Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

1952: Κατοχυρώνεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις Ελληνίδες


Μετά από διεθνή πίεση, ψηφίζεται στην Ελληνική Βουλή ο νόμος 2159/1952, που κατοχυρώνει το πολιτικό δικαίωμα στις γυναίκες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές. Στις εκλογές του Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, δεν συμμετάσχουν καθώς δεν έχουν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Η εφαρμογή του νόμου ξεκίνησε το 1953 σε επαναληπτική εκλογή στην Θεσσαλονίκη, όπου υπήρχαν 2 γυναίκες υποψήφιες. Η Ελένη Σκούρα που εξελέγη με τον «Ελληνικό Συναγερμό» και η Βιργινία Ζάννα υποψήφια στο Κόμμα των Φιλελευθέρων.

585 π. Χ: Ο Θαλής ο Μιλήσιος, προβλέπει και καταγράφει την έκλειψη ηλίου
Την ημέρα εκείνη γινόταν μάχη μεταξύ Λυδών και Μήδων και καθώς είδαν τον ουρανό να σκοτεινιάζει χωρίς σύννεφα, τρομοκρατημένοι σταμάτησαν τον πόλεμο.
Ο Θαλής ο Μιλήσιος προσωκρατικός φιλόσοφος, ένας εκ των επτά σοφών, χωρίς αστρονομικά όργανα έδωσε την εξήγηση, ότι αιτία της είναι η θέση της σελήνης. Έτσι για πρώτη φορά στον κόσμο, προβλέπει και καταγράφει την ηλιακή έκλειψη.

1871: H Κομμούνα των Παρισίων, που αποτελείται από 92 εκλεγμένα μέλη και έχει αναλάβει τις εξουσίες της Εθνοφρουράς για διάστημα 72 ημερών, συντρίβεται και καταπνίγεται στο αίμα από την κυβέρνηση του Λουί Τιέρ (εξελ. Θιέρσος).

1908: Γεννήθηκε ο Άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Ίαν Φλέμινγκ, που έγραψε σειρά κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων με ήρωα τον Τζέϊμς Μπόντ

1961: Ιδρύεται ο Οργανισμός Διεθνής Αμνηστία, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

1979: Υπογράφεται στο Ζάππειο, η συμφωνία ένταξης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), η οποία θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου 1981.Η συμφωνία από ελληνικής πλευράς υπογράφεται από τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Ράλλη, παρουσία όλων των ευρωπαίων ηγετών χωρών-μελών και του προέδρου της Ευρ. Ένωσης.

1968: Γεννήθηκε η Αυστραλή τραγουδίστρια Κάϊλι Μινόγκ. Μερικά από τα τραγούδια της: « Locomotion», « I should be so lucky», «I believe in you»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου