έπεσε στην παγίδα και διέταξε να κυκλώσουν τον ελληνικό στόλο.

Την κρίσιμη αυτή στιγμή ο πολιτικός αντίπαλος του Θεμιστοκλή, ο Αριστείδης, που ήταν εξόριστος στην Αίγινα πέρασε τις γραμμές των Περσών με κίνδυνο της ζωής του και πήγε στο Θεμιστοκλή να του αναγγείλει ότι τα περσικά πλοία τους έκλεισαν στο στενό και τώρα που η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο, ξεχνάει κάθε έχθρα μαζί του και δέχεται να πολεμήσει σαν απλός στρατιώτης, υπό τις διαταγές του.

Στην ναυμαχία πήραν μέρος περισσότερα από 1000 πολεμικά πλοία (περσικά, αιγυπτιακά κ ά). Ο ποιητής Αισχύλος, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας τα ανεβάζει σε 1207, εκτός από τ’ άλλα μικρότερα και πάνω από 300.000 άνδρες. Οι Έλληνες είχαν περίπου 310 τριήρεις, μικρότερες πολύ από τα πολεμικά περσικά και 70.000 άνδρες.

Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου, ο περσικός στόλος ήταν απέναντι από τον ελληνικό, έτοιμος για ναυμαχία. Ο Ξέρξης βέβαιος για την νίκη του καθόταν σε χρυσό θρόνο, πάνω στο βουνό Αιγάλεω, για να απολαύσει το πολεμικό θέαμα. Ο αγώνας ήταν άγριος και σκληρός.

Οι Έλληνες με γενναιότητα και ενθουσιασμό ορμούσαν ασυγκράτητοι και βύθιζαν τα περσικά πλοία. Έτσι η νίκη μέχρι το μεσημέρι άρχισε να γέρνει προς το μέρος των Ελλήνων. Η ναυμαχία συνεχίστηκε όλη την ημέρα, ώσπου το βράδυ, η θάλασσα γέμισε με συντρίμμια και περσικά κορμιά
Η ναυμαχία της Σαλαμίνας υπήρξε μια μεγάλη δόξα για την Ελλάδα, οι Πέρσες νικημένοι και ντροπιασμένοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Πηγή: NEW-PAGE.GR

Σπεράντζα Βρανά


Η Ελπίδα Χωματιανού, όπως ήταν το μικρό της όνομα, γεννήθηκε στο Μεσολόγγι στις 6 Φεβρουαρίου του 1932, «ο καρπός του έρωτα» δυο παιδιών που ποτέ δεν παντρεύτηκαν, όπως γράφει η ίδια στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της «Τολμώ».

Στα 15 της θα μείνει ορφανή από μητέρα και για να επιβιώσει ακολουθεί ένα μπουλούκι που δίνει παρατάσεις από πόλη σε πόλη. Πρωτοεμφανίζεται στην Αθήνα το 1948 στην επιθεώρηση «Άνθρωποι-άνθρωποι», και δυο χρόνια αργότερα κάνει το κινηματογραφικό της στην ταινία «Έλα στον θείο». Ακολουθούν αρκετές ταινίες ακόμα «Η σωφερίνα», «Η ωραία των Αθηνών», «Μέλπω», «Η Εύα δεν αμάρτησε», «Ο παλαβός κόσμος του Θανάση» και η τελευταία της «Save sex». Μεγάλη επιτυχία γνωρίζει με την ταινία «Κάλπικη λίρα», όπου υποδύεται μια πόρνη.

Η προκλητική εμφάνισή της, οι χορευτικές της κινήσεις, αλλά και η βραχνή φωνή της την κάνουν περιζήτητη στις επιθεωρήσεις της εποχής, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία και αποτελώντας για το θέατρο «Ακροπόλ» βασικό στέλεχος. «Τ’ αστέρια της Αθήνας», «Τριαντάφυλλα για σας», «Μια ζωή Γκόλφω», «Συνέβη στην Κατίνα»κ ά

Εκτός όμως από τις εμφανίσεις της στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ως ηθοποιού εμφανίζεται και ως τραγουδίστρια. Γνωστά τραγούδι που ερμήνευσε «Το τραμ το τελευταίο», «Αυτό το μάμπο το βραζιλιέρο», «Η βαλίτσα» κ ά.

Έγραψε ακόμα και αρκετά βιβλία με γνωστότερο το αυτοβιογραφικό «Τολμώ», ή άλλα που αναφέρονται στο θέατρο «Επιθεώρηση καψούρα μου», «Τα μπουλούκια, το θέατρο κι εγώ», αλλά και λογοτεχνικά «Το τίμιο μπορντέλο» κ ά

Είχε κάνει εμφανίσεις στην τηλεόραση, δίνοντας συμβουλές για προσωπικά θέματα, ή συνταγές μαγειρικής. Χαρακτηριστική της συνταγή η φανουρόπιτα.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας εξ αιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος. Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε μετά τον θάνατο του επί 45 χρόνια συζύγου της Παύλου Πατάκα. Άφησε την τελευταία της πνοή στα 77 της χρόνια, τα ξημερώματα της 29ης Σεπτεμβρίου του 2009, ύστερα από καρδιακό επεισόδιο.

Πηγή: hariskontos.blogspot.com

2008: Πέθανε ο Πολ Νιούμαν, αμερικανός ηθοποιός


Γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1925 στο Σέϊκερς Χάϊτ του Οχάϊο. Ξεκίνησε την καριέρα του την δεκαετία του ’50, με την ταινία «Λυσσασμένη γάτα» δίπλα στην Λιζ Τέηλορ. Συμμετείχε σε περισσότερες από 50 ταινίες, «Ο δικαστής», «Η ετυμηγορία». Κλασσικές παραμένουν οι ταινίες που έπαιξε με τον φίλο του Ρόμπερτ Ρέντφορντ «Δυο ληστές» και «Κεντρί». Είχε προταθεί 9 φορές για Όσκαρ και το κέρδισε το 1987 με «Το χρώμα του χρήματος», όπου είχε σαν συμπρωταγωνιστή τον νέο τότε και ανερχόμενο ηθοποιό Τομ Κρουζ. Αν και υπήρξε ένας από τους ωραιότερους άνδρες του κόσμου, μάλιστα το 1990 είχε εκλεγεί ανάμεσα στους πρώτους 50, η ζωή του κύλησε χωρίς σκάνδαλα, με την σύντροφό του Τζόαν Γουντγουόρντ, που τους χώρισε ο θάνατός του. Από τους δυο γάμους του είχε αποκτήσει έξι παιδιά. Πολιτικοποιημένο άτομο, με συμμετοχή σε εκδηλώσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό και το Δημοκρατικό Κόμμα και με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο των πνευμόνων

1793: Η λέξη τένις ( αντισφαίριση) αναφέρεται για πρώτη φορά σε αγγλικό αθλητικό περιοδικό

1902: Πέθανε ο Γάλλος συγγραφέας Εμίλ Ζολά
Γεννήθηκε το 1840. Τα θέματα των έργων του είναι βασισμένα στην αντίθεση ανάμεσα στην ζωή των φτωχών και των πλουσίων, ενώ διακρίνονται για την ζωντάνια των χαρακτήρων, αλλά και από τον έντονο ανθρωπισμό του συγγραφέα, όπως στην περίπτωση Ντρέιφους. Έργα του: «Νανά», «Ταβέρνα», «Χρήμα» κ ά.

29/9/1950: Ο πρώτος αυτόματος τηλεφωνητής κατασκευάζεται στα εργαστήρια του Γκράχαμ Μπελ

1964: Αρχίζει να εκδίδεται δυο φορές την εβδομάδα στο περιοδικό Πριμέρα Πλάνα το κόμικ «Μαφάλντα», του αργεντινού σκιτσογράφου Κίνο (Quino).
Η Μαφάλντα, η δημοφιλής πρωταγωνίστρια του κόμικ, είναι ένα μικρό κοριτσάκι, που με αφοπλιστική παιδική αφέλεια προβληματίζεται με παγκόσμια ζητήματα. Το χαρακτηριστικό της η αντιπάθεια που έχει για τις σούπες που φτιάχνει η μαμά της.
Άλλα πρόσωπα του κόμικ, η φίλη της Σουσανίτα, ο Φελίπε, ο Μανολίτο, ο Μιγκελίτο

Ενημέρωση


24ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει οι νοσοκομειακοί γιατροί για την Τετάρτη 29/9, Ημέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης των Συνδικάτων, για τα μέτρα λιτότητας που επιβάλουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ.

Στάσεις εργασίας έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη 29/9, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ. Συγκεκριμένα ακινητοποιημένα θα μένουν:
Από τις 12:00-16:00 το Μετρό, ο ΗΣΑΠ και το Τραμ.
Από τις 11:00-16:00 τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα Τρόλεϊ
Από τις 12:00-17:00 ο Προαστιακός, ενώ τέλος πεντάωρη στάση εργασίας από τις 12:00-17:00 έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ

Σύμφωνα με απόφαση της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών οι λιμενεργάτες θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας από τις 07:00-10:00 πμ

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, που συμπληρώνουν 13 μέρες, αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία οι 96 πρόεδροι των Ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα, των Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης.
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τα μέλη τους σε συλλαλητήριο στις 18:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και η Ομοσπονδία Ενώσεως Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος στην πλατεία Κοτζιά στις 12:00.

Εκδηλώσεις


Την Τέταρτη 29/9 στις 20:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Γέρακα (οδός Κλειτάρχου & Αριστείδου), με ελεύθερη είσοδο Συναυλία - Μουσική Αναδρομή με τίτλο «Αγάπης Λόγια»

Πλακιώτικα Μαντολίνα και κιθάρες, θα συνοδεύσουν λυρικές φωνές σε ένα απάνθισμα από μεγάλες στιγμές της ελληνικής μουσικής, απ' τις αρχές του εικοστού αιώνα, με το μεσουράνημα τις ελληνικής οπερέτας, ως το τέλος τις δεκαετίας του '50 με τις αξέχαστες κινηματογραφικές επιτυχίες του Μιχ. Σουγιούλ.

Τραγουδούν οι λυρικοί τραγουδιστές Μαριέττα Δελώτη και Κωνσταντίνος Τζέμος με τη συνοδεία της Μαντολινάτας "ο Διονύσιος Λαυράγκας" και τη συμμετοχή της πιανίστας Ιουλίας Τζαννετουλάκου.

Στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων εκδηλώσεων «Πολιτιστικός Σεπτέμβρης» του Δήμου Περιστερίου, η θεατρική παράσταση «Το ημερολόγιο ενός τρελού» του Γκόγκολ με τον Δ. Κωνσταντίνου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29/9 και ώρα 20.00 στο Θέατρο Πολιτών (Δαμάστας και Παπαρρηγοπούλου, Περιστέρι). Η ανωτέρω παράσταση είχε αναβληθεί λόγω καιρικών συνθηκών Η είσοδος είναι ελεύθερη

Η Ομάδα του Πνευματικού Κέντρου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει στις 20:00 στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου την παράσταση «Δεν είμαι εγώ η λογική».

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

28/9/2010

Ανατολή ηλίου 7:18
Δύση ηλίου 19:13
Πανσέληνος: Σε 24 ημέρες

Γιορτάζουν: Χαρίτωνας, Χαριτίνη

Ημέρα κατά της Λύσσας

Καιρός


Αίθριος με συννεφιά και πιθανότητα τοπικών βροχών
Άνεμοι ασθενείς από νοτιοανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 3-4 μποφόρ
Θερμοκρασία σε κανονικά επίπεδα που θα κυμανθεί από 20-28 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τετάρτη 29/9
Συννεφιά, άνεμοι ασθενείς και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

1895: Πέθανε ο Γάλλος χημικός, Λουί Παστέρ


Ο Ζαν Λουϊ Παστέρ γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου στο Ντολ της Γαλλίας και πέθανε στο Παρίσι στις 27 Σεπτεμβρίου 1895, από εγκεφαλικό επεισόδιο. Το τεράστιο έργο του τον κατατάσσει στους κορυφαίους επιστήμονες, όλου του κόσμου και στους μεγαλύτερους ευεργέτες της ανθρωπότητας. Θεωρείται ο «πατέρας» της μικροβιολογίας και της ανοσολογίας. Με τα πειράματά του ανακάλυψε ότι οι μολυσματικές ασθένειες γίνονται από επίδραση ειδικών μικροοργανισμών, που ονομάστηκαν βακτηρίδια ή μικρόβια. Διαπίστωσε ακόμα, ότι οι οργανισμοί των ζώων γίνονται απρόσβλητοι από μολυσματικές αρρώστιες, αν εμβολιαστούν με εξασθενημένες καλλιέργειες των μικροβίων που τις προκαλούν. Την μέθοδο αυτή την εφάρμοσε πρώτα εναντίον της χολέρας των ορνίθων, έπειτα του άνθρακα των ζώων και κατόπιν κατά της λύσσας (αντιλυσσικός ορός). Ακόμα ανακάλυψε μέθοδο που πήρε το όνομά του παστερίωση, με την οποία καταστρέφονται τα μικρόβια στα υγρά (γάλα, κρασί κ ά), όταν ζυμώνονται και αποστειρώνονται.

1889: Στην γενική Διάσκεψη Μέτρων και Σταθμών καθορίζονται οι ακριβείς διαστάσεις του μέτρου

1922: Υπογράφεται στα Μουδανιά ανακωχή ανάμεσα στους συμμάχους και την κεμαλική Τουρκία. Παρ ότι η ανακωχή είναι άμεσα συνδεδεμένη με ελληνικά συμφέροντα, δεν παρέστη έλληνας αντιπρόσωπος.

1934: Γεννήθηκε η Μπριζίτ Μπαρντό, γαλλίδα ηθοποιός

1939: Αρχίζει να λειτουργεί η Ελληνική υπηρεσία στο ραδιόφωνο του BBC, που ιδίως σε εποχές δύσκολες όπως τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και την δικτατορία, είχε καθιερωθεί σαν μια αξιόπιστη πηγή πληροφοριών. Σταμάτησε να λειτουργεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2005.

1962: Εγκαινιάζεται στην Λέρο το Άσυλο ανίατων παιδιών

1974: Η δημοτική γλώσσα καθιερώνεται με νόμο στα ελληνικά δημοτικά σχολεία

1998: Πέθανε σε ηλικία 93 ετών η συγγραφέας Έλλη Αλεξίου
(Διαβάστε κατηγορία Βιογραφίες)

1998: Ιδρύεται η Google
Ξεκίνησε σαν μια κολεγιακή εργασία από τους Λάρρυ Πέϊτζ και Σεργκέϊ Μπιν και εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών. Η ονομασία Google προέρχεται από τον αναγραμματισμό της λέξης googol που εκφράζει μαθηματικό όρο, το 1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά. Βάσει έρευνας που έγινε το 2007, η λέξη Google, έχει ταυτιστεί με την έννοια της αναζήτησης.

2003: Εγκαινιάζεται στην Βεργίνα, από τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγ. Βενιζέλο το Μουσείο της Βεργίνας, όπου τοποθετούνται τα αρχαιολογικά ευρήματα που έφερε στο φως το 1977 ο Μανώλης Ανδρόνικος, από τις ανασκαφές του στην Βεργίνα και μέχρι πρότινος φυλάσσονταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης

Έλλη Αλεξίου


Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 22 Μάιου του 1894. Η «Λιλίκα», ήταν το τρίτο παιδί του έγκριτου δημοσιογράφου Στυλιανού Αλεξίου και της Ειρήνης Ζαχαριάδη. Αδέλφια της ήταν η Γαλάτεια, συγγραφέας και πρώτη σύζυγος του Νίκου Καζαντζάκη και ο Ραδάμανθυς, συγγραφέας επίσης.

Από μικρή συναναστρέφεται και γνωρίζει ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, καθώς ζει σ’ ένα λογοτεχνικό οικογενειακό περιβάλλον, Καζαντζάκης, Βάρναλης, ο πρώτος της έρωτας, Καρκαβίτσας, Βλαχογιάννης, Θεοτόκης, Κονδυλάκης, Τραυλαντώνης, ο «λογοτεχνικός κύκλος» της Δεξαμενής στην Αθήνα, Μάρκος Αυγέρης, ο δεύτερος σύζυγος της αδελφής της Γαλάτειας, αλλά και ο άνθρωπος με τον οποίο θα μένει τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Το 1914 μετά τις σπουδές της στο Ανώτερο παρθεναγωγείο του Ηρακλείου υπηρέτησε για 6 χρόνια ως δασκάλα στο Γ΄ Χριστιανικό Παρθεναγωγείο. Η εμπειρία της αυτή μεταφέρθηκε και σε ένα λογοτεχνικό της έργο.

Μετά τον γάμο της με τον Βάσο Δασκαλάκη το 1920, εγκαθίσταται στην Αθήνα και σπουδάζει παιδαγωγικά και φιλολογία. Διδάσκει ως καθηγήτρια τα επόμενα 19 χρόνια, άλλοτε στην Ελλάδα και άλλοτε στο εξωτερικό.

Η είσοδός της το 1928 στο ΚΚΕ, όπου και ανήκε για τα επόμενα 60 χρόνια, αλλά και συμμετοχή της στην αντίσταση της στερούν της ελληνική ιθαγένεια και αυτοεξορίζεται στο Παρίσι, όπου σπουδάζει στην Σορβόννη φωνητική και γαλλικά, ενώ παράλληλα διδάσκει σε σχολεία της ελληνικής παροικίας.

Επιστρέφει στην Ελλάδα για τον θάνατο της αδελφής της Γαλάτειας, με μια δικαστική όμως απόφαση που εκκρεμούσε σε βάρος της συλλαμβάνεται και οδηγείται στις φυλακές Αβέρωφ. Δικάζεται και αθωώνεται το 1966. Αναγκάζεται να παραμείνει στα χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα, καθώς της απαγορεύουν την έξοδο. Από τότε και μέχρι τον θάνατό της αφιερώνεται στην λογοτεχνία.

Το έργο της μεγάλο και πολυποίκιλο Έγραψε: ποιήματα:»Άνθρωποι», Μυθιστορήματα: «Γ΄ Χριστιανικό Παρθεναγωγείο», «Με την λύρα», «Βοηθός νηπιαγωγού», «Παραπόταμοι», «Λούμπεν» «Και ούτω καθ’ εξής», Διηγήματα: «Σπονδή», «Αναχωρήσεις και μεταλλαγές», «Μυστήρια», «Υπέρ των ζώντων», «Προσοχή! συνάνθρωποι» Παιδικά βιβλία: «Χονδρούλης και Πηδηχτή», «Ήθελε να την λένε κυρία», «Τραγουδώ και χορεύω», «Παίζω κουκλοθέατρο», Εγκυκλοπαίδεια: «Ρωτώ και μαθαίνω», Βιογραφία: «Ήθελε να γίνει μεγάλος», που αναφέρεται στον Καζαντζάκη, συλλογή ανέκδοτων λογοτεχνών και καλλιτεχνών «Υπό εχεμύθεια» κ ά.
Πέθανε σε ηλικία 93 ετών στις 28 Σεπτεμβρίου του 1988

Τέλη κυκλοφορίας 2011


Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. και δικύκλων που θα πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες έως το τέλος του 2010 διαμορφώνονται ως κάτωθι:

• Έως 300 κ.εκ.: Τέλη κυκλοφορίας 20 ευρώ
• Από 301 έως 785 κ.εκ.: Τέλη κυκλοφορίας 50 ευρώ
• Από 786 έως 1071 κ.εκ.: Τέλη κυκλοφορίας 110 ευρώ
• Από 1072 έως 1357 κ.εκ.: Τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ
• Από 1358 έως 1548 κ.εκ.: Τέλη κυκλοφορίας 220 ευρώ
• Από 1549 έως 1738 κ.εκ.: Τέλη κυκλοφορίας 240 ευρώ
• Από 1739 έως 1928 κ.εκ.: Τέλη κυκλοφορίας 270 ευρώ
• Από 1929 έως 2357 κ.εκ.: Τέλη κυκλοφορίας 600 ευρώ
• Από 2358 έως 3000 κ.εκ.: Τέλη κυκλοφορίας 800 ευρώ
• Από 3001 έως 4000 κ.εκ.: Τέλη κυκλοφορίας 1.000 ευρώ
• Από 4001 κ.εκ. και άνω: Τέλη κυκλοφορίας 1.200 ευρώ.

Ενημέρωση


Ο Δήμος Άνω Λιοσίων διοργανώνει την Τρίτη & την Τετάρτη (28 & 29/9), εθελοντική αιμοδοσία από τις 9:30-13:00 στο Δημαρχείο στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη»

Ελεγκτής γιατρός του Δημοσίου θα βρίσκεται κάθε Τρίτη στον χώρο του Πολυϊατρείου Πεύκης(Δημοκρατίας 8) προκειμένου να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους. Ο γιατρός θα βρίσκεται στο πολυϊατρείο από τις 8:30 έως τις 12:30 προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών.

Εκδήλωση-παρουσίαση την Τρίτη 28/9 και ώρα 19:00 στο Παλαιό Δημαρχείο Χαλανδρίου (Γρηγ. Γυφτόπουλου 2) του Ιστορικού Λευκώματος της Πόλης «Χαλάνδρι, συνάντηση με το Χθες» με αφορμή την 66χρονη λειτουργία του Δήμου.

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

27/92010

Ανατολή ηλίου
Δύση ηλίου
Πανσέληνος: Σε 25 ημέρες

Γιορτάζει: Ζήνων

Ημέρα Τουρισμού

Καιρός


Αίθριος με πρόσκαιρη συννεφιά
Άνεμοι ασθενείς από βορειοδυτικές διευθύνσεις εντάσεως 2-3 μποφόρ
Θερμοκρασία σε κανονικά επίπεδα, που θα κυμανθεί από 20-28 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τρίτη 28/9
Πιθανή βροχή, με ανέμους ασθενείς και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

Χρόνης Εξαρχάκος


Είχε γεννηθεί το 1932 στην Ερμούπολη Σύρου. Σπούδασε στην δραματική σχολή Κατσέλη. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1963 στην «Βίλα των οργίων» με το θίασο Ρηγόπουλου- Αναλυτή και 1 χρόνο αργότερα έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία «Διαζύγιο αλά ελληνικά».

Διακρίθηκε κυρίως σε κωμικούς ρόλους της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου συμμετέχοντας σε περισσότερες από 30 ταινίες «Διπλοπενιές» (1966), «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» (1961), «Γοργόνες και μάγκες» (1968), «Ένας ιππότης για την Βασούλα» (1968), «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» (1971), «Παριζιάνα» (1969), «Μαριχουάνα στοπ» (1971), «Γκαρσονιέρα για 10» (1981) κ ά.

Αξιόλογη και η συμμετοχή του σε επιθεωρήσεις εκείνης της εποχής. Πέθανε μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο στις 27 Σεπτεμβρίου 1984 και κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο.

1831: Δολοφονείται ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος


Ο Ιωάννης Καποδίστριας με την πολιτική του δυσαρέστησε πολλούς από τους παλιούς προύχοντες και πολιτικούς, αλλά και πολλούς αγωνιστές της επανάστασης του ’21. Έγιναν εναντίον του πολλά στασιαστικά κινήματα. Στην εξέγερση της Μάνης ο Ιωάννης Καποδίστριας θεωρώντας υπεύθυνο τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τον συλλαμβάνει και τον φυλακίζει για εννέα μήνες στο Ιτς Καλέ (Ακροναυπλία).
Ο αδελφός του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Κωνσταντίνος και ο γιος του Γεώργιος, από το γεγονός αυτό βάλθηκαν να εξοντώσουν τον Καποδίστρια και οργάνωσαν την δολοφονία του. Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 1831, στις 6 το πρωί, την ώρα που πήγαινε να εκκλησιαστεί, στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, του έκαναν επίθεση. Ο ένας τον πυροβόλησε με πιστόλι και ο άλλος βύθισε στην κοιλιά του ένα μαχαίρι. Ο κυβερνήτης έπεσε νεκρός. Τον Κωνσταντίνο Πετρόμπεη τον σκότωσε ο ακόλουθος του κυβερνήτη επί τόπου, ενώ τον Γεώργιο τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν. Ο Καποδίστριας ενταφιάστηκε στην πατρίδα του την Κέρκυρα.

1540: Ο Ιγνάτιος Λογιόλα ιδρύει το Τάγμα των Ιησουϊτών Μοναχών

1910: Γίνεται στο Παρίσι η πρώτη δοκιμαστική πτήση αεροπλάνου

1941: Ιδρύεται στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)

1984: Πέθανε ο κωμικός ηθοποιός Χρόνης Εξαρχάκος, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. (Διαβάστε κατηγορία Βιογραφίες).

1991: Επιστήμονες ανακαλύπτουν νέα τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική

2004: Νταλίκα συγκρούεται με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που μετέφερε μαθητές του Λυκείου Φαρκαρόνας, που πήγαιναν να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα. Η νταλίκα παρέκλινε της πορείας της, στο 176 χλμ της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του Ασπρονερίου Καμένων Βούρλων, στο «πέταλο» του Μαλιακού, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το λεωφορείο.Ο τραγικός απολογισμός 7 μαθητές να χάσουν την ζωή τους και 23 να τραυματιστούν

Ενημέρωση


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού τη Δευτέρα, 27/9 Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, όλοι οι Αρχαιολογικοί Χώροι, Ιστορικοί Τόποι, Μουσεία και μεμονωμένα Μνημεία του Κράτους, θα είναι ανοικτά και η είσοδος του κοινού θα είναι ελεύθερη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την αναδιοργάνωση και ανάπτυξη του ΟΣΕ, έχει εξαγγείλει για τη Δευτέρα, 27/9 τρεις 3ωρες στάσεις εργασίας (06:00-09:00, 14:00-17:00 και 21:00-24:00), στις οποίες θα συμμετάσχουν τα Σωματεία Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος, Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου, Σταθμαρχών, Προσωπικού Ελιγμών και Προσωπικού Κίνησης Αυτοκινήτων.

Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας δεν θα κινηθούν οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Προαστιακός, ενώ δεν θα λειτουργήσει και του τμήμα του Μετρό από Δουκίσσης Πλακεντίας έως το αεροδρόμιο, καθώς η λειτουργία της συγκεκριμένης υποδομής ανήκει στον ΟΣΕ.

Εκδηλώσεις


Την Δευτέρα 27 /9 στις 20:00 στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό η παράσταση του θεάτρου σκιών «Οι αρραβώνες του Καραγκιόζη» από τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών «Άθως Δανέλης»

Την ίδια μέρα και στην ίδια πλατεία στις 21:00, θα ακολουθήσει παράσταση μαριονετών με τις φιγούρες των Δημ.& Μαν Καλαϊτζάκη με τίτλο «Ο κρυμμένος θησαυρός.

Την Δευτέρα 27/9 εγκαίνια στο Μαρούσι του Νέου Πολυχώρου Άθλησης & Ψυχαγωγίας «Στέκι Νέων» (Κονίτσης 16, έναντι ΕΛΤΑ) και ώρα 19:00.

Την Δευτέρα 27/9 στην Παλλήνη θα πραγματοποιηθεί Βράβευση Επιτυχόντων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ στο Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
(Οδός Λεονταρίου, έναντι 2ου Γυμνασίου Παλλήνης), ώρα 20.00

Έτος Δημήτρη Μητρόπουλου


Την Δευτέρα 27/9 τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων διοργανώνουν μια ξεχωριστή συναυλία, με αφορμή το "Έτος Δημήτρη Μητρόπουλου", στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα "Χρήστου Λαμπράκη" (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη).
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου.

Η Συμφωνική Ορχήστρα, η Παιδική Χορωδία και τα γυναικεία τμήματα των χορωδιών των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, της Ε.Ρ.Τ. και της Ambitus θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στο Δημήτρη Μητρόπουλο.

Σολίστ: Μαργαρίτα Συγγενιώτου, μέτζο σοπράνο
Διδασκαλία Παιδικής Χορωδίας: Ρόζη Μαστροσάββα
Διδασκαλία Χορωδίας Δήμου Αθηναίων: Σταύρος Μπερής
Διδασκαλία Χορωδίας Ε.Ρ.Τ.: Δημήτρης Μπουζάνης
Διδασκαλία Χορωδίας Ambitus: Κατερίνα Βασιλικού
Μουσική Διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός

"Χάστε ότι πήρατε στις διακοπές! απλά & γρήγορα"


Αχ το Καλοκαιράκι έφυγε ! Ναι! είναι γεγονός πως το Καλοκαίρι μας άφησε και στη θέση του ήρθε ολοταχώς το γλυκό και λίγο μελαγχολικό Φθινόπωρο. Μια υπέροχη εποχή για να αποτοξινωθούμε από τις μικρές παρεκτροπές-αμαρτίες του Καλοκαιριού.

Είναι η ιδανική εποχή για να αρχίσουμε μια ισορροπημένη διατροφή και λίγη άσκηση. Σε λιγότερο από ένα μήνα θα δούμε τις κοιλίτσες μας να ξεφουσκώνουν να έχουμε ενέργεια και ευεξία. Τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα και αυτό γιατί ο οργανισμός μας δεν έχει αφομοίωση τα κιλά που έχουμε πάρει και χάνονται εύκολα.

Μικρές και απλές συμβουλές για γρήγορα αποτελέσματα
• Ξεκινάμε πάντα με πρωινό, πλούσιο σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε λιπαρά (αυγό βραστό, γάλα, δημητριακά) .
• Βάζουμε στη μέρα μας πολλά μικρά και υγιεινά γεύματα.
• Κόβουμε τη λιγούρα μας με λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς, ένα φρούτο, ή ένα φρέσκο χυμό.
• Πίνουμε νερό ακόμα και αν δε διψάμε.
• Αντικαθιστούμε τα απολαυστικά χάμπουργκερ, στις πίτσες, τους ανεπανάληπτους μουσακάδες, με ψητά ψάρια και πουλερικά (γαλοπούλα, κοτόπουλο), καταναλώνουμε λαχανικά ωμά ή βραστά, χορτόσουπες, αλλά και γιαούρτιά με χαμηλά λιπαρά.
• Περιορίζουμε το βραδινό φαγητό.
• Κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες για λίγη άσκηση.

Αν τα οικονομικά και ο χρόνος μας το επιτρέπει, κάνουμε εγγραφή σε κάποιο γυμναστήριο κοντά στη δουλειά ή στο σπίτι μας. Αν πάλι δεν μπορούμε κάνουμε μόνοι μας, σπίτι μας, 30 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα, απλές ασκήσεις για πόδια, χέρια και κοιλιά. Ανεβαίνουμε σκάλες και αγνοούμε το ασανσέρ.

Για όλα χρειάζεται μια αρχή και λίγη καλή διάθεση ακόμη και η μικρότερη προσπάθεια θα φέρει σίγουρα αποτελέσματα. Καλή επιτυχία

Κατερίνα Καψοκαβάδη Μάντη

Ψείρες επί…κεφαλής


Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής είναι μικρά έντομα, με μήκος 2-3 χιλιοστών
Φέρουν 6 πόδια αγκυλωτά, με τα οποία προσκολλώνται στο στέλεχος της τρίχας, όπου εναποθέτουν τα αυγά τους (κόνιδα). Μια ψείρα μπορεί να γεννήσει 3-10 αυγά την ημέρα με χρόνο εκκόλαψης μέχρι και δυο εβδομάδες.

Οι ψείρες δεν ζουν σε ρούχα, στρώματα ή εκτός του τριχωτού της κεφαλής όπως ακόμα δεν έχουν την δυνατότητα να πετάξουν. Τρέφονται ρουφώντας αίμα ( όπως τα κουνούπια) κάθε 4-5 ώρες, γεγονός που προκαλεί και τον έντονο κνησμό.

Η μετάδοσή τους από άτομο σε άτομο, γίνεται με την επαφή στο κεφάλι του πάσχοντος., γι αυτό συνήθως πρώτα κολλάνε τα παιδιά στο σχολείο, καθώς παίζουν, αγκαλιάζονται και τις μεταφέρουν και στα άλλα μέλη της οικογένειας.

Τα κορίτσια προσβάλλονται συχνότερα όχι λόγω μακρύτερων μαλλιών, αλλά λόγω συχνότερης επαφής σε σχέση με τα αγόρια. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι είναι ευκολότερη η μετάδοση αν τα μαλλιά είναι κοντοκομμένα, καθώς η απόσταση της τρίχας από την άκρη μέχρι την ρίζα όπου παρασιτεί η ψείρα είναι μικρότερη.

Τρόποι αντιμετώπισης, αν παρατηρήσετε το παιδί να ξύνεται συχνά:

Ερευνήστε τα μαλλιά του, χτενίζοντάς τα με το ειδικό χτενάκι

Ακολουθήστε κάποια αντιφθειρική αγωγή με ειδικά σαμπουάν, gel ή λοσιόν κατόπιν των οδηγιών του παιδιάτρου ή του δερματολόγου

Κάνετε καθημερινό σχολαστικό έλεγχο του τριχωτού της κεφαλής και προσεκτικό βούρτσισμα με το ειδικό κτενάκι.

Παράλληλα να γίνεται εντατικός καθαρισμός των προσωπικών αντικειμένων, των προσβεβλημένων ατόμων (χτένες, καπέλα, κασκόλ κλπ.).

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

26/9/2010

Ανατολή ηλίου 7:16
Δύση ηλίου 19:16
Πανσέληνος: Σε 27 ημέρες

+Μετάσταση Ιωάννου του Θεολόγου

Ημέρα Καρδιάς
Ημέρα Γλωσσών
Ημέρα Αντισύλληψης

Καιρός


Συννεφιά με πιθανότητα ασθενών βροχών
Άνεμοι ασθενείς από νότιες διευθύνσεις εντάσεως 3-4 μποφόρ
Θερμοκρασία που θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 21-28 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Δευτέρα 27/9
Παροδική συννεφιά, άνεμοι ασθενείς και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

Η καρδούλα μας το ξέρει…


Στις 26 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, μια ημέρα μόνο αφιερωμένη στην πηγή της ζωής μας, την καρδιά, τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου όμως το ξεχνάμε με αποτέλεσμα τα στοιχεία από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας, να είναι αποκαρδιωτικά και οι αριθμοί να τρομάζουν.

Οι καρδιοαγγειακές παθήσεις και τα εμφράγματα αποτελούν παγκοσμίως την πρώτη αιτία θανάτου, το 1/3 της ετήσιας θνησιμότητας παγκοσμίως, το ½ της ετήσιας θνησιμότητας στην Ευρώπη. 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως από καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η υπέρταση και η καρδιακή ανεπάρκεια. Καρδιοαγγειακές παθήσεις που μπορούν να προληφθούν, με υγιεινή διατροφή, με άσκηση και με διακοπή του καπνίσματος κι όμως πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να τις αγνοούν.

Ο ρόλος της διατροφής

• Τρώτε τρία γεύματα την ημέρα αντί για ένα μεγάλο
• Μειώστε τον αριθμό των θερμίδων αν είστε υπέρβαρος
• Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά
• Καταναλώστε ποικιλία προϊόντων ολικής άλεσης
• Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο
• Καταναλώνετε περισσότερα ψάρια, όσπρια και κρέας κοτόπουλου χωρίς πέτσα, περιορίστε το κόκκινο κρέας που είναι πλούσιο σε λίπος.
• Αποφύγετε το τηγάνισμα των τροφών, προτιμήστε τα ψητά ή βραστά.
• Περιορίστε την ζάχαρη και το αλάτι στην διατροφή σας.
• Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, σε ένα ή δυο ποτηράκια ημερησίως.
• Πίνετε τουλάχιστον πέντε ποτήρια νερό την ημέρα.

Για την καρδιά σου νοιάσου και γυμνάσου

• Περπατήστε καθημερινά για ένα μισάωρο
• Ανεβοκατεβείτε με τις σκάλες αντί του ασανσέρ
• Χρησιμοποιήστε ποδήλατο στις καθημερινές μετακινήσεις σας.
• Ασκηθείτε καθημερινά τουλάχιστον για μισή ώρα ή γραφτείτε σ’ ένα γυμναστήριο.
• Το γρήγορο περπάτημα, το ελαφρύ τρέξιμο, το κολύμπι, η γιόγκα, pilates, ασκήσεις με βαράκια, κηπουρική και γενικά κάθε δραστηριότητα που κινητοποιεί τους πνεύμονες και την καρδιά είναι κατάλληλη.
• Υιοθετείστε όσο γίνεται, έναν πιο ήρεμο τρόπο ζωής, χωρίς άγχος.

Μην καίτε την καρδιά σας

• Η διακοπή του καπνίσματος θεωρείται απαραίτητη.
• Κάπνισμα: Ο πρώτος κίνδυνος για την καρδιά, γιατί
• Προκαλεί σκλήρυνση της αορτής και των υπόλοιπων αγγείων
• Αυξάνει τον κίνδυνο για στηθάγχη, εμφράγματα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο ή και αιφνίδιο θάνατο.
• Η νικοτίνη του καπνού, στενεύει τις αρτηρίες και αυξάνει το έργο που πρέπει να εκτελέσει η καρδιά, ώστε να εξωθήσει το αίμα.
• Ένας καπνιστής, διατρέχει 2 και 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθει έμφραγμα από έναν μη καπνιστή.

Η πρόληψη, ο καλύτερος γιατρός.

Συνιστάται από τους ειδικούς, ο ετήσιος τουλάχιστον έλεγχος της καρδιάς μας, ακόμα και αν δεν παρουσιάζουμε κανένα σύμπτωμα που να μας ανησυχήσει.
Οι διαγνωστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούν οι γιατροί στον έλεγχο της καρδιάς, είναι τελείως ανώδυνες και είναι οι ακόλουθες:
• Στηθοσκόπιο
• Ακτινογραφία θώρακος
• Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)
• Δοκιμασία κοπώσεως
• Καταγραφέας Holter
• Υπερηχοκαρδιογράφημα

1974: Εγκαινιάζεται ο ναός του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα


Ο Απόστολος Ανδρέας έζησε και μαρτύρησε επί εποχής του Νέρωνα, στην Πάτρα. Στον τόπο του μαρτυρίου του, στα μεταβυζαντινά χρόνια χτίστηκε ναός. Δίπλα στον ναό αυτό είναι ο σημερινός ναός του Αγίου Ανδρέα, που θεμελιώθηκε την 1 Ιουνίου του 1908 από τον βασιλέα των Ελλήνων Γεώργιο τον Α΄ Η ανοικοδόμηση του ναού προχωρούσε πολύ αργά λόγω διαφωνιών, ως προς την δυτικότροπη τεχνοτροπία, καθώς τα σχέδια είχαν ανατεθεί στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Βερολίνου, αλλά και λόγω ελλείψει πόρων. Το 1955 με νόμο της πολιτείας θεσπίσθηκε ειδικό τέλος στο ρεύμα για τους κατοίκους των Πατρών και έτσι δόθηκε η δυνατότητα συνεχίσεως του έργου, από οικονομικής άποψης, αλλά και από πολεοδομικής, με προσαρμογή των αρχικών σχεδίων στην Βυζαντινή Ελληνική παράδοση από τον Έλληνα αρχιτέκτονα-ναοδόμο Γεώργιο Νομικό. Ο ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα εγκαινιάσθηκε επίσημα από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο, στις 26 Σεπτεμβρίου 1974, δέκα χρόνια μετά την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Απόστολου Ανδρέα

1905: Ο νεαρός φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει την ειδική θεωρία της σχετικότητας

1941: Ο Σούπερμαν παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε ταινία κινουμένων σχεδίων

1957: Κάνει πρεμιέρα στο Μποντγουέϊ, το West Side Story.
Πρόκειται για το πιο διάσημο μιούζικαλ όλων των εποχών, έργο του θεατρικού συγγραφέα Άρθρουρ Λόρενς, σε μουσική Λέοναρντ Μπερστάϊν, στίχους Στίβεν Σοντχάϊμ και χορογραφίες Τζερόμ Ρόμπινς. Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, Τόνι και Μαρία αντίστοιχα, την δεκαετία του ’50, με φόντο δυο αντιμαχόμενες συμμορίες, Πολωνών και Πορτορικανών μεταναστών.

1989: Πέθανε (δολοφονήθηκε) ο Παύλος Μπακογιάννης, βουλευτής Ευρυτανίας
Δολοφονείται από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», στην οδό Ομήρου στο Κολωνάκι, στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου στεγαζόταν το πολιτικό του γραφείο του, το πρωί την ώρα που πήγαινε.

2000: Το επιβατηγό πλοίο «Εξπρές Σαμίνα» της εταιρείας MFD, στις 22:15, προσκρούει στο σύμπλεγμα των βραχονησίδων Πόρτες, 2 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πάρου και βυθίζεται παίρνοντας μαζί του τις ζωές 80 ανθρώπων.

2005: Η Ελληνική ομάδα μπάσκετ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης

Nίκος Τσιαμτσίκας & Blues Report


Την Κυριακή 26/9 στο Θησείο (έναντι σταθμού Η.Σ.Α.Π.) με ώρα έναρξης: 20.00 και ελεύθερη είσοδο, μια μοναδική ροκ βραδιά με τον Nίκο Τσιαμτσίκα & τους Blues Report

Ο Νίκος Τσιαμτσίκας και οι Blues Report είναι μια ανερχόμενη Rhythm n' Blues μπάντα που με σεβασμό στην ιστορία του μπλουζ του Σικάγο, χωρίς να μιμείται, αποδίδει πιστά πασίγνωστα κομμάτια όπως: "Sweet home Chicago", "Messing with the kid", "I just wanna make love to you", "Aint no sunshine" και δεκάδες άλλα, με στόχο μόνο να περάσει καλά το κοινό.

Τη μαγεία του μπλουζ πλαισιώνει μια ομάδα μουσικών έμπειρων με τη δική τους ιστορία ο καθένας στο χώρο, όπως ο Βαγγέλης Παναγιωταράκος ή "Mr Sax" στο σαξόφωνο, ο Τάσος "The beast" Δημητριάδης στα ντραμς, o Γιάννης "Handsome" Σαμμαράς στο μπάσο, ο Γιάννης "Fabulus" Παχίσης στη φυσαρμόνικα και οι Παύλος "J.Warbird" Ξένος και Δημήτρης "Mr man" Μαθέας στις ηλεκτρικές κιθάρες.

Δήμος Χαλανδρίου


Με σύνθημα «Γνωρίζω τη πόλη μου με το ποδήλατο» θα διεξαχθεί την Κυριακή 26/9 και ώρα 10:30 πμ. στον Δήμο Χαλανδρίου ποδηλατοδρομία με την συμμετοχή των κατοίκων.

Στην ποδηλατοδρομία που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο» θα συμμετάσχουν και αθλητές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

Η εκκίνηση θα δοθεί στο Σταθμό metro στο Χαλάνδρι, ενώ ο τερματισμός θα βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία της πόλης. Μετά το πέρας της ποδηλατοδρομίας θα δοθούν βραβεία συμμετοχής στους ποδηλάτες και θα βραβευθούν διακριθέντες αθλητές του αθλήματος, τόσο από την ομάδα των Special Olympics, όσο και από την Εθνική ομάδα ποδηλασίας.

Επίσης στους συμμετέχοντας θα μοιραστούν χυμοί και γλυκά. Την εκδήλωση θα εμπλουτίσει με την παρουσία της η φιλαρμονική του Δήμου

Οίνος ευφραίνει καρδίαν ...


Η καταγωγή του αμπελιού ως φυτού φαίνεται να είναι πολύ παλιά, σχεδόν από κτήσεως κόσμου ή τουλάχιστον μετά τον κατακλυσμό καθώς αναφέρεται στο Βιβλίο της Γένεσης «Και ήρξατο Νώε άνθρωπος γεωργός γης και εφύτευσεν αμπελώνες...».

Ο Καύκασος, η Μεσοποταμία και η Αρχαία Αίγυπτος μάλλον πρέπει να θεωρηθούν οι κοιτίδες της αμπελουργίας, χωρίς όμως να εντοπίζεται χρονολογικά η στιγμή παραγωγής και κατανάλωσης του κρασιού. Όμως και οι Κινέζοι και οι Ινδοί γνώριζαν το κρασί.

Οι αρχαίοι Έλληνες, εκτός από το σταφύλι που έτρωγαν σαν φρούτο, όπως αποδεικνύεται από εικαστικές απεικονίσεις, τιμούσαν δεόντως και το κρασάκι, καθότι είχε ακόμα και το θεό του τον Διόνυσο ή Βάκχο, που με την ακολουθία του συμμετείχε συχνά πυκνά σε γιορτές-κρασοκατανύξεις. Ο Όμηρος αναφέρει πολλών ειδών κρασιά, από το νέκταρ των θεών μέχρι το κρασί που ο Οδυσσέας μέθυσε τον Κύκλωπα Πολύφημο. Γεγονός που μάλλον αποδεικνύει ότι οι Έλληνες πρέπει να ήταν και οι πρώτοι αμπελοκαλλιεργητές στην Ευρώπη και να μετέδωσαν την τέχνη της αμπελουργίας και της οινοποίησης στην Ιταλία, την Προβηγκία, κά.

Το κρασί όμως είναι συνδεδεμένο και με τα μυστήρια της χριστιανοσύνης, ο οίνος της Θείας Κοινωνίας, γίνεται το αίμα του Χριστού, «Εγώ είμαι η άμπελος η αληθινή» αναφέρεται στα Ευαγγέλια, στο πρώτο θαύμα, στον γάμο στην Κανά ο Ιησούς μετέτρεψε το νερό σε κρασί, ενώ τέλος μοτίβο σε πολλά τέμπλα εκκλησιών αποτελεί η άμπελος και το σταφύλι.

Στην σημερινή εποχή οι ελληνικοί αμπελώνες αποτελούνται από γηγενής ποικιλίες, που σε ορισμένες ακόμα περιοχές, εξακολουθούν να είναι αυτόφυτες.
Όπως το Αγιωργήτικο στην Νεμέα, το Μοσχοφίλερο στην Μαντινεία, η Ρομπόλα στην Κεφαλονιά, το Ασύρτικο στην Σαντορίνη, η Μαυροδάφνη στην Πάτρα, στο τέλος άφησα την «ταπεινή» ακραιφνώς ελληνική ρετσίνα που παράγεται από σαββατιανό σταφύλι και ροδίτη στα Μεσόγεια, την Βοιωτία και την Εύβοια.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του σταφυλιού είναι πολλές, καθώς περιέχει βιταμίνες Α και C, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο. Αλλά και το κρασί, ιδίως το κόκκινο, πιστεύεται ότι είναι τονωτικό για το καρδιαγγειακό σύστημα και η με μέτρο κατανάλωσή του σχετίζεται με μικρότερα ποσοστά επικίνδυνων καρδιοπαθειών.

Παρόλα που η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προσφέρει πολλά οφέλη, η μεγάλη και συστηματική κατανάλωση του ελλοχεύει κινδύνους, από τον απλό πονοκέφαλο, την αύξηση του σωματικού βάρους και την υψηλή πίεση μέχρι υψηλά επίπεδα ορισμένων καρκίνων, αλκοολισμό αλλά και κίρρωση του ήπατος.

Μουστοκούλουρα


5 κούπες αλεύρι, 1 κ γ μπέικιν πάουντερ, 1 κούπα πετιμέζι, ½ κούπα ελαιόλαδο, 2 κ σ ζάχαρη, 1 -2 κ σ νερό, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο σε σκόνη, αλάτι

Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι και την ζάχαρη, μέχρι να γίνουν κρέμα.

Προσθέτετε ενώ κτυπάτε συνέχεια το πετιμέζι, το νερό και τα μπαχαρικά. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι και ρίχνετε σταδιακά στο μίγμα του λαδιού.

Πλάθετε την ζύμη σε κορδόνι, που κόβετε και σχηματίζετε σε κουλουράκι ενώνοντας τις άκρες.

Βάζετε σε λαδωμένο ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

25/9/2010

Ανατολή ηλίου 7:15
Δύση ηλίου 19:18
Πανσέληνος: Σε 27 ημέρες

Γιορτάζουν: Ευφροσύνη, Φρόσω

Καιρός


Συννεφιά με βροχές και σποραδικές καταιγίδες
Άνεμοι ασθενείς από νοτιανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 3-4 μποφόρ
Θερμοκρασία σε πτώση, που θα κυμανθεί από 18-24 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Κυριακή 26/9
Ασθενής βροχή, άνεμοι νότιοι και θερμοκρασία σε μικρή άνοδο

1849: Πέθανε ο Νικηταράς, αγωνιστής της επανάστασης του ’21


Ο Νικήτας Σταματελόπουλος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1781, στο χωριό Τουρκολέκα της Πελοποννήσου. Από μικρός είχε βγει κλέφτης και όταν ξέσπασε η επανάσταση του ’21, με το τμήμα του πήγε κοντά στον θείο του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Πολέμησε με ανδρεία και γενναιότητα, στις περισσότερες μάχες για την ανεξαρτησία και του αποδόθηκε το όνομα τουρκοφάγος. Μάλιστα ο σύγχρονος του λαϊκός ποιητής Τσοπανάκος του έγραψε και τραγούδι:
Του Λεωνίδα το σπαθί
Νικηταράς θα το φορεί
Τούρκος να το δει λαβώνει
θα πεθάνει δεν γλιτώνει
Μετά την επανάσταση τον τίμησαν με διάφορες θέσεις λαμβάνοντας τον βαθμό του στρατηγού. Το 1939 τον κατηγόρησαν ως αντιοθωνικό και τον φυλάκισαν για δυο χρόνια. Όταν αποφυλακίστηκε ήταν άρρωστος και σχεδόν τυφλός. Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, φτωχός και παραγκωνισμένος. Πέθανε σε ηλικία 65 χρονών, στις 25 Σεπτεμβρίου 1849. Τον έθαψαν στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, δίπλα στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, κατά την τελευταία του επιθυμία.

1493: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ξεκινά για την τρίτη του αποστολή

1961: Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, ξεκινάει των αγώνα του για το δικαίωμα ψήφου των μαύρων

1968: Πραγματοποιείται η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή της γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού, ως τηλεόρασης Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ)

1974: Μετά από 27 χρόνια επανακυκλοφορεί νόμιμα η εφημερίδα του ΚΚΕ «Ριζοσπάστης»

1982: Παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό πετυχαίνει στα Χανιά, η Σοφία Σακοράφα με βολή 74,20.

1988: Εορτάζεται με λαμπρότητα η 900ετηρίδα της Μονής Πάτμου, με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο τον Α΄.

1996: Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου

Ενημέρωση


Από την Κυριακή 26/9 και ως την Τρίτη 5/10 το τμήμα του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου Άνω Πευκάκια-Ειρήνη θα παραμείνει κλειστό, λόγω εργασιών ανακαίνισης στην σιδηροδρομική γραμμή.

Η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται με την λεωφορειακή γραμμή Χ15. Υπενθυμίζεται ότι παραμένει κλειστό μέχρι το τέλος του έτους το τμήμα του ηλεκτρικού σταθμού Αττική- Μοναστηράκι και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού γίνεται από τις γραμμές 2-3 του Μετρό.

Εκδηλώσεις στους Δήμους της Αττικής


Το Σάββατο 25/9 στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί από το Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη η τελετή μετονομασίας του Ανοιχτού Θεάτρου Κολωνού (Ιωαννίνων & Καπανέως) σε Θέατρο Λάμπρου Κωσταντάρα- Γιάννη Γκιωνάκη Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» σε σκηνοθεσία & διασκευή Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου, με τους Γιάννη Τσιμιτσέλη, Βασιλική Ανδρίτσου, Βάσω Λασκαράκη, Σοφία Βογιατζάκη κ.ά.

Το Σάββατο 25/9 (ώρα 20:00) στη νέα πλατεία στη συμβολή των οδών Πίνδου και Ιωαννίνων στην Πεύκη θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική εκδήλωση με τη συμμετοχή της μικτής χορωδίας του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πεύκης, με συνοδεία μαντολινάτας και των τμημάτων παραδοσιακών χορών του δήμου.

Το Θέατρο ταξιδεύει στις γειτονιές του Αμαρουσίου και το Σάββατο 26/9 στις 20:00 θα παρουσιάσει στο 6ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης (Δημ. Καραολή 1, Παράδεισος), με ελεύθερη είσοδο την θεατρική παράσταση του θεάτρου σκιών «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι».

Στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Παλλήνης το Σάββατο 25/9 Γιορτή Τσικουδιάς, Ρακοκαζανέματα, με το μουσικό συγκρότημα
του Γιώργου Στρηλίγγα και παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης,
«Τρίγωνο Κάντζας», ώρα 20.30

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Γέρακα, το Σάββατο 25/9 με ελεύθερη είσοδο στις 21:00, Βραδιά Fados με την πιο αντιπροσωπευτική τραγουδίστρια φάδος της νέας γενιάς Raquel Tavares στον Θερινό Κινηματογράφο της πόλης ((Οδός Γαργηττού & Ευμένους). Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Γέρακα (Οδός Κλειτάρχου & Αριστείδου)

Ο Δήμος Πετρούπολης και το Φεστιβάλ Πέτρας, το Σάββατο 25/9 στις 20:00, οργανώνουν μια ξεχωριστή συναυλία για την Οικονομική στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Πετρούπολης. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι ήδη έτοιμο και θα στεγαστεί στην οδό Λεωφόρο Πετρουπόλεως 168 και θα διαθέτει δωρεάν στις φτωχές οικογένειες του Δήμου, τρόφιμα και άλλα ήδη πρώτης ανάγκης. Στην ιδιαίτερη αυτή συναυλία συμμετέχουν οι Lexicon Project με τη νεαρή Ισμήνη Πεπέ, οι 9ΜΜ και οι Scuro Albo. Εισιτήριο 5 ευρώ

Δήμος Νέου Ψυχικού


Πνευματικό Κέντρο- Πρόγραμμα μαθημάτων 2010-2011

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ
Για παιδιά από 6 χρονών
1ο Δημοτικό Σχολείο (Σεφέρη & Ομήρου)
3ο-4ο Δημοτικό Σχολείο (Ουράνη & Καραθεοδωρή)
Διδάσκει η κα Άννα Μακρή
Τηλ επικ 6972307444

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ
Για ενήλικες
2ο Δημοτικό σχολείο (25ης Μαρτίου & Ν. Παρίτση)
Διδάσκει ο κος Δημήτρης Ηλίας
Τηλ επικ 6976067214

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
Για παιδιά από 6 χρονών και για ενήλικες
Κτήριο Σκουριώτη (Ευρώτα 12, 1ος όροφος)
Διδάσκει η κα Μαρία Σωνιέ
Τηλ επικ 2106718926

ΠΙΑΝΟ
Για παιδιά από 8 χρονών & ενήλικες
Κτήριο Σκουριώτη (Ευρώτα 12, 1ος όροφος)
Διδάσκει η κα Ευγενία Βασιλοπούλου
Τηλ επικ 6977248073

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ-ΛΑΤΙΝ-ΟΡΙΕΝΤΑΛ & ΕΛΛ. ΧΟΡΟΙ
Για παιδιά από 6 ετών και για ενήλικες
2ο Δημ Σχολείο (25ης Μαρτίου & Νικ. Παρίτση
Υπεύθυνος κος Γιάννης Παπαγεωργίου
Τηλ επικ 6944452222

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ (ΠΝΕΥΣΤΑ ΚΑΙ ΚΡΟΥΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ)
Για παιδιά από 10 έως 15 ετών
1ο Δημ Σχολείο (Σεφέρη & Ομήρου)
Διδάσκει ο κος Βασίλης Κουνάδης
Τηλ επικ 6947708887

ΣΧΟΛΗ ΜΑΡΙΟΝΕΤΩΝ & ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ
Για παιδιά από 12 χρονών
Κτήριο Σκουριώτη (Ευρώτα 12, ισόγειο)
Διδάσκουν οι κ κ Δημ & Μαν. Καλαϊτζάκης
Τηλ επικ 6932534562

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ & ΠΑΙΔΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Για παιδιά από 6 ετών & ενήλικες
Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Αθλητικού Κέντρου (Ρήγα Φεραίου & Μπουμπουλίνας). Υπεύθυνος κος Γιάννης Παπαγεωργίου
Τηλ επικ 6944452222

Μαθητής, o πιο σκληρά εργαζόμενος


Σχολείο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός, ωδεία, υπολογιστές, χορός, διάβασμα, φροντιστήριο, είναι η καθημερινότητα μικρών παιδιών 9 και 10 χρονών

Δραστηριότητες που μέχρι πριν από λίγα χρόνια φάνταζαν αδιανόητες, είναι ενταγμένες στην καθημερινότητά τους. Όχι μόνον των παιδιών που ζουν σε αστικά κέντρα, αλλά και αυτών της επαρχίας, όσο και να φαίνεται περίεργο.

Τα σημερινά παιδιά που πηγαίνουν στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας μπορεί να λείπουν μέχρι και 12 ώρες από το σπίτι για να ανταποκριθούν σε όλες τις σχολικές και εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Ασχολούνται με περισσότερα πράγματα από όσα, από έναν ενήλικα εργαζόμενο με βαρύ πρόγραμμα.
Σαν να κάνουν αγώνα δρόμου να προλάβουν να τα μάθουν όλα μέχρι την
ενηλικίωση τους, λες και δεν υπάρχει εκπαίδευση μετά απ’ αυτήν.

Τα παιδιά σ’ αυτήν την ηλικία τον περισσότερο χρόνο τους θα έπρεπε να τον πέρναγαν παίζοντας ανέμελα, γιατί η ανεμελιά και το παιχνίδι είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας, αλλά και παράγοντες που θα διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους στην ενήλικη ζωή τους.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, πως όλα αυτά όχι μόνον φαίνεται να κουράζουν υπερβολικά τα παιδιά, αλλά μπορεί να έχουν και αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

Πρέπει λοιπόν οι γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφορτίσουν το πρόγραμμα των παιδιών, αφού τις περισσότερες φορές ευθύνονται οι ίδιοι για τις επιλογές τους, να βάζουν τα παιδιά σε τόσες δραστηριότητες, εξυπηρετώντας δικές τους φιλοδοξίες. Πρέπει να καταλάβουν, ότι σ’ αυτές τις μικρές ηλικίες, όσο λιγότερη πίεση ασκείται για εξωσχολικές δραστηριότητες τόσο καλύτερο είναι για τα παιδιά, αν δεν θέλουν να καταστρέψουν την δημιουργικότητά τους.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

24/9/2010

Ανατολή ηλίου 7:14
Δύση ηλίου 19:19
Πανσέληνος: Σε 28 ημέρες

Γιορτάζουν: Θέκλα, Μυρσίνη, Μυρτώ, Περσεφόνη

Καιρός


Συννεφιά με πιθανότητα ασθενών βροχών
Άνεμοι ασθενείς, από βορειοδυτικές διευθύνσεις εντάσεως 3-4 μποφόρ
Θερμοκρασία σε πτώση που θα κυμανθεί από 20-26 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Σάββατο 25/9
Συννεφιά, με ανέμους ασθενείς και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

14ος αιώνας: Εύρεση της εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα


Η παράδοση λέει ότι στις σαράντα ημέρες από τον Δεκαπενταύγουστο, παρουσιάστηκε ένας άγγελος σ’ έναν βοσκό στα Κύθηρα και του έδειξε ανάμεσα στις μυρτιές την εικόνα της Παναγίας. Ο βοσκός χαρούμενος πήρε την εικόνα στο σπίτι του, στο χωριό Καλοκαιρινές. Την άλλη μέρα όμως η εικόνα ξαναγύρισε στο μέρος που την είχε βρει, ανάμεσα στις μυρτιές. Ο βοσκός έκτισε εκεί ένα μικρό εκκλησάκι και έβαλε μέσα την εικόνα, που την ονόμασε Παναγία Μυρτιδιώτισσα, επειδή την βρήκε στις μυρτιές. Το εκκλησάκι υπάρχει μέχρι σήμερα και δίπλα του, γύρω στα 1857 κτίστηκε η σημερινή μονή, που πανηγυρίζει στις 24 Σεπτεμβρίου, ημέρα ανεύρεσης της ιερής εικόνας. Χαρακτηριστικό της εικόνας η αγιογράφηση και στις δυο πλευρές, με την Παναγία στην μια και τον Άγιο Γεώργιο στην άλλη.

787: Η Ειρήνη η Αθηναία συγκαλεί την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο για την αναστύλωση των εικόνων
Η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος , Β΄ εν Τρούλλω, πραγματοποιήθηκε το 787, στην Νίκαια της Βιθυνίας, στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 13 Οκτωβρίου, από την αυτοκράτορα Ειρήνη της Αθηναία και τον υιό της τον Κωνσταντίνο τον ΣΤ΄ κατόπιν αιτήσεως του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιου, που ήταν και Πρόεδρος, ενώ συμμετείχαν ακόμη 365 Πατέρες.
Η Σύνοδος εξέδωσε δογματικό όρο, βάσει της διδασκαλίας του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού, καταδίκασε την εικονομαχία και αναστύλωσε τις εικόνες.

1822: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας (Ανατολική Στερεά Ελλάδα)

1828: Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύει τα πρώτα ταχυδρομεία, δημιουργώντας ταχυδρομικά γραφεία στο Άργος, την Επίδαυρο, την Τρίπολη και την Σύρο.

1908: Κηρύσσεται η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα
Μετά την επανάσταση των Κρητικών το 1897, η Κρήτη αποτελεί ανεξάρτητο κράτος την Κρητική Πολιτεία, που τελεί υπό την υψηλή επικυριαρχία του Σουλτάνου. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1908, ο Ελληνικός πληθυσμός της Κρήτης σε μεγάλο συλλαλητήριο κηρύσσει την ένωση της Κρήτης, με το ελεύθερο βασίλειο της Ελλάδος.
Η πολυπόθητη ένωση θα πραγματοποιηθεί τρία χρόνια αργότερα, με την Συνθήκη του Λονδίνου, όταν ο Σουλτάνος Μωχάμετ Β΄ θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων του.

1927: Ιδρύεται αυτόνομος Οργανισμός διοίκησης του Λιμένα Πειραιώς, ο γνωστός ΟΛΠ.

1948: Ο Ιάπωνας μηχανικός Σοϊτσίρο Χόντα, ιδρύει την ομώνυμη εταιρεία που στην αρχή κατασκευάζει μοτοσικλέτες και αργότερα επεκτείνεται και στα αυτοκίνητα

1960: Καθελκύεται στο Νιού Πορτ της Βιρτζίνια, το πρώτο αεροπλανοφόρο που κινείται με πυρηνική ενέργεια.

3η Φθινοπωρινή Ανθοκομική Έκθεση


O Δήμος Αθηναίων και ο Συνεταιρισμός Φυτωριούχων Αττικής συνδιοργανώνουν την 3η Φθινοπωρινή Ανθοκομική Έκθεση στην Πλατεία Κοτζιά από τις 24/9 έως τις 10/9.

Στην έκθεση, που θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 το πρωί έως τις 10:00 το βράδυ, οι δημότες και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε μία μεγάλη ποικιλία λουλουδιών και φυτών, που παράγονται στην Ελλάδα, σε προσιτές τιμές, αλλά και να ενημερωθούν από τους Έλληνες παραγωγούς για όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που αφορούν τη φύτευση και τη συντήρηση των φυτών.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Παλλήνης


Παρασκευή 24/9 Συναυλία με τον Φίλιππο Πλιάτσικα και τον Μύρωνα Στρατή
Κεντρική Πλατεία Παλλήνης, ώρα 21.00
Δύο καλλιτέχνες που ο καθένας με τον τρόπο του ενσαρκώνει και μια διαφορετική γενιά του ελληνικού ροκ. Η συνάντησή τους επί σκηνής είναι μοναδική αποτελώντας ένα σημαντικό μουσικό γεγονός.

Σάββατο 25/9 Γιορτή Τσικουδιάς, Ρακοκαζανέματα, με το μουσικό συγκρότημα
του Γιώργου Στρηλίγγα και παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης,
«Τρίγωνο Κάντζας», ώρα 20.30 Σύλλογος Κρητών το «ΚΡΙ - ΚΡΙ»

Κυριακή 26/9 Παρουσίαση βιβλίων Παλληνιωτών Λογοτεχνών
Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
(Οδός Λεονταρίου, έναντι 2ου Γυμνασίου Παλλήνης), ώρα 20.00

Δευτέρα 27/9 Βράβευση Επιτυχόντων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ
Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
(Οδός Λεονταρίου, έναντι 2ου Γυμνασίου Παλλήνης), ώρα 20.00

Πέμπτη 30/9 Παράσταση κουκλοθέατρου «Ο μισοκοκοράκος» από το εργαστήρι Μαιρηβή, Πάρκο Κάντζας, ώρα 19.30
Η ιστορία «Ο μισοκοκοράκος» ανήκει στην κατηγορία των λαϊκών αμοραλιστικών παραμυθιών. Το θέμα σ’ αυτά τα παραμύθια είναι να δώσουν στο παιδί την ελπίδα και τη διαβεβαίωση, ότι ακόμα και ο πιο ασήμαντος και ταπεινός, μπορεί να πετύχει στη ζωή του.

Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2010 Δήμου Γέρακα


Την Παρασκευή 24/9 Συναυλία Αφιέρωμα στον Ν. Γκάτσο από το Συγκρότημα Έντεχνης Ελληνικής Μουσικής «ΕΜΜΕΛΟΝ» στις 21:00 με ελεύθερη είσοδο στον Θερινό Κινηματογράφο της πόλης Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο (Οδός Κλειτάρχου & Αριστείδου)

Το Σάββατο 25/9 με ελεύθερη είσοδο στις 21:00, Βραδιά Fados με την πιο αντιπροσωπευτική τραγουδίστρια φάδος της νέας γενιάς Raquel Tavares στον Θερινό Κινηματογράφο της πόλης. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο

Την Κυριακή 26/9 στις 20:30 με ελεύθερη είσοδο το Θεατρικό Έργο " Εγώ η Γυναίκα" από τον Σύλλογο Γυναικών Γέρακα "Εργάνη" στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου

Την Τέταρτη 29/9 στις 20:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου με ελεύθερη είσοδο η Συναυλία - Μουσική Αναδρομή «Αγάπης λόγια». Τραγουδούν οι λυρικοί τραγουδιστές Μαριέττα Δελώτη και Κωνσταντίνος Τζέμος με τη συνοδεία της Μαντολινάτας "ο Διονύσιος Λαυράγκας" και τη συμμετοχή της πιανίστας Ιουλίας Τζαννετουλάκου.


Θερινός Κινηματογράφος Δήμου Γέρακα (Οδός Γαργηττού & Ευμένους)
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Γέρακα (Οδός Κλειτάρχου & Αριστείδου)

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

23/9/2010

Ανατολή ηλίου 7:13
Δύση ηλίου 19:21
Πανσέληνος: Σήμερα

+ΣΥΛΛΗΨΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
Γιορτάζουν: Ξανθίππη, Ξάνθιππος, Πολυξένη

Καιρός


Αίθριος με κατά τόπους αυξημένη συννεφιά
Άνεμοι μεταβλητοί μέτριοι έως ισχυροί εντάσεως 5 και τοπικά 6 μποφόρ
Θερμοκρασία σε πτώση που θα κυμανθεί από 20-23 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Παρασκευή 24/9
Συννεφιά, με ανέμους μέτριους και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

Διδώ Σωτηρίου


Γεννήθηκε το 1911 στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στην Αθήνα, που έχει εγκατασταθεί μετά την Μικρασιατική καταστροφή, παρακολουθεί μαθήματα δημοσιογραφίας στην Σορβόννη. Το 1933 παντρεύτηκε τον καθηγητή Μαθηματικών Πλάτωνα Σωτηρίου.

Εργάζεται από το 1936 σαν δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια σε πολλά έντυπα και εφημερίδες, «Γυναίκα», «Νέος Κόσμος», «Ριζοσπάστης» κ ά Αρχίζει να γράφει από το 1959, με πρώτο μυθιστόρημα «Οι νεκροί περιμένουν». Αντλεί την θεματολογία των έργων της από την Μικρασιατική καταστροφή και τα περισσότερα μυθιστορήματά της είναι βιωματικά.

Το πιο γνωστό μυθιστόρημά της «Ματωμένα χώματα» έχει κυκλοφορήσει σε περισσότερα από 250.000 αντίτυπα ενώ έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Άλλα έργα της: «Ηλέκτρα», «Εντολή», «Μέσα στις φλόγες», «Κατεδαφιζόμεθα», «Θέατρο».

Το 1989 τιμήθηκε με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και το 1990 με το Βραβείο της Τάξεως των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών από την Ακαδημία Αθηνών. Το 2001 η Εταιρία Ελλήνων Συγγραφέων θέσπισε προς τιμήν της βραβείο δίνοντας το όνομά της. Πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 2004 στην Αθήνα σε ηλικία 95 ετών.

1821: Η άλωση της Τριπολιτσάς (σημερινής Τρίπολης)


Αποτελεί την πιο σημαντική στρατιωτική επιτυχία των Ελλήνων, από την έναρξη της επανάστασης του ΄21, που είχε συντελεστεί πριν από επτά μήνες, καθώς κατάφεραν να πάρουν το οικονομικό, εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Πελοποννήσου και να επικρατήσουν σ’ αυτήν. Οι Ελληνικές δυνάμεις με αρχηγούς πρωτίστως τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Πέτρο Μαυρομιχάλη, τον Γιατράκο και τον Αναγνωσταρά πολιορκούν επί τρίμηνο την Τρίπολη. Όλες οι προσπάθειες των Τούρκων να σπάσουν την πολιορκία στα Δολιανά, στο Χρυσοβίτσι, στο Βαλτέτσι απέτυχαν. Οι Έλληνες έσφιγγαν ολοένα και πιο στενά την Τρίπολη. Οι διαπραγματεύσεις για παράδοση της πόλης από τους Τούρκους δεν απέδωσαν καρπούς. Ο οπλαρχηγός Δούνιας από το Πραστό Κυνουρίας καταφέρνει ξεγελώντας ένα φίλο του Τούρκο και σκαρφαλώνει στα τείχη και ανοίγει τις πύλες του Ναυπλίου και του Μυστρά. Από τις δυο αυτές πύλες όρμησαν οι Έλληνες, στις 23 Σεπτεμβρίου 1821 και κυρίεψαν την Τρίπολη. Μελανό σημείο της νίκης η σφαγή Τούρκων και Εβραίων που ακολούθησε της άλωσης. Από τότε η Τρίπολη έγινε το κάστρο της Επαναστάσεως και η έδρα της Πελοποννησιακής Γερουσίας.

1938: Γεννήθηκε στην Βιέννη η ηθοποιός Ρόμι Σνάϊντερ.
«Σίσι», «Το λυκόφως των θεών», «Η πισίνα» κ ά.

1956: Το Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει πάλι τις πύλες του μετά την περίοδο της Κατοχής, με καινούριες αίθουσες.

1973: Πέθανε σε ηλικία 69 χρονών Πάμπλο Νερούντα, διπλωμάτης και ποιητής
Το πραγματικό του όνομα ήταν Νεφταλί Ρικάρντο Ρέγιες Βασουάλτο και γεννήθηκε το 1904 στην Χιλή. Υπήρξε πρόξενος της Χιλής στην Ισπανία κατά την διάρκεια του εμφυλίου, όπου και εμπνεύστηκε την συλλογή ποιημάτων «Η Ισπανία στην καρδιά». Άλλα ποιήματα του «Η κατοικία στην Γη», «Κάντο Χενεράλ» (Μεγάλο τραγούδι), που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης κ ά. Τιμήθηκε με το Νόμπελ το 1971.

2000: Ο αρσιβαρίστας Πύρος Δήμας κατακτά το τρίτο του συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο, στην κατηγορία των 85 κιλών, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϋ.

2004: Πέθανε η Διδώ Σωτηρίου, συγγραφέας και δημοσιογράφος
(Διαβάστε κατηγορία Βιογραφίες)

Ενημέρωση


Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, αντιδρώντας στην επιβολή του μέτρου των ταμειακών μηχανών από την 1η Οκτωβρίου και την αύξηση του ΦΠΑ.

Αύριο Πέμπτη 23/9 προχωρούν σε απεργία ζητώντας τρίμηνη αναβολή των μέτρων
Σημειώνεται ότι οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς δεν μετέχουν στην απεργία οι έμποροι πωλητές λαϊκών αγορών.

Σύμφωνα με απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη 23/9 οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις όλης τις χώρας με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική εργασία, το δε υπόλοιπο προσωπικό στάση εργασίας από τις 7:30 πμ. έως τις 11:30 μμ. Ακόμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 9:00 π.μ. έξω από τον Άρειο Πάγο

Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους στον ΟΣΕ την Πέμπτη 23/9 οι μηχανοδηγοί και οι εργαζόμενοι στον προαστιακό πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 11:00 πμ μέχρι τις 16:00 μμ. Επίσης οι εργαζόμενοι στην ΕΡΓΟΣΕ έχουν εξαγγείλει τρίωρη στάση εργασίας από τις 9:00 το πρωί και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

“Μικρόπολις – Μια πόλη θαύμα!”


Μια πολιτεία-θαύμα με πολύ ιδιαίτερες θεματικές γειτονιές, που δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτές όπου ζουν τα παιδιά σήμερα, θα στηθεί στην "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων, μεταμορφώνοντάς την για τέσσερις ημέρες από 23-26/9 σε "Μικρόπολις"!

Πρόκειται για μια πολυδιάστατη εκπαιδευτική διοργάνωση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, του Δήμου Αθηναίων και του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη της "Τεχνόπολις", καθώς πρωτοπορεί και ενώνει, για χάρη των παιδιών, 21 Μη Κερδοσκοπικούς φορείς όπως: Περιβαλλοντικές και Ανθρωπιστικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, έμπειρους εμψυχωτές και ειδικούς στα παιχνίδια δράσης.

Παιδιά, ηλικίας 6 έως και 13 ετών θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν παίζοντας στις παρακάτω γειτονιές:
- Η Γειτονιά της Φύσης - Ο λύκος, ο κακός... είναι στην πραγματικότητα καλός!
-Η Γειτονιά όλων των Ανθρώπων - Εσύ κι εγώ... αλλάζουμε τον κόσμο αυτό!
- Η Γειτονιά της Γεύσης - "Αχ" και "λάδι", μας κάνει ένα "αχλάδι"!
- Η Γειτονιά της Τεχνολογίας - Η τεχνολογία είναι μαγεία...
- Η Γειτονιά της Χαράς - Είμαι παιδί και μ' αρέσει πολύ!
- Η Γειτονιά του Αθλητισμού - Σουτ! Τώρα σκοράρω...
- Η Γειτονιά της Οδικής Ασφάλειας - Τι κορνάρετε κύριε; Έχει διάβαση!
- Η Γειτονιά του Φίλου μας του Σκύλου - Είσαι σκύλος; Είμαι φίλος!

Είσοδος
8€ (ενήλικες)
Δωρεάν για παιδιά, σχολεία και φορείς για το παιδί (προγραμματισμένες επισκέψεις).

Ώρες λειτουργίας
23-24/9 09:00-14:00 (επισκέψεις Δημοτικών Σχολείων)
25-26/9 10:00-19:00 (ευρύ κοινό & επισκέψεις φορέων)

Τόπος: "Τεχνόπολις" Δήμου Αθηναίων, Αίθουσες "Τάκης Παπατσώνης", "Κωνσταντίνος Καβάφης", "Κωστής Παλαμάς", "Νίκος Γκάτσος" & αυλή Δ12, "Σιδηρουργείο" & κεντρική αυλή Διεύθυνση: Πειραιώς 100, Γκάζι