Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ


Κι όλα ξεχασμένα
παραπεταμένα
τ` άφησες εχθές
κι έγινε η Ελλάδα
όπως του Σπαθάρη
ο παλιομπερντές...

"Μεταξουργείο" Ηλία Ανδριόπουλου, Μιχάλη Μπουρμπούλη.

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ;
Το θέατρο σκιών δημιουργήθηκε στην Λυδία τον 4ο αιώνα μΧ. Στην Ελλάδα ήρθε από την Τουρκία το 1800 με την μορφή του karaqoz, που στα τούρκικα σημαίνει μαυρομάτης. Μετά την απελευθέρωση αποτελούσε την ψυχαγωγία των Ελλήνων και είναι ο καθρέπτης της ελληνικής ψυχής.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ;
Γεννήθηκα μέσα στην σκηνή του θεάτρου, αλλά ούτε εγώ ούτε ο πατέρας μου θέλαμε να γίνω καραγκιοζοπαίχτης. Πήγαινα για αρχιτέκτονας. Το 1942 ο πατέρας μου σταμάτησε για λόγους υγείας και συνέχισα εγώ. Με παρακάλεσε τότε ο θεατρώνης και ο κόσμος που όταν έβλεπε έναν ήρωα στον μπερντέ, θεωρούσε έναν ήρωα του ’40 στα βουνά.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΑΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ;
Έβαλα τον καραγκιόζη στο χορόδραμα, στο μπαλέτο, στους χορούς, πάρα πολλά πράγματα. Για 45 χρόνια έγραφα και σκηνοθετούσα, έφτιαχνα σκηνικά.

ΕΣΕΙΣ ΦΤΙΑΧΝΑΤΕ ΤΙΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ;
Η μουσική είναι παραδοσιακή, τραγούδια κλέφτικα, ρουμελιώτικα, βγαλμένα μέσα από τον λαό. Δεν είχαμε τότε σχολές και τραγουδούσαμε μόνοι μας. Στην επαρχία παίρναμε γύφτους που ξέρουν από μουσική και κλαρίνα. Όσο για τις φιγούρες, ξεκίνησα να ζωγραφίζω τις διαφημιστικές αφίσες των παραστάσεων του πατέρα μου και πέρασα και σε άλλα θέματα, όπως την ζωγραφική απόδοση θεατρικών σκηνικών και ενδυμάτων.

ΤΙ ΣΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΤΕ;
Με εμπνέουν πρώτον και κύριον οι τύποι του Καραγκιόζη και τα έργα που πρέπει να προσαρμόζονται στην σημερινή εποχή.

ΑΛΛΑΞΑΤΕ ΚΑΤΙ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ;
Πάντα πρέπει να προχωράει ο Καραγκιόζης χωρίς να χάνει την λαϊκότητα του, την ομορφιά του. Μπορείς να φτιάξεις και έργα σημερινά, αλλά χωρίς να ξεφύγεις από τους τύπους και τα καλαμπούρια του Καραγκιόζη, που αφορούν σημερινά θέματα.

ΠΩΣ ΦΤΙΑΞΑΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ;
Προσπάθησα και έφτιαξα το Μουσείο, γιατί ερχόντουσαν στο σπίτι μου δημοσιογράφοι ξένοι και Έλληνες, όμως δεν μπορούσα να δεχτώ παιδιά. Τώρα έρχονται δυο γκρουπ την ημέρα, 70-80 παιδιά κάθε γκρουπ, διδάσκονται, παίζουν Καραγκιόζη, μαθαίνουν ανάλογα με την ηλικία και υπάρχει ξενάγηση. Είναι η κόρη μου διευθύντρια εδώ, με δυο άλλες αξιόλογες κοπέλες, που αγωνίζονται γι αυτό το θέατρο. Κατάφερε η γυναίκα μου και έγινε αυτό το μουσείο και εγώ τα έχω δωρίσει όλα στον Δήμο Αμαρουσίου, μόνο και μόνο να τα βλέπει ο κόσμος, αυτοί που μεγάλωσαν με το θέατρο σκιών, αλλά και οι νέοι που θέλουν να μάθουν.

Περισσότερα για τον Καραγκιόζη θα βρείτε στην πλήρη συνέντευξη που έδωσε ο Ευγένιος Σπαθάρης στον Χάρη Κόντο για το μουσικό περιοδικό ΜΕΤΡοΝοΜοΣ τεύχος 26 Σελίδα 32 (http://www.metronomos.gr/). Πηγή: NEW-PAGE.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου