Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

2001: Πέθανε η Μαργαρίτα Λυμπεράκη, πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας


Γεννήθηκε το 1919 στην Αθήνα και ήταν εγγονή του εκδότη Γιώργου Φέξη. Σπούδασε ζωγραφική και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Παντρεύτηκε τον συγγραφέα Γ. Καραπάνο, το όνομα του οποίου κράτησε στην συγγραφική της δράση. Από το γάμο της απέκτησε μια κόρη, την συγγραφέα επίσης Μαργαρίτα Καραπάνου Μετά το διαζύγιό της, έζησε για πολλά χρόνια στο Παρίσι, όπου ήρθε σε επαφή με τα πρωτοποριακά ρεύματα της εποχής και γνωρίστηκε με ανθρώπους του πνεύματος, όπως ο Καστοριάδης, ο Ελύτης, ο Αξελός. Πρωτοεμφανίζεται στα γράμματα το 1945 εκδίδοντας το μυθιστόρημα «Τα δένδρα». Καθιερώνεται την επόμενη χρονιά με το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημά της «Τα ψάθινα καπέλα», που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Άλλα έργα της: «Ο άλλος Αλέξανδρος», «Μυστικές πηγές», «Το μυστήριο». Ασχολήθηκε ακόμα με την συγγραφή θεατρικών έργων στα γαλλικά και στα ελληνικά, «Οι Δαναΐδες», «Η γυναίκα του Κάνδαυλη», «Το μυστικό κρεβάτι», «Επτά οράματα της Σαλώμης», την συγγραφή σεναρίων για ταινίες «Μαγική πόλη» του Νίκου Κούνδουρου (1955) και «Φαίδρα» του Ζυλ Ντασσέν (1962) και την λογοτεχνική μετάφραση.

1453: Σημειώνεται τρίωρη ολική έκλειψη της σελήνης στην Κωνσταντινούπολη, που από τους πολιορκημένους κατοίκους της, σχετίζεται με προφητείες για την Άλωσή της.

1626: Ο Ολλανδός άποικος Πίτερ Μίνουιτ, αγοράζει από τους Ινδιάνους το νησί Μανχάταν, με αντίτιμο 24 δολάρια, σε μπρελόκ και φανταχτερά μπιχλιμπίδια

1881: Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Αγγλίας και Γαλλίας, σύμφωνα με την οποία η Θεσσαλία και η Άρτα προσαρτώνται στην Ελλάδα.

1883: Εγκαινιάζεται η Γέφυρα του Μπρούκλιν, μήκους 600 μέτρων, η οποία ενώνει το νησί Μανχάταν με το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Στην εποχή της ήταν η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου.

1915: Ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει την νέα του εφεύρεση, μια συσκευή που καταγράφει τις τηλεφωνικές συνομιλίες.

1931: Γίνονται τα εγκαίνια του νέου Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, στο Μέγαρο της Δουκίσης Πλακεντίας, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας.

1941: Γεννήθηκε ο Μπομπ Ντίλαν καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρόμπερτ Άλαν Ζίμερμαν, Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης (One more cup of coffee , Hurricane , Joey ).

1956: Διεξάγεται ο πρώτος διαγωνισμός της Eurovision στο Λουγκάνο της Ελβετίας με νικήτρια την Ελβετίδα Λις Άσια, που τραγούδησε το «Refrain».

1976: Πέθανε ο κορυφαίος Αμερικανός συνθέτης της τζαζ και πιανίστας, Ντιούκ Έλινγκτον. Συνθέσεις του: «Mood indigo», «Caravan», «Take the Α train».

1976: Η Γαλλία και η Αγγλία εγκαινιάζουν τις υπερατλαντικές πτήσεις με προορισμό την Νέα Υόρκη, με αεροπλάνο τύπου Concorde

1969: Τίθεται σε λειτουργία η πρώτη μονάδα του υδροηλεκτρικού έργου Καστρακίου, ισχύος 80.000 κιλοβάτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου