Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

1906: Πέθανε ο Ερρίκος Ίψεν,θεατρικός συγγραφέας


Γεννήθηκε στο Skien της Νορβηγίας το 1828. Σπούδασε την δραματική τέχνη στην Δανία και την Γερμανία και γυρίζοντας στην πατρίδα του έγινε διευθυντής του θεάτρου του Βέργεν και αργότερα πήρε την διεύθυνση του Νορβηγικού θεάτρου στο Όσλο. Το κύριο χαρακτηριστικό του έργου του είναι η ανατομία της ανθρώπινης ψυχής. Ο Ίψεν δεν ενδιαφέρεται τόσο για την εξωτερική δράση των ηρώων, όσο για τον ψυχικό τους κόσμο. Έργα του: «Ο εχθρός του λαού», «Έντα Γκάμπλερ», «Κυρά της θάλασσας», «Νόρα» ή «Κουκλόσπιτο», «Η αγριόπαπια», «Οι βρυκόλακες», «Ο αρχιτέκτων Σόλνες» κ.ά.

1618: Αρχίζει ο 30ετής Πόλεμος
Οι προτεστάντες ηγέτες πετούν από το παράθυρο τους καθολικούς απεσταλμένους της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το γεγονός έχει καταγραφεί στην ιστορία σαν εκπαραθύρωση της Πράγας.

1878: Η Κύπρος προσαρτάται στην Αγγλία, μετά από μυστική συμφωνία με την Τουρκία.

1893: Ιδρύεται ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος

1900: Αρχίζει την λειτουργία του στην Νέα Υόρκη το Πρακτορείο Ειδήσεων Associated Press

1934: Σε μπλόκο της αστυνομίας στην Λουιζιάνα των ΗΠΑ σκοτώνεται το διαβόητο ζευγάρι των παρανόμων, Μπόνι Μπάρκερ και Κλάϊντ Μπάροου, ευρύτερα γνωστών ως Μπόνι και Κλάϊντ.

1953: Δημιουργείται το Υπουργείο Βόρειας Ελλάδας, με πρώτο υπουργό τον στρατηγό Κοσμά.

1973: Γίνεται το αποτυχημένο κίνημα στο πολεμικό Ναυτικό, με στόχο την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος. Συλλαμβάνονται πολλοί αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων και ο ταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής, που υφίσταται απάνθρωπα βασανιστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου