Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

2008: Πέθανε η ηθοποιός Καίτη Πάνου, στα 81 της χρόνια


Γεννήθηκε το 1927 στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, αλλά μεγάλωσε στην Ελλάδα.
Εμφανίστηκε σε πολύ μικρή ηλικία στο θέατρο, υπό την καθοδήγηση της Αντιγόνης Μεταξά. Σπούδασε υποκριτική και συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις στους θιάσους Αναλυτή-Ρηγόπουλου, Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ, Σμαρούλας Γιούλη κ ά. Οι τελευταίες της θεατρικές παραστάσεις ήταν την σαιζόν 96-97 με τις «Επικίνδυνες σχέσεις» και το 97-98 «Το κλουβί με τις τρελές». Συμμετείχε ακόμα σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, σε μερικές από τις οποίες ήταν παρτενέρ του Λάμπρου Κωνσταντάρα. «Η φωνή της καρδιάς», «Η βίλα με τα νούφαρα», «Ο δρόμος με τις ακακίες», «Ο Δήμος από τα Τρίκαλα», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Ο τρελός τα ‘χει τετρακόσια», «Ο τρελοπενηντάρης», «Ο άνθρωπος που γύρισε από την ζέστη», «Ο μπλοφατζής» κ ά. Συμμετείχε ακόμα στις τηλεοπτικές σειρές “Cheek to cheek” και «Ο Πέτρος και τα κορίτσια του».

1510: Πέθανε ο Ιταλός ζωγράφος της αναγέννησης, Σάντρο Μποτιτσέλι

1790: Η ναυμαχία της Άνδρου
Κοντά στην Άνδρο έγινε η περίφημη ναυμαχία ανάμεσα στον στόλο του Λάμπρου Κατσώνη και στον τουρκικό. Η ναυμαχία κατέληξε σε ήττα των Ελλήνων, που αναγκάστηκαν να τινάξουν στον αέρα πέντε πλοία τους για να μην πέσουν στον εχθρό. Για το πάθημα των Ελλήνων η λαϊκή θυμοσοφία έβγαλε το ακόλουθο στιχάκι:
«Αν σ’ αρέσει μπάρμπα-Λάμπρο, ξαναπέρνα από την Άνδρο»

1746: Γεννήθηκε ο Άγγλος γιατρός Έντουαρντ Τζένερ
Ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο για την ευλογιά, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστήμη της ανοσολογίας.

1792: Ιδρύεται στην Wall Streat το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

1846: Ο Άντολφ Σαξ πατεντάρει το σαξόφωνο

1890: Η δημοφιλής όπερα «Καβαλερία Ρουστικάνα» του Πιέτρο Μασκάνι κάνει πρεμιέρα στην Ρώμη

1895: Εγκαινιάζεται στην Ομόνοια στην διασταύρωση των οδών Λυκούργου και Αθηνάς, ο παλιός σταθμός του Σιδηρόδρομου Αθηνών-Πειραιώς (νυν ΗΣΑΠ)

1902: Ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Στάης ανακαλύπτει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων (Διαβάστε κατηγορία Αφιερώματα)

1943: Γεννήθηκε η Βίκυ Μοσχολιού
Γεννήθηκε στο Μεταξουργείο, σε μια φτωχική αυλή.
Μετά το Δημοτικό και αφού περάσει για δυο χρόνια από μια Εμπορική Σχολή θα γίνει κορδελιάστρα. Ένας θείος της θα την πάει στα ταλέντα του Γιώργου Οικονομίδη, όπου θα της προτείνουν να εμφανιστεί στο «Διάνα». Ο πατέρας της όμως θα αντιδράσει. Θα της το επιτρέψει μερικά χρόνια αργότερα, το Πάσχα του 1962, αφού πρώτα θα του υποσχεθεί ότι δεν θα μάθει να καπνίζει και να χαρτοπαίζει.
Και έτσι θα κάνει τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι, σε ηλικία μόλις 19 χρονών, στην «Τριάνα του Χειλά» στο πλευρό του Γρηγ. Μπιθικώτση και της Δούκισσας.
(Διαβάστε περισσότερα στην κατηγορία Αφιερώματα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου