Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Κέα /Τζιά


Η Κέα ανήκει διοικητικά στο νομό Κυκλάδων και αποτελούν μαζί με την Κύθνο και τη Μακρόνησο την Επαρχεία Κέας. Έχει έκταση 132 τετρ χλμ. και το ανάγλυφο της είναι αρκετά έντονο. Στη ΒΔ πλευρά βρίσκεται το λιμάνι της Κορησσίας (κόλπος Αγίου Νικολάου), το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά προστατευμένα λιμάνια της Μεσογείου.

Οφείλει το σημερινό της όνομα στον Κέω από την Ναύπακτο, ήρωα που κατέλαβε το νησί. Στις πηγές και τη βιβλιογραφία αναφέρεται και ως Υδρούσα, Κέως, Κεία, Cia, Cea. Όμως, εξαιτίας τοπικής διαλέκτου, έχει πλέον επικρατήσει να λέγεται Τζιά.

Αξιοθέατα
Μπορεί η Κέα να είναι μικρό νησί αλλά τα αξιοθέατα της είναι αρκετά λόγω της πλούσιας ιστορίας και του σπουδαίου πολιτισμού της, ενώ διαθέτει ακόμα αρχιτεκτονικό πλούτο καθώς υπάρχουν διάσπαρτες στο νησί αμέτρητες παραδοσιακές αγροτικές κατοικίες, οι καθηκιές.

Στην Ιουλίδα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο. Φιλοξενεί ευρήματα από ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς, ευρήματα από τους ιστορικούς χρόνους και τμήματα αρχαίου ναού της αρχαίας πόλης Καρθαίας. Ο χώρος είναι πολύ ευχάριστος και η παρουσίαση των εκθεμάτων γίνεται με λιτά αλλά σύγχρονα μέσα.

Ενώ περιηγείστε στη Χώρα θαυμάστε όχι μόνο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά και δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής όπως το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Δημαρχείο και το παλιό σχολείο σχεδιασμένο από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ernst Ziller.

Ακόμα μην παραλείψετε να περπατήσετε μέσα στα στεγάδια και να χαθείτε στα στενά πανέμορφα σοκάκια. Σταθείτε στην είσοδο του οικισμού για ν’ απολαύσετε τις ζωγραφιές του Αλέκου Φασιανού. Ανηφορήστε στο βουνό των Μύλων, όπου κάποτε υπήρχε το μεγαλύτερο συγκρότημα ανεμόμυλων των Κυκλάδων

Στο βόρειο τμήμα του οικισμού βρίσκεται η Ακρόπολη. Από τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα και το Μεσαιωνικό Κάστρο έχουν απομείνει μόνο κάποια τμήματα που μαρτυρούν το κύρος της περιοχής στο παρελθόν.

Στο ανατολικό τμήμα της Ιουλίδας ανακαλύψτε τον περίφημο Λέοντα. Ένα λιοντάρι σκαλισμένο πάνω σε Τζιώτικο βράχο, πρωταγωνιστής του πιο διάσημου μύθου της Κέας. Στην Κορησσία αποκλείεται να μην προσέξετε την τούβλινη καμινάδα, ύψους 45 μέτρων, που σηματοδοτεί το παλιό εργοστάσιο εμαγιέ. Στα νοτιοανατολικά παράλια της Κέας βρίσκονται τα υπολείμματα της αρχαίας πόλης Καρθαίας.

Παραλίες
Μια από τις δημοφιλέστερες και τουριστικότερες παραλίες είναι το Γιαλισκάρι που βρίσκεται στον κόλπο του Αγίου Νικολάου. Η παραλία του Οτζιά που είναι η μεγαλύτερη του νησιού, με μήκος περίπου 700 μέτρα, με αμμουδιά και πυκνά αρμυρίκια. Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού υπάρχουν οι παραλίες Σπαθί στη Παναγία τη Καστριανή, Καλυδονύχι Συκαμιά, Ψαθί και Ορκός. Στα νότια της Τζιάς ο Κούνδουρος, ένας όμορφος τουριστικός οικισμός με όμορφες αμμουδιές και υπήνεμους κολπίσκους. Το Καμπί ένας ήσυχος κολπίσκος με αμμουδιά, αρμυρίκια και βελανιδιές που φτάνουν ως την παραλία. Ακόμα ο Άγιος Αιμιλιανός στο Καμπί, το Λιπαρό, το Μπούρι, το Φρέαρ, η Χιλιομοδού, η Παναγίτσα και η Λιγιά είναι ακόμα μερικές από τις παραλίες του νησιού

Εκδηλώσεις
Στο περίφημο Τζιώτικο καρναβάλι διοργανώνονται θεατρικά δρώμενα και φυσικά η παρέλαση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς που καταλήγει σε παραδοσιακό γλέντι. Τα πανηγύρια που οργανώνονται, του Αγίου Χαραλάμπους τον Φεβρουάριο, που είναι ο πολιούχος του νησιού, του Αγίου Πνεύματος, των Αγίων Αναργύρων (30 Ιουνίου, Βουρκάρι), στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (6 Αυγούστου Ποίσσες), στις 15 Αυγούστου γιορτάζεται η Παναγία με μεγάλο πανηγύρι στο μοναστήρι της Καστριανής, του Αγίου Σώζοντος (7 Σεπτεμβρίου, Οτζιάς). Ακόμα η Γιορτή των Παραμυθιών από 17 έως και τις 25 Ιουλίου με σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, τον Αύγουστο τα Σιμωνίδεια, πολιτιστικές εκδηλώσεις (θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, αθλητικοί αγώνες και εκθέσεις ζωγραφικής), που πήραν το όνομά τους από τον ποιητή της αρχαιότητας Σιμωνίδη με καταγωγή από το νησί.

Γεύσεις
Μπορείτε να απολαύσετε, αλλά και να αγοράσετε αγνά προϊόντα που παράγονται εκεί. Το νησί φημίζεται για τα εξαιρετικά κρέατα, «τσιγάρα», «λόζα» ή «λότζα» (χοιρινό με λίπος) τα ντόπια τυριά (ξυνό, μυζήθρα, κοπανιστή) το μυρωδάτο μέλι, το κρασί, τις πίτες, τα γλυκά του κουταλιού και τέλος τα πεντανόστιμα παστέλια και τ’ αμυγδαλωτά.

Πως θα πάτε:
Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Λαυρίου, όπου απέχει 16 ναυτικά μίλια. Η διάρκεια του ταξιδιού ανάλογα με το πλοίο από 1:30-2:30 ώρες. Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια όλο τον χρόνο που αυξάνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου