Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

1828: Η μάχη στο Φραγκοκάστελο στην Κρήτη


Λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Σφακιά βρίσκεται ένα εντυπωσιακό κάστρο που έκτισαν οι Βενετοί το 1371, το Φραγκοκάστελο. Κατά την διάρκεια της επανάστασης εναντίον των Τούρκων, το 1828, Κρητικές δυνάμεις υπό τον Χατζημιχάλη Δαλιανή, πολιορκήθηκαν στο Φραγκοκάστελο, επί επτά ημέρες από τους Τούρκους, υπό τον Μουσταφά Πασά. Η μάχη που ακολούθησε ήταν σφοδρή. Από λάθος όμως στρατηγικής οι υπερασπιστές σφαγιάζονται. Κάθε χρόνο περίπου αυτή την ημερομηνία συμβαίνει ένα περίεργο φαινόμενο, που διαρκεί 10 λεπτά περίπου. Τα χαράματα παρουσιάζονται σκιές ένοπλων, έφιππων και πεζών ανδρών που προχωρούν από την ερειπωμένη εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους προς το κάστρο και όταν φτάνουν στην θάλασσα εξαφανίζονται Ο λαός θεωρεί ότι είναι οι στρατιώτες του Δαλιανή, τους ονομάζουν δε Δροσουλίτες, από την πρωινή δροσιά, που επικρατεί.

1804: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανεβαίνει στο θρόνο της Γαλλίας

1821: Νίκη των Ελλήνων στα Δολιανά Κυνουρίας
Τα Δολιανά είναι ένα ορεινό χωριό κτισμένο στα Β.Δ τους όρους Πάρνωνα.
Στις 18 Μαΐου του 1821 ο Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς με 200 μόνο άνδρες, μέσα από τα σπίτια του χωριού, αντιμετώπισε ηρωικά 6000 Τουρκαλβανούς υπό τον Μουσταφάμπεη. Την άλλη μέρα έφτασαν ελληνικές ενισχύσεις από την Βέρβαινα. Οι Τούρκοι υποχώρησαν με μεγάλες απώλειες, τόσο που ο Νικηταράς ονομάστηκε τουρκοφάγος.

1922: Ιδρύεται το BBC

1872:Γεννήθηκε ο Βρετανός φιλόσοφος μαθηματικός και συγγραφέας Μπέρτραντ Ράσελ

1911: Πέθανε ο Γκουστάβ Μάλερ, μουσικός και διευθυντής ορχήστρας
Γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1860 στην Αυστρία και ήταν εβραϊκής καταγωγής. Έγραψε όπερες, 9 συμφωνίες μεταξύ των οποίων «Τιτάν», «Συμφωνία αρ 1», χορωδιακά και μελοποίησε τραγούδια (λήντερ), «Το τραγούδι της Γης», «Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά», επηρεασμένος από το θάνατο της κόρης του κ ά.
Έγινε περισσότερο γνωστός, ως ένας από τους κυριότερους μελοδραματικούς διευθυντές ορχήστρας. Επί σειρά ετών διετέλεσε Διευθυντής στην Αυτοκρατορική όπερα της Βιέννης.

1913: Η συνθήκη του Λονδίνου
Ονομάζεται ακόμα Συνδιάσκεψη Ειρήνης ή Βαλκανοτουρκική Ειρήνη, καθώς ουσιαστικά συνήφθει μεταξύ των βαλκανικών συμμάχων (Βουλγαρία-Ελλάδα-Μαυροβούνιο-Σερβία) και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Ελλάδα ανέκτησε την Ήπειρο, την Μακεδονία και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

1922: Ιδρύεται η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου