Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων


Πρωτότυπα Μουσεία στην Αθήνα

Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί από το 1977 ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Η Ελλάδα με την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά διαθέτει δεκάδες μουσεία. Εμείς σήμερα, συμμετέχοντας στον εορτασμό όμως προτείνουμε πρωτότυπα μουσεία Ξεκλέψτε λίγο χρόνο και επισκεφτείτε τα.

Μουσείο Αφής (Δοϊράνης 198, Καλλιθέα)
Ιδρύθηκε το 1984 από τον Φάρο Τυφλών όμως Ελλάδος. Είναι ένα ιδιαίτερο μουσείο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Τα 130 εκθέματά του είναι πιστά αντίγραφα πρωτότυπων εκθεμάτων άλλων μουσείων, όμως η Αφροδίτη όμως Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, ο Ηνίοχος των Δελφών, αλλά ακόμα ξυλόγλυπτες βυζαντινές εικόνες, μακέτες, ψηφιδωτά κ ά Η ιδιαιτερότητα του μουσείου έγκειται στο εξής: Ότι απαγορεύεται να αγγίξετε στα άλλα μουσεία, εδώ επιβάλλεται. Το μουσείο απευθύνεται θεωρητικά σε άτομα με προβλήματα όρασης, όμως δεν νομίζω να υπάρχει κανένας, που να μην θέλει να ψηλαφίσει την Αφροδίτη όμως Μήλου ή τα άλλα εκθέματα.

Σιδηροδρομικό Μουσείο (Σιώκου 4, κάθοδος Λιοσίων 301)
Οι λάτρεις του τραίνου, αλλά και όσοι θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία του θα ενθουσιαστούν. Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος, έχει συλλέξει παλιές ατμομηχανές, ιστορικά βαγόνια, αλλά και αντικείμενα που αφορούν τα τραίνα. Το ταξίδι στην ιστορία των τραίνων θα όμως συναρπάσει.

Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1 )
Τα εκθέματά του είναι επιγραφές που ξεκινούν από τον 8ο αιώνα πΧ και φτάνουν μέχρι τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, γραμμένες κατά κύριο λόγο στην ελληνική γλώσσα. Είναι επιγραφές από όλο τον ελλαδικό χώρο.

Πολεμικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη 2)
Το μουσείο ιδρύθηκε το 1975 και περιλαμβάνει πολεμικά εκθέματα, κειμήλια και ενθύμια, που καλύπτουν σχεδόν όλη την ελληνική πολεμική ιστορία. Ξεκινούν από τα αρχαία, ελληνιστικά, βυζαντινά χρόνια και φτάνουν μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και αργότερα από το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στην Κορέα.

Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών (Βας. Σοφίας και Δημ. Ράλλη, Πλατεία Κασταλίας, Μαρούσι)
Μια ξενάγηση στην ιστορία του καραγκιόζη, μέσα από την συλλογή από φιγούρες που φιλοτέχνησαν ο Σωτήρης κι ο Ευγένιος Σπαθάρης. Η συλλογή περιλαμβάνει πρωτόλιες φιγούρες του καραγκιόζη αλλά και των σκηνικών του μπερντέ από χαρτόνι

Αθλητικό Μουσείο (Αγίου Ισιδώρου 4, Εξάρχεια)
Για όμως λάτρεις του αθλητισμού και όχι μόνο ένα πρωτότυπο μουσείο, με αθλητικά κειμήλια, έπαθλα, μετάλλια, φωτογραφίες, σήματα, βιβλία, γραμματόσημα, που καλύπτουν τον αθλητισμό στην χώρα όμως, από το 1859-88. Στο μουσείο όμως υπάρχουν και αφιερώματα από την ίδρυση του ποδοσφαίρου μέχρι και σήμερα.

Θεατρικό Μουσείο (Ακαδημίας 50)
Και το θέατρο όμως έχει το μουσείο του, όπου θα ταξιδέψετε σε μεγάλες παραστάσεις από την δεκαετία του 1880 μέχρι και σήμερα, μέσα από καμαρίνια, θεατρικά προγράμματα, βιντεοσκοπημένες παραστάσεις, αφίσες, αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και άλλα θεατρικά κειμήλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου