Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

1920: Η Ζαν Ντ’ Αρκ ανακηρύσσεται Αγία


Η Ιωάννα της Λορένης γεννήθηκε το 1412 στο χωριό Ντονρεμύ της Αυρηλίας (Ορλεάνη) γι αυτό και την ονόμαζαν «Αυρηλιανή Παρθένος». Ανήκε σε οικογένεια χωρικών και από μικρό παιδί έβλεπε οράματα κι άκουγε «θείες φωνές» που την συμβούλευαν να αφοσιωθεί στον Θεό. Το 1429 κατά την διάρκεια του εκατονταετούς πολέμου, η μισή Γαλλία ήταν στα χέρια των Άγγλων , που είχαν πολιορκήσει και την Ορλεάνη. Η Ιωάννα τότε ντυμένη ανδρικά παρουσιάστηκε στον Κάρολο, τον Δελφίνο της Γαλλίας και τον παρότρυνε να χτυπήσει τους εισβολείς. Κρατώντας μια σημαία και το σπαθί της τέθηκε επικεφαλής ενός μικρού στρατού και πέτυχε να απελευθερώσει την πολιορκημένη πόλη. Ο Κάρολος Ζ΄ στέφθηκε βασιλιάς στο Ρεμς και με σύμβουλό του την Ιωάννα εξακολούθησε τον αγώνα κερδίζοντας την μια μάχη μετά την άλλη. Στο Σιέν-Πιερλέ-Μουτιέ, στο Λανύ, στην Κομπιένη. Όμως σε μια μάχη πιάστηκε από τον Δούκα της Βουργουνδίας που την πούλησε στους συμμάχους του Άγγλους. Εκείνοι την κατηγόρησαν ότι ήταν αιρετική και μάγισσα την δίκασαν σε εκκλησιαστικό δικαστήριο και την καταδίκασαν να καεί στην πυρά. Το 1441 την έκαψαν στην Ρουέν. Η ζωή της και ο μαρτυρικός της θάνατος έγιναν θρύλος και το 1920 ο Πάπας Βενέδικτος την ανακήρυξε Αγία.

1703: Πέθανε ο Σαρλ Περρώ, Γάλλος ποιητής και συγγραφέας
Γεννήθηκε το 1628 και έγινε γνωστός ως συγγραφέας παιδικών παραμυθιών, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν η «Κοκκινοσκουφίτσα» και «Ο παπουτσωμένος γάτος»

1929: Έγινε η Α΄ τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ
Η τελετή έγινε στο Blossom Room του ξενοδοχείου Roosevelt του Χόλυγουντ και βραβεύτηκαν ταινίες της περιόδου 1927-28. Ακόμα βραβεύτηκαν με ειδικό βραβείο, ταινίες που ήταν εκτός συναγωνισμού, όπως «Το τσίρκο» του Τσάρλι Τσάπλιν και η πρώτη ομιλούσα ταινία “The jazz singer”.

1948: Βρίσκεται το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ
Ο βαρκάρης Λάμπρος Αντώναρος βρίσκει να επιπλέει στο θαλάσσιο χώρο της Θεσσαλονίκης, το πτώμα του δημοσιογράφου Τζορτζ Πόλκ που ήταν απεσταλμένος του αμερικάνικου δικτύου CBS για την κάλυψη του εμφυλίου πολέμου. Γρήγορα διαπιστώνεται ότι πρόκειται για δολοφονία.

1948: Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη

1974: Αρχίζουν οι πρώτες γεωτρήσεις για το ΜΕΤΡΟ της Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου